Чужденец е получил българско гражданство преди 10 години, след като е представил фалшив документ, подписан привидно от тогавашния зам.-министър на транспорта Ивайло Московски.

От държавното обвинение съобщиха, че главният прокурор Иван Гешев е сезирал правосъдния министър Данаил Кирилов, който може да предложи на вицепрезидента Илияна Йотова да издаде указ за отмяна на натурализацията.

До искането се е стигнало след проверка на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), от която е станало ясно, че в края на октомври 2010 г. човек с инициали С. Ш. е получил българско гражданство чрез неистински документ, а именно предложение от министъра по транспорта, информационните технология и съобщенията, посочват от прокуратурата.

Чужденецът е бил натурализиран за заслуги, каквато възможност дава Законът за българското гражданство (ЗБГ). Според чл. 16. чужденец може да придобие българско гражданство, ако България има интерес от натурализацията му или той има заслуги към страната в обществената и икономическата сфера, в областта на науката, технологията, културата или спорта.

При  направено запитване на ДАНС до Министерство на транспорта миналата година е било установено, че документ за въпросния натурализиран чужденец не съществува в архива и в деловодната система на министерството, както и че такъв не е бил подписван от тогавашния министър Александър Цветков, нито от замествалия го Ивайло Московски.

С оглед преценка за данни за извършени документни престъпления, от преписката са отделени материали и изпратени по компетентност в Софийската районна прокуратура, добавят от държавното обвинение.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Яна
Яна
27 май 2020 13:32
Гост

Голям прас! То ври и кипи от престъпност, а Главния се рови в някакви стари драми или се разхожда по села и паланки.

Симо
Симо
27 май 2020 13:30
Гост

Натурализират само хора от които имат интерес.

Билиана
Билиана
27 май 2020 13:31
Гост

Вместо да се ровят в неща от преди 10 години, да вземат сега да контролират кой, как и с какви документи се натурализира.

М. Кирилов
М. Кирилов
27 май 2020 12:29
Гост

Проврете родните футболни клубове как натурализират! Или там всичко е законно, зщаото собствениците бутат пари на държавата и тя натурализира ли натурализира. А има маса българи дето не могат да вземат гражданство, а искат, а тия негра и бразилета и африканчета могат да вземат гражданство, заради 5 месеца прекарани в София.

Димитров
Димитров
27 май 2020 13:23
Гост

За пари всичко правят хората. Обаче не мога да разбера защо не ги подвеждат под отговорност. Това си е чисто престъпление.

Любенова
Любенова
27 май 2020 12:28
Гост

Глупости. Дреме ми за някой си от преди 10 години. ТЕ днес така натурализират. Дори този термин „натурализиране“ си е класика за футбола. Редовно трябва да се натурализира. Ей го Домусчиев колко бразилета натурализира, за да не му запълват бройките и да има право да играе с тях. И тям игра дебелата му връзка с държавата. Ама за това Гешев си трае

Кики
Кики
27 май 2020 13:25
Гост

Гешев в последно време си трае за доста неща. Явно има да си плаща за избора му на Главен.

Занев
Занев
27 май 2020 12:26
Гост

Относно работата на Гешев – само си посмнете, че правеше някаква проверка на реституцията? Какво се случи там? И да го питаме дали в затвора сега е Каролев за нарушаване на карантината или си е на свобода и ходи да говори глупости по кабеларките?

Деница Р
Деница Р
27 май 2020 12:26
Гост

На Гешев глупостите. Няма да се хване с актуални неща, а с духове от миналото

Анонимен
Анонимен
27 май 2020 13:12
Гост

Така е най-лесно и безопасно.

Фреди Ф
Фреди Ф
27 май 2020 12:25
Гост

О, щом с това се занимава великия главен Прокурор, то непременно става дума за Божков. Сега ще „разкрие“ и канал за подправяне и натурализиране на чужденци през България, воден от Божков нали?

Геро
Геро
27 май 2020 13:27
Гост

Ясно е, че Божков не е цвете за мирисане. Обаче вече стават смешни с това приписване на престъпления.

Цветков
Цветков
27 май 2020 12:25
Гост

И сега ГЕшев е арестува тогавашния министър ли? Или пак някакъв бушон ще излезе виновен?

Руменов
Руменов
27 май 2020 12:24
Гост

Да не е някое футболистче това? Че по едно време ги натурализираха, като за световно

Englishman
Englishman
27 май 2020 12:23
Гост

Само той да беше. Днес клубовете натурализират на поразия. Това се спуска от Еврипа и УЕФА. Има квота на граждани извън ЕС> Което задължава чилийци, панамци, африканци, азиатци да вземат паспорт на европейска страна за да играят.

Анонимен
Анонимен
27 май 2020 12:23
Гост

Македонец да не е ?