С твърдения за обвинения в лъжа, предупреждения за това как се говори и заплахи със съд премина днес дискусията в Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) по предложението за искане на техническа помощ от Европейската комисия за справяне с проблема с натовареността на съдиите.

То не можа да събере подкрепа – гласовете се разделиха 8 на 8, след остър дебат, в който Даниела Марчева и Атанаска Дишева влязоха в пререкания за това кой как е гласувал на заседанието на комисията по натовареност, в която и двете участват, и как после този вот се е променил на заседанието на Съдийската колегия във вторник.

Всичко започва през лятото на т.г., когато комисията по натовареност към СК на ВСС, чиито членове са Атанаска Дишева, Драгомир Кояджиков и Даниела Марчева (тя е и председател), в няколко поредни заседания работи по изготвянето на искането за техническа помощ от Европейската комисия в опит да разреши проблемът с неравномерната натовареност на съдиите.

Идеята най-общо е с подкрепата на външни експерти и с помощта на съдии да се извърши ново емпирично изследване на натовареността на магистратите, за да се актуализират коефициентите за тежест на делата и Системата за измерване на натовареността на съдилищата (СИНС), както и Правилата за оценка на натовареността на съдиите (ПОНС) и Правилникът за администрацията на съдилищата. Целта беше да се изготви и нова методика за контрол и проверка на статистическите данни, която да отчита дейността на съдилищата и съдиите, защото сегашната е от 2015 г. и не е обновявана. В края на мандата си предходният състав на ВСС остави серия от препоръки във връзка с натовареността, като част от тях бяха, че е необходимо ново емпирично изследване и актуализация на коефициентите, съответно на СИНС и на ПОНС. Темата обаче продължава да е актуална – в различни подписки и декларации съдиите продължават да отбелязват, че проблемът с неравномерната натовареност не е решен.

През лятото на тази година комисията по натовареност се зае с въпроса и реши да поиска техническа помощ от ЕК, защото ВСС не разполага с експерти, които да извършат необходимите проучвания и анализи – например социолози, специалисти по обработка и данни за визуализация, експерти, които познават местната институционална среда и могат да боравят с различни аналитични инструменти и др.

Първият опит предложението да бъде одобрено от Съдийската колегия беше направен на 31 август, но тогава кадровиците го отложиха, защото искаха по-подробно да се запознаят с него.

Вторият опит беше този вторник, но тогава гласовете в колегията се разделиха 6 на 6. Двама от гласувалите „против“ бяха именно членовете на комисията по натовареност Драгомир Кояджиков и Атанаска Дишева. Той заяви, че няма как да се измери натовареността и че СИНС е компрометирана система. Дишева пък на свой ред заяви, че гласува „против“, защото не е съгласна с начина, по който се внася предложението. Тя добави, че е забелязала, че след последното редактиране на текста, е имало изменения и не е сигурна дали така не се променя смисълът му.

На заседанието на Пленума днес Даниела Марчева внесе предложението на комисията. Тя обясни, че въпросът трябва спешно да се реши, защото срокът за отправяне на подобни искания до координационното звено, в случая финансовото министерство, е изтекъл на 20 август, но за ВСС е дадена отстрочка най-късно до утре. Тя отбеляза, че по този проект няма да има финансиране от страна на ВСС, нито пък членовете на съвета ще получат някакво възнаграждение. „Ние получаваме готов продукт, който да ползваме“, посочи Марчева. После каза, че не намира логика в гласуването на Дишева на заседанието на Съдийската колегия, тъй като тя е отделила време и  енергия и е участвал в изготвянето на предложението.

Калина Чапкънова обясни, че не е имала време да се запознае с материалите, успяла набързо да ги прехвърли и е забелязала, че срокът е фиксиран в регламента за оказване на техническа помощ и той е до 31 октомври. Затова предложи въпросът да бъде отложен.

В отговор на думите на Марчева, Атанаска Дишева заяви, че действително е участвала, но когато предложението за пореден път е било внесено в комисията по натовареност, е установила, че има изменения и редакционни бележки. „Гласувах против този маниер на внасяне на точки, при който се правят редакции, които вероятно променят смисъла, както и заради внасянето в последния момент с оглед фактора време“, каза Дишева. Тя също обясни, че срокът до 20 август е определен от Министерството на финансите, но няма да е фатално да се отложи с една седмица, след като поне един член на Прокурорската колегия не е запознат с искането. „Много добре повтаряме мантрата, че не търсим пари, а подкрепа. Тази подкрепа обаче струва пари на европейския данъкоплатец, не е вярно, че не струва пари“, изтъкна Дишева. Тя заключи, че внасянето на предложението на Пленума е начин да се преодолее решението на СК на ВСС.

Олга Керелска на свой ред постави въпроса дали Пленумът на ВСС е компетентен да взема такова решение. Цитирайки Закона за съдебната власт, тя изтъкна, че ВСС одобрява информационните системи, а в случая не става дума за такава.

По отношение на срока Марчева поясни, че Министерството на финансите има нужда от време, за да прегледа искането, да се отстранят нередностите и най-важното – да се направи проверка дали няма да се получи двойно финансиране или дублиране на дейности с други проекти. Затова били необходими тези два месеца.

Що се отнася до това дали Пленумът на ВСС може да решава такива теми, тя напомни, че на два пъти пленарният състав се е произнасял по въпроси, свързани с реформата на заповедното производство, която се осъществява точно по такъв проект за техническа помощ. По отношение на редакциите обясни, че е променила само заглавието, защото имало изискване да е по-опростено и това е било обяснено още във вторник. После отново изрази недоумението си от гласуването на Дишева и се обърна към нея с думите: „Сякаш истината не съществува, тя непрекъснато се прекроява, сякаш е Прокрустово ложе“.

Думите ѝ ядосаха Дишева: „Ако продължите да настоявате, че лъжа, ще предявя права. Бъдете по-внимателна с изказа си“.

Олга Керелска на свой ред се обърка и поиска да разбере дали думите на Марчева са насочени към нея.

Това на свой ред ядоса Боян Новански, който възрази: „Тук да не е училище или съд, да не сте последна инстанция“.

Марчева призова колегите си да подкрепят предложението, защото СИНС, ПОНС и Правилникът за администрацията на съдилищата имат нужда от качествена промяна.

Но и в Пленума кадровиците се разделиха. „За“ гласуваха председателят на ВАС Георги Чолаков, Вероника Имова, Боян Новански, Драгомир Кояджиков, Гергана Мутафова, Огнян Дамянов, Георги Кузманов и Даниела Марчева.

Против бяха шефът на ВКС Лозан Панов, Атанаска Дишева, Олга Керелска, Цветинка Пашкунова, Севдалин Мавров, Пламен Найденов, Калина Чапкънова и Евгени Иванов.

37
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Спрете кара очите и мислете за хоара
Спрете кара очите и мислете за хоара
25 септември 2021 12:39
Гост

Писна ми от тази Дишева, напомня ми на кречетало. Не спира да се противопоставя на всичко и всеки за всичко. Все тя знае всичко. Малко даже е много прекалено . Постоянно губи времето на всички със себе си . Не че други са стока , ама тази Атанска няма ли кой да ами и на място й . Най- добре ще е някой , когото тя за чиста като Лозан Панов . Същата е и Керелска

Баста
Баста
25 септември 2021 14:19
Гост

Вярно е. Изглежда и звучи като човек, който има комплекси и е озлобен на света и затова търси начин да му отмъщава- като се противопоставя на всичко и всички, без оглед принципи и каузи. Определено има психични проблеми и трябва да се лекува. Жалко, че 5 години минават и отново нищо като реформа няма заради такива екземпляри като нея.

Анонимен
Анонимен
25 септември 2021 21:49
Гост

Това не е ново. Отдавна е. Жалко, че сега го разбрахте. Тия двете – Дишева и Керелска са въздух под налягане. На където и както ги завее вятъра. Никак не ги интересува съдбата на съдиите. Това никога не е било и не знам защо сега го разбрахте. Фактът, че гласуваха против СИНС само защото предния ден им поискаха оставката е показателен. Просто не им дреме. Гледат само и единствено себе си. Гледайте цирк как ще реагират във вторник, когато ще се разкрие как се прикриват следи в ЦСРД. И там бяха/ като при СИНС/ най -ревностни фенове. Времето и обстановката… Покажи целия коментар »

......
......
25 септември 2021 10:10
Гост

Не разбирам едно нещо в случая- против СИНС, който е направен от съдии и съдиите отдавна очакват да се подобри работата му, са гласували именно представителите на съдебната квота в СК- Пашкунова, Дишева, Мавров и Керелска.
Пашкунова беше избрана с над 50% от гласовете още на първия тур.

И понеже не изложиха никаква смислена причина и всичко просто е напук /вероятно заради подписката за тяхната оставка/, се чудя как за следващия състав на съвета ще гласувам за някой, който после ще си покаже рогата като стане член.

за протокола
за протокола
24 септември 2021 18:51
Гост

Здрав разум и ВСС?!?!?!

Абе пийте ги тия хапчета!!!

Анонимен
Анонимен
25 септември 2021 21:53
Гост

Здравият разум отдавна напусна Дишева и Керелска. При последната е спорно въобще дали го е имало. Ама карай!

Здравият разум
Здравият разум
24 септември 2021 12:36
Гост

Един немски професор по Теория на правото скъсал цял курс студенти на писмен изпит със следната задача: „Как ще разрешите спора между двама съседи, като клоните на ябълката на единия са надвиснали през оградата над лехите с лалета на другия и като падат ябълките чупят крехките листенца на лалетата?“ Една част от студентите заели страната на любителя на лалета, другата част на градинаря с ябълката. Всички заедно блеснали с ум и дълбоки познания в областта на германското законодателство. А накрая се разбрало – ябълките падат есента, а лалетата цъфтят през пролетта… На практика ситуацията конструирана от провокатора-професор няма как да… Покажи целия коментар »

за протокола
за протокола
24 септември 2021 11:31
Гост

От 1878 до 1991 България няма съдебен съвет.

Правосъдието е във възходящ тренд, като изключим политическата намеса, каквато винаги е имало.

Сега? Не могат един нормален председател на селски съд да изберат.

само отбелязвам
само отбелязвам
24 септември 2021 11:27
Гост

И тук се почна с цензурата и ще се свърши в (без)правния свят на #КОЙ?

само минавам
само минавам
24 септември 2021 11:25
Гост

А не са ли се обвинили в изневяра?

При тези „споделени мъже“ кат председатели на ВКС.

Анонимен
Анонимен
24 септември 2021 10:14
Гост

В единия лагер за противниците на статуквото, в другия представителите на интереса на задкулисието. Пълен паритет. Разпускането на този ВСС е най-разумното решение.

Анонимен
Анонимен
25 септември 2021 22:03
Гост

Другият / последен / ВСС ще е уникален!

Хе хе хе
Хе хе хе
24 септември 2021 9:49
Гост

Софтуерните настройки!

От един пост се слагат само минуси на всяко нормално мнение.

От Сиела. Която няма нищо общо с изборите.

Листопад, 108 епизод
Листопад, 108 епизод
24 септември 2021 9:43
Гост

Дишева и Марчева се карат.

Ексагеза
Ексагеза
24 септември 2021 9:33
Гост

Всички вкупом съгрешиха и станаха непотребни.

АМИН

Екзегеза
Екзегеза
24 септември 2021 9:37
Гост

Наистина са отдавна „екс“. Трябва да мине някой да изхвърли боклука ВСС.

Ad nauseam
Ad nauseam
24 септември 2021 9:30
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

само отбелязвам
само отбелязвам
24 септември 2021 9:25
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
24 септември 2021 7:57
Гост

Дишева, Керелска! Хайде, чакаме ви! Оставка!

ЗСВ
ЗСВ
23 септември 2021 21:27
Гост

Вероятно постът ми ще бъде изтрит, но все пак да попитам: Лекс, защо ми се струва, че давате рамо (не за пръв път) на инсинуациите на Марчева?

Член на ВСС
Член на ВСС
23 септември 2021 20:51
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
woodoo
woodoo
23 септември 2021 20:35
Гост

Накъде върви този свят- прокурори гласуват „за“ СИНС-а, а тези като Атанаска и Керелска, дето се кълняха в СИНС-а и се пъчат непрекъснато колко мислят за съдиите и прочие красиви думи, предпочетоха собствените си задници пред общия интерес. Предпочетоха себе си пред тези, които ги избраха да бъдат там. Накрая лъснаха истинските им същности. Супер.

QPM
QPM
23 септември 2021 20:06
Гост

Гледах дискусията и категорично спорът не беше махленски, както се опитват от Лекс да го изкарат.

При толкова важна тема защо се опитвате да извадите на преден план жълтото, не разбирам.

Мордор
Мордор
23 септември 2021 19:38
Гост

Защо Дишева гласува против СИНС?!

Това е шизофрения!

Васил
Васил
23 септември 2021 19:43
Гост

Заради егото си- Дишева е гневна заради подписката на ВКС за оставката й. ССБ подкрепиха подписката и сега тя си връща на съюзниците.

Потресаващо е, че иначе е голям борец срещу съвета, ама получава заплата от този съвет и то близо 10 000 лева на месец.

Борци срещу статуквото на заплата.

Коце
Коце
23 септември 2021 19:26
Гост

Марчева и Дишева се държат като тъщи, ниско ниво.

.......
.......
23 септември 2021 19:44
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Chovek
Chovek
23 септември 2021 19:24
Гост

Не мога да разбера на кого се слагат. На Гешев – то е ясно отдавна, но от там нататък не разбирам какво си мерят, на някои даже им изтича мандата.

Анонимен
Анонимен
23 септември 2021 19:21
Гост

Почнаха различно, свършват като предишните, суета и тъпота.

Анонимен
Анонимен
23 септември 2021 19:20
Гост

Айде, устискайте се, една година ви остана!

Анонимен
Анонимен
23 септември 2021 19:11
Гост

Оставка! Позор! Станаха като предишните!

wtf
wtf
23 септември 2021 19:10
Гост

Без никакво извинение, но Дишева вече прекрачва всякакви граници. Да, винаги е имало лични отношения, но защо за бога трябва да страдат съдиите

Анонимен
Анонимен
23 септември 2021 19:11
Гост

Пилешки мозъци

Николай
Николай
23 септември 2021 19:09
Гост

Не мога да ги разбера. Това наистина беше една много добра възможност да се оправи СИНС и да има някакво по-нормално разпределение и по-нормална натовареност. Какво са се хванали за гушите, потрес

Анонимен
Анонимен
23 септември 2021 19:10
Гост

Пука му на някой за натовареността, бате. Не се хаби

Бисер
Бисер
24 септември 2021 20:36
Гост

Потресавощо грозна картина беше бълващата змии и гущери Наска. Човек му става неудобно заради самата нея как се излага.

срамно ми е
срамно ми е
23 септември 2021 19:09
Гост

Боже, боже, тези двете можеха да са съмишленички, но ще се изядат. И по всичко изглежда, че нещата са на лична основа. Като влязат в този орган масово губят всякаква човещина. Срамно ми е.