Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) се възстановиха на длъжностите, които са заемали преди избора им за кадровици. Те ще се върнат като магистрати в деня, в който бъде конституиран новият състав на ВСС.

Решенията бяха взети днес на извънредни заседания на Съдийската и Прокурорската колегия.

Цветинка Пашкунова и Севдалин Мавров ще се върнат в Наказателната колегия, а Олга Керелска – в Гражданската колегия на Върховния касационен съд (ВКС).

Атанаска Дишева беше възстановена във Върховния административен съд, Стефан Гроздев и Драгомир Кояджиков – в Софийския апелативен съд, като първият ще е в Търговското отделение, а вторият – в Наказателното. Даниела Марчева пък се връща в Търговското отделение на Софийския градски съд.

Два бяха спорните моменти, които бяха обсъдени от членовете на съвета. Първият беше свързан с въпроса дали трябва да се посочат конкретните отделения, в които се възстановяват кадровиците. Според Атанаска Дишева, позовавайки се на чл. 28, ал. 1 от Закона за съдебната власт, няма такова изискване, докато Вероника Имова застъпи обратната позиция, която беше подкрепена и от останалите. Вторият момент беше свързан с възстановяването на Дишева. В молбата си тя е написала, че иска да се върне като съдия във Върховния административен съд, без да посочва колегия и отделение (тя работеше във Втора колегия, Шесто отделение). Днес потвърди желанието си да се върне като съдия във ВАС, което беше подкрепено от кадровиците, които отхвърлиха предложението на председателя на съда Георги Чолаков да се конкретизира, че Дишева отива във Втора колегия.

Преди гласуването за Драгомир Кояджиков, Дишева обяви, че трябва да напусне заседанието. А Олга Керелска си тръгна преди вота за Даниела Марчева.

Веднага след заседанието на Съдийската колегия, се проведе и такова на Прокурорската колегия.

Светлана Бошнакова беше възстановена във Върховната касационна прокуратура, Йордан Стоев – в Софийската апелативна прокуратура, Георги Кузманов – в АП-Бургас, Евгени Иванов – във Военно-апелативната прокуратура, Огнян Дамянов – в ОП-Разград, Пламен Найденов – в ОП-Перник, Калина Чапкънова – в ОП-Бургас, Гергана Мутафова – в РП-Пловдив, а Стефан Петров – в Националната следствена служба.

Всеки от кадровиците, чието възстановяване се обсъждаше, се отвеждаше от гласуването.

Боян Магдалинчев и Вероника Имова вече имат навършени 65 години, т.е. те не могат да се върнат на работа като съдии. А за Боян Новански нямаше нужда да се гласува възстановяване, защото той е адвокат.

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Свидетел
Свидетел
18 октомври 2022 14:36
Гост

На мен семинарните упражнения по семейно и наследствено право ми ги водеше прокурорка от СРП, която беше доста начетена, мила и разбрана.

Кой продаде казусите на прокурорския конкурс 2006г
Кой продаде казусите на прокурорския конкурс 2006г
18 октомври 2022 7:56
Гост

Кой прокурор-мерзавец продаде казусите на прокурорския конкурс през 2006г?

Няколко-вероятно четирима прокурори са имали достъп до казусите ,що не ги разпитахте на полиграф? Хич не ме вълнува има или не процесуално значение-и какво като няма?

Същия въпрос и за търговията с казуси от 2015г. Въпрос с понижена трудност-кой прокурор имаше достъп до казусите и през 2006, и през 2015г. Той, разбира се не е участвал в търговията с казуси, ама няма начин!

Два пъти бяха продадени конкурсите, ама трети път не се е случвало, ще знаете!

Керилев
Керилев
17 октомври 2022 17:39
Гост

Случайни хора на държавна служба няма ЗАПОМНЕТЕ ГО ТОВА.

Марго
Марго
17 октомври 2022 19:20
Гост

Естествено! Това да не ти е работа на нивата, където ти очевидно работиш. Във ВСС няма и не може да има случайни хора. Набий си го в случайната глава!

За тройкаджията,бивш " участник " във ВСС
За тройкаджията,бивш " участник " във ВСС
18 октомври 2022 7:30
Гост

Да-там се отива с връзки, протекции и ходатайства. Да напомня, за бивш член на ВСС, и настоящ магистрат-с оценки по наказателно право-следен 3 наказателен процес-среден 3 Оценки от държавни изпити по наказателни науки-скреден 3. И този неслучаен доказан среднист беше подходящ да е във ВСС, а днес да е отново магистрат. Същия, доказал некомпететността си с множество тройки решава човешки съдби в наказателноправната област. Все едно да пратиш детето си да бъде оперирано от хирург-тройкаджия… Та-не квалификацията, не знанията, не дали се полагал усилия в университета имат значение, а значението е кого познаваш. Друг пример-оказва се,че ЧСИ може да станеш… Покажи целия коментар »

ЮрисТконсулт
ЮрисТконсулт
17 октомври 2022 17:02
Гост

Какво им завиждате?! По право ги връщат на позициите им, които са заемали преди. Като толкова искате и вие да сте магистрати – научете си, явете се на конкурсите и се класирайтр. Няма нужда от злоба и завист. Толкова е просто. Ще си докарате някой инфаркт от злоба, тъй че по-спокойно.

фактите
фактите
18 октомври 2022 7:51
Гост

За инсталиране като магистрат не се изискват знания! Доказано видяхме как става на прокурорския конкурс от 2006г. Магистратите тогава получиха инсталацшята си в системата, след закупени казуси, публикувани в деня на продадения изпит във вестник монитор. Рецидивиращо търговията с казуси са доказа и през 2015г, когато на избрани бяха раздадени да преписват казусите-пак на прокурорския конкурс. А преди 1989г инсталирането като съдия става с вярност към комунистичмеския режим. Военния отдел на ЦК на БКП определяше кой ще е съдия. Съдийката, която осъди преди 1989г Босия по политическите текстове на НК, и днес е на 5 години от пенсиониране-тоест кадрите на… Покажи целия коментар »

Заки
Заки
17 октомври 2022 16:59
Гост

Уредиха се отново.

Димитров
Димитров
17 октомври 2022 17:01
Гост

Ще спя спокойно.

Бобев
Бобев
17 октомври 2022 16:51
Гост

Няма да ми е мъчно за тези.

Заки
Заки
17 октомври 2022 16:55
Гост

Да се махат, че никаква работа не вършат тези

Игнати
Игнати
17 октомври 2022 16:50
Гост

Ами дано се отървем скоро от този ВСС!

Kamenova
Kamenova
17 октомври 2022 16:48
Гост

Защо? Предвкусват смяната ли? И ние не ги искаме, но смяната май е далече

Чунчев
Чунчев
17 октомври 2022 16:48
Гост

Не ги мисля тях. Те са ясни

Павлова
Павлова
17 октомври 2022 16:47
Гост

Нещастници!

Дичо
Дичо
17 октомври 2022 16:56
Гост

Пълни!

ВЕЛИК
ВЕЛИК
17 октомври 2022 16:32
Гост

От моя учител по финансово право в унито, проф. Георги Петканов съм запомнил едно, той винаги ни казваше: „Вие, един ден като съдии, прокурори, следователи, адвокати, юрисконсулти и каквито ще бъдете, трябва да се водите от три неща: Законът, Принципите на правото и справедливостта и Вътрешния благ морал.

Камила
Камила
17 октомври 2022 16:49
Гост

Само вас са ви учили на тези неща

Tablketov
Tablketov
17 октомври 2022 16:49
Гост

Тия сладри от ВСС дали са учили пи професора? Не ми изглежд атака.

Майко мила вземи си
Майко мила вземи си
17 октомври 2022 16:54
Гост

версиите. Тцтцтцтц да даваш
Петканов за пример не е много удачно. Ходеща мафия си бе. Царският нагаждач

Пхахахахахаха
Пхахахахахаха
17 октомври 2022 17:40
Гост

Хахахахахахахахахаа, Петканата ги учил на закон, справедливост, че пък и морал, хахахахахах, ох днеска от парадокси ще се спукам от смях!!!!

Старата школа
Старата школа
17 октомври 2022 17:52
Гост

И е бил прав проф. Петканов, когото много уважавах! За жалост обаче…имаше едни тъмни наклонности, които го пренасяха в едни сиви и черни области на обществения живот, предаващи му не много хубаво алиби и биография. Но пък беше безпорен авторитет във финансовото право, това е така. Все пак…за мъртвите или хубаво, или нищо! Така че по-добре да спра до тук. Бог да го прости!

Аз помня
Аз помня
17 октомври 2022 18:09
Гост

Аз помня Георги Петканов като беше вътрешен министър какви репресии само налагаше в системата на МВР.

:)))
:)))
17 октомври 2022 19:56
Гост

На Георги Петканов даже дисциплината, която преподаваше – Финансово и Данъчно право си му прилягаше и на манталитета. Само едни пачки му бяха в главата. Точно за финансовото си беше!

Христов
Христов
17 октомври 2022 20:36
Гост

Проф. Петканов събуди у мен интереса към финансовоправната наука! В 3-ти курс по финансово право не ми преподаваше той и може би не го преподаваха както трябва, та ми беше ужасно скучно и суховато. Но в 5-ти курс по данъчно право бях именно при проф. Петканов,той така успя да ме грабне в дебрите на тази сложна дисциплина, че от интерес захванах наново да преговарям финансовото от третия курс. Сега в практиката си се занимавам с такива дела и още си пазя записките от лекциите по данъчно на професора, които са ми много полезни, макар че почти не са актуални, но… Покажи целия коментар »

7/8
7/8
17 октомври 2022 16:25
Гост

Колко ли време Мутафова ще остане в РП – Пловдив преди да я командироват по върховете?

Даниел
Даниел
17 октомври 2022 16:49
Гост

Много поздрави на Слави! Кажете му да не знае много!

3/4ти
3/4ти
17 октомври 2022 16:50
Гост

Малко. Далаверджия е тя