Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова е обвинена за всяване на тревога заради свои изявления пред медиите.

От прокуратурата съобщиха, че тя е привлечена като обвиняема по чл. 326 от Наказателния кодекс, който предвижда до две години затвор за всеки, който „предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога“. Софийската градска прокуратура е определила 20 000 лева гаранция за проф. Асена Стоименова.

По този повод председателката на Българския фармацевтичен съюз разпространи становище. В него се казва, че пред БНР и БНТ е коментирала снабдяването с лекарства по повод кризата с коронавируса.

В тези мои медийни изяви информирам българското общество за важни въпроси – презапасяването с лекарствени продукти, необходимостта от рецепта при отпускане на лекарства по лекарско предписание, необходимостта от гъвкавост на законодателството и вероятност от недостиг на определени лекарства. Също така апелирах за човечност в работата на контролните институции при запазване на капацитета им за контрол“, посочва проф. Стоименова.

Нататък тя обяснява, че още преди обявяването на извънредното положение, фармацевтите, които представлява, са били подложени на масирани проверки от 5-6 институции едновременно, което затруднило не само работата им, но и обслужването на гражданите. Проф. Стоименова допълва, че както тя, така и нейни колеги пред медиите са разказали за това как протичат проверките и каква е практиката на европейските регулатори.

Безспорно, някои структури в тази държава могат да приложат възспиращи методи. Никога не съм подлагала това на съмнение. Напротив, като директор на Изпълнителната агенция по лекарствата в периода 2014-2018 г. имах възможност да “опитам”на свой собствен гръб похватите им, част от които бяха отразени в медиите. Въпреки заплахите, ръководството на Българския фармацевтичен съюз продължи да информира обществото по актуалните теми и да подкрепя българските фармацевти, които са сред медицинските специалисти на първа линия в борбата с COVID-19. И ще продължи да го прави“, казва още проф. Стоименова.

Тя уточнява, че на сайта на Европейската агенция по лекарствата редовно се поднася информация за недостига на лекарства в условията на пандемията от COVID-19 и регулаторните подходи за преодоляването им. Припомня и за писмото на ръководителите на големи болници в девет европейски държави, които миналата седмица заявиха в отворено писмо, че има запаси от някои лекарства само за две седмици, и призоваха за по-голямо европейско сътрудничество за решаване на проблема.

 

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
смях в залата
смях в залата
10 април 2020 19:31
Гост

баси ненормалните прокурори! Чиста поръчка или ужасяваща неграмотност

Закон и ред
Закон и ред
10 април 2020 19:22
Гост

Естествено , че е поръчка ! В сайта „Прокурорски глас“ /Правен свят/ открито пише , че Стоименова била протеже на Огнян Донев . Демек не е „от нашите“ и трябва да бъде „мачкана“. Дори човек с минимална правна грамотност разбира , че обвинението няма да издържи….Жал ми е за прокурора , който изпълнява „поръчката“ – така са му наредили и какво да прави колегата , и той трябва да си храни семейството …..

Окръжен съдия
Окръжен съдия
10 април 2020 18:44
Гост

Поредната идиотия ,сътворена от Гешефтурата !! Българската прокуратура за пореден път доказва,че не е стожер на законността,каквато е нейната конституционна задача, а убежище за юристи, които просто не могат да си намерят друга работа и които се чудят по какъв начин да привличат обществено внимание. Прокуратурата не брани законността- тя погазва и извращава закона. СРАМ !! Гешеф- ОСТАВКА !

Анонимен
Анонимен
10 април 2020 18:04
Гост

Поздравления за проф. Асена Стоименова! Тя съвсем безкористно ни информира за истинското положение с лекарствата.

Никодим Кръстев
Никодим Кръстев
10 април 2020 17:50
Регистриран

Ако това дело, с обвинение по цитирания текст от НК приключи с осъдителен акт – наказание над Проф. Стоименова… може би ще се откажа от правните науки.
Вече става страшно в страната ни!!!

Окръжен съдия
Окръжен съдия
10 април 2020 18:46
Гост

Ако има късмета да се извърши случайно разпределение и да попадне при истински съдия- със сигурност ще бъде оправдана. Но ако делото бъде ръчно разпределено на определен съдия -ще бъде осъдена. Именно това е целта на акцията на Гешеф, Барни и дружинка срещу системата за разпределение- да се осигури възможността нужните дела да отиват при точния съдия

хм.
хм.
10 април 2020 17:16
Гост

Я да видим дали това обвинение ще издържи?
И да видим колко прокурори ще кажат с името си, че е ОК.

анонимен
анонимен
10 април 2020 16:45
Гост

За е извършено престъпление по 326, трябва огласеното да е невярно! А за този недостиг говори СЗО… До тук с обвинението

Анонимен
Анонимен
10 април 2020 17:37
Гост

Прокуратурата пак явно е пропуснала този светъл момент.

Мафия
Мафия
10 април 2020 18:07
Гост

А къде е гъвкавостта на правителството? Казаха, че носенето на маски е задължително, при положение, че не бяха налични в мрежата. На другия ден естествено, че имаше само скъпи в аптеката.

Милешкова
Милешкова
10 април 2020 16:44
Гост

Нали я слушах. Каза че изкупуват хапчетата на реално болни. Това е точно така!!!!!!!!!!!

Харизанов
Харизанов
10 април 2020 16:43
Гост

Много луди в страната, но тя не е една от тях!

Poleva
Poleva
10 април 2020 16:42
Гост

Утре ако им кажете и талашит ще купят ако някой някъде се е излекувал от корона щото работи в цех за талашит…

Гергана Т
Гергана Т
10 април 2020 16:41
Гост

Права е. Купиха хапчетата на болните!

Цветков
Цветков
10 април 2020 16:41
Гост

По последни данни уж лекарство лекувало Коронавирус. Да де ма то не лекува корона, но лекува други неща, от които страда леля ми. И сега тя не може да си купи хапчетата от които има нужда, защото някой ги е изкупил да му седят в шкафа!

Ребека
Ребека
10 април 2020 16:39
Гост

За кое ще я глобят? Че намалява печалбите на фармацефтичните компании ли? Защото за тях е ултра хубаво здрави да купуват лекарства, от които нямат нужда

Анонимен
Анонимен
10 април 2020 17:40
Гост

Те са за съд направо. С тези спекулации на цените. Нещата от първа необходимост или изчезнаха, или в най-добрия случай се вдигнаха двойно, тройно.

Емилия
Емилия
10 април 2020 16:38
Гост

Я оставете жената на мира. Права е. Ненужно се презапасявате

Ьрвин
Ьрвин
10 април 2020 16:37
Гост

А какво да каже? Не бе какво да каже? Като се презапасяват, като лилипути без птщричина с лекарства, какво да каже?

Анонимен
Анонимен
10 април 2020 18:10
Гост

Някои се успокоиха, че няма да умрат от глад и спряха да пълнят количките като луди. Сега е ред на другата истерия да се презапасяват с лекарства.