Председателят на Бургаския апелативен съд (БАС) Деница Вълкова се кандидатира за втори мандат, но същевременно е предложила свой заместник за конкурент за поста, когото общото събрание е номинирало. Така за шеф на съда ще се „състезават“ Вълкова и Пламен Синков, който ръководи Наказателното отделение. Това става ясно от протокола от общото събрание на БАС, проведено на 17 юни.

Ситуацията, макар и необичайна, е разбираема.

Деница Вълкова участва в два конкурса за повишаване – за Върховния административен съд и за Наказателната колегия на Върховния касационен съд.

Първият продължава вече две години, а класирането все още не е обявено. А по втория – Вълкова неотдавна беше повишена, но решението на Съдийската колегия за това е обжалвано пред ВАС от Даниел Луков и заради това тя все още не е встъпила. Делото е обявено за решаване и се чака произнасянето на ВАС.

Пред общото събрание Вълкова казва, че не е ясно дали и кога ще влезе в сила решението за нейното повишаване. „В апелативния район имаме пример как един конкурс може да продължи повече от четири години. Имам предвид, че обявеният външен конкурс за съдия в наказателно отделение продължава да е висящ от 2016 г. Именно поради тази непредвидимост на края на конкурсните процедури мисля, че е честно и отговорно към вас да споделя намерението си да се кандидатирам за втори мандат“, казва Вълкова.

Тя обяснява и какво я е мотивирало да участва в процедурата за избор на председател. От една страна, това е много добрата организация на работа в съда, създадена през първия ѝ мандат и оценена положително от ИВСС, ВКС и от финансовия одит на ВСС. Вълкова отбелязва, че самочувствие да се кандидатира ѝ дава и фактът, че е ръководила съда в тежка кадрова и безпрецедентна здравна криза, която продължава.

„Най-горда съм от факта, че не допуснахме нито една РR-криза, въпреки тежките и шумни дела, които разгледахме, въпреки провокациите и предизвикателствата, пред които бяхме изправени. Подчертавам също, че РR-криза не беше допусната нито по отношение на постановяваните от нас съдебни актове, нито от поведението на магистратите и съдебните служители. Не сме осъмвали с протести както други съдилища, нито съдия или съдебен служител е бил обект на проверки за неетично поведение“, каза Вълкова.

При все това тя предлага на общото събрание да номинира за председател на съда заместника ѝ Пламен Синков. Вълкова обяснява, че от една страна като все още председател на съда, не е редно да търси подкрепа от общото събрание. А от друга напомня, че когато преди пет години се е явила пред ВСС  е била сама, без конкурент. „Смятам, че имаме нужда от конкуренция, от състезание на идеи, от това да стане ясно, че в Апелативен съд-Бургас работят много и достатъчно доказани професионалисти в административно и правораздавателно отношение, които достойно и успешно могат да го ръководят“, посочва Вълкова. И казва, че ако има и други разумни предложения, общото събрание ще ги обсъди.

Колегите ѝ обаче категорично подкрепят съдия Пламен Синков. От изказванията става ясно, че атмосферата в Бургаския апелативен съд е повече от добра, отношенията са изключително колегиални, съдиите се изслушват, проблемите се обсъждат, а всички присъстващи дават много висока оценка за първия мандат на Деница Вълкова.

Същевременно всички изтъкват, че съдия Синков също е достойна кандидатура, определят го като консенсусен човек, много добър професионалист, с него се работи спокойно и продуктивно, организиран, комуникативен, диалогичен и енергичен човек е, а и владее отлично английски език, който е все по-необходим в работата.

„Пламен Синков заслужава нашата подкрепа най-малкото заради това какъв човек е, каква личност е, каква атмосфера създава в съда и край себе си. Мисля, че всички ще се съгласите, че той е много добре приет както от съдебните служители, така и от нас всички съдии, от колегите в другите съдилища на апелативния район, от адвокатите и прокурорите, ако щете. Той създава край себе си добро настроение, добра обстановка, той има чувство за хумор, той е душа на компанията, когато съдът се весели, с него е приятно човек да прекарва както свободното си време, така и да работи. Аз мисля, че той ще продължи линията, по която се развива съдът успешно и ще получи моята подкрепа“, казва съдия Павел Хаджиев.

Албена Зъбова, която е командирована в БАС, отбелязва, че е работила със Синков в окръжния съд. Там е присъствала на напрегнати и конфликтни ситуации. „Виждала съм как той с две думи, с усмивката си, с разумни човешки съображения е стапял леда, моментално е създавал едно прекрасно отношение между всички и една много добра работна среда, което е най-важното. Мисля, че всеки от нас би искал да работи спокойно и да се чувства защитен от своя ръководител. Той това може да го постигне“, казва Зъбова.

Много от съдиите отбелязват и много доброто развитие на БАС по време на първия мандат на Деница Вълкова като изтъкват, че тя е доказала своите възможности като ръководител, управлявала е демократично със зачитане мнението на колегите си. Те ѝ пожелават успех в развитието ѝ каквото и да е то – дали като съдия във ВКС, или като председател на апелативния съд в Бургас.

Общото събрание решава да номинира Пламен Синков за председател на съда. А на финала на дискусията Деница Вълкова казва: „На всички ни беше трудно, изключително много работа свършихме, но наистина признанието си заслужава, защото виждам, че зад гърба си оставяме добри отношения, добър колектив и се надявам, който и да ръководи този съд следващите мандати, той да пребъде, да показва същите резултати, дори още по-добри. И да не забравяме, че освен отношенията си в службата, имаме такива и извън службата и когато след години се срещнем в друго поприще или пенсионирани, дай боже, да се поздравяваме също толкова добронамерено, както се провежда обсъждането на това събрание“.

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Терзиева
Терзиева
18 юли 2020 22:21
Гост

Съдиите Деница Вълкова и Пламен Синков, и Зъбова, уникални професионалисти и човеци!!! Адмирации!!!

наблюдател
наблюдател
16 юли 2020 18:15
Гост

Впрочем, тази жена не я ли спрягаха за поръчителство на побой (счупена ръка) над свекървата ѝ и опит за убийство на бившия ѝ съпруг… А, и в неин имот се вихрел публичен дом, щях да пропусна. То да е едно, да са две..
24chasa .bg/Article/1168232
svobodata .com/page.php?pid=7661&rid=712&archive=1
flagman .bg/article/31125
legalworld .bg/sydiia-denica-vylkova-sluchajno-se-okazala-sobstvenik-na-imot-prevyrnat-v-publichen-dom
e-burgas .com/post/skandalna-sadiyka-oglavyava-apelativen-sad-burgas
paragraph22 .bg/22-analizi/read/vss-izbra-nov-apelativen-shef-v-burgas
skandalno .net/zam-ministarkata-denitsa-petkova-napr-32728/
vestnikataka .bg/2012/07/%D0%B7%D0%B0%D0%BC-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80-%D1%81-%D0%BA%D1%8A%D1%89%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%82-%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD/

И след като публикувах този коментар първия път ми изписа „коментарът Ви очаква одобрение“, затова го пускам втори път с осакатени линкове, белким се публикува. Много силно лобито за опазване имиджа на силните на деня, чак до тук стигнало..

наблюдател
наблюдател
16 юли 2020 18:10
Гост

Т.е. тя си избрала шут за цирковото представление, защото сама на сцената ѝ става неловко.. Жалка работа в Апелативен съд Бургас – то не е конформизъм и безхарактерност, не е чудо. Гласували под строй – като чиновници в диктатура. И от тези хора очакваме да са независими, т.е. – да се опълчат на политиците и на системата когато се наложи в защита на върховенството на закона. На какво го прилича това – тя да посочи кой друг да се кандидатира – т.е. на прав текст си казва, че го е накарала, да не е сама пред обективите. Онзи защо сам… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
16 юли 2020 15:17
Гост

Изключително лоялно е да предложи свой заместник за конкурент.

Анонимен
Анонимен
16 юли 2020 15:18
Гост

Защо пък не. Тя има достатъчно впечатления от него, а и явно я е грижа за бъдещето на БАС.

бургаски цирк
бургаски цирк
16 юли 2020 18:04
Гост

Това може да се случи само със съдебен кадър на ГЕРБ.

юрист
юрист
16 юли 2020 21:36
Гост

Не знам дали само на ГЕРБ, но определено това което се случва е притеснително. Че и се хвали че срещу нея нямало протести – ами това е проблема, че сме затънали в мракобесна апатия и в провинцията липсва гражданско общество което да опонира на такива скандални случаи. Трябва да дойде на място Христо Иванов със софийски активисти за да има някаква реакция.

наблюдател
наблюдател
16 юли 2020 18:22
Гост

Ми естествено че свой човек ще предложи, кой не прави така – да може винаги да вдигне телефона да поиска нещо ако излезе повод. Като няма истински независим кандидат за състезание, ще има нагласени процедури и подкрепа с единодушие

Анонимен
Анонимен
16 юли 2020 15:13
Гост

Много силна заявка и мотивацията й е аргументирана добре.

Анонимен
Анонимен
16 юли 2020 15:14
Гост

За мен тя е подходяща за шеф на съда. Изключителен човек и ръководител е.

наблюдател
наблюдател
16 юли 2020 18:24
Гост

Сигурен съм че г-дата Борисов и Пеевски са на същото мнение. Щом и зам.-министър я правиха преди години

Анонимен
Анонимен
16 юли 2020 15:12
Гост

Този конкурс за Върховния административен съд няма ли да има някакво развитие най-накрая?

питанка
питанка
16 юли 2020 15:03
Гост

Деница Вълкова е много оправна. Интересно като отиде във ВКС накъде ще насочи своята енергия

откога осмото място "печели" конкурси?
откога осмото място "печели" конкурси?
16 юли 2020 18:06
Гост

Заради нея ли ВСС не избра двама колеги, класирани преди нея?

наблюдател
наблюдател
16 юли 2020 18:19
Гост

Е как – да атакува Лозан Панов, виждаме колко мразят. После – ако се появи някой друг неудобен. Това искат управляващите от лакеите си в съдебната система – виждаме във ВСС как се държат.

Наблюдател
Наблюдател
16 юли 2020 15:02
Гост

Ууу, то по-голяма идилия от САС 🙂

Марин
Марин
16 юли 2020 15:09
Гост

Ама наистина, чак човек се чуди дали е истинско

Анонимен
Анонимен
16 юли 2020 15:12
Гост

Като един прост читател, бих казал, че май е истинско. Или са много добри и това, което се случва в съда си остава в съда

Анонимен
Анонимен
16 юли 2020 15:00
Гост

При такива отношения в БАС, правилно беше Вълкова да подкрепи колегата си, защото иначе може да се получи неприятна ситуация да я изберат, да напусне, а при следващ избор да се появи отнякъде нежелан кандидат.

Именно
Именно
16 юли 2020 15:13
Гост

Точно така. Колективът се познава и е съвсем нормално да иска колега да оглави съда

Анонимен
Анонимен
16 юли 2020 15:00
Гост

Познавам Пламен Синков. Той е страхотен човек и от все сърце му пожелавам успех.

987
987
16 юли 2020 15:01
Гост

Той наистина заслужава. А и си мисля, че Вълкова в един момент ще се оттегли от процедурата. Тя не случайно го е предложила, защото вероятно знае как ще се развие делото във ВАС

Анонимен
Анонимен
16 юли 2020 15:10
Гост

Е, може само да предполага все пак.

Oly
Oly
16 юли 2020 15:12
Гост

Taka де, въпросът е защо се кандидатира изобщо?

Гост
Гост
21 юли 2020 7:16
Гост

Дори да предполага как ще завърши делото във ВАС, печалния факт, споменат от нея, относно четиригодишна та сага на външния конкурс в който четири пъти ВСС е с отменени решения, същите не се изпълняват, защото субекти като Боряна Димитрова, Олга Керелска и Атанаска Дишева мислят че са над Закона. Така, че Вълкова е права да проявява предпазливост и да се презастрахова.

Анонимен
Анонимен
16 юли 2020 14:57
Гост

Чудя се защо въобще се кандидатира. ВАС съвсем скоро ще се произнесе и Деница Вълкова ще отиде във ВКС. Странно ми звучи.

Анонимен
Анонимен
16 юли 2020 14:58
Гост

Да, и аз се изненадах. Не отричам правото й да участва, още повече, че наистина нещата в съда в Бургас са много спокойни и професионални. Да не би да не иска вече да напуска този колектив

Анонимен
Анонимен
16 юли 2020 15:11
Гост

Явно е с такива намерения.

наблюдател
наблюдател
16 юли 2020 18:17
Гост

Значи изходът от делото е предрешен, убеден сте? За какво въобще са ни съдии тогава?