Бюрото по защита да бъде под контрола на министъра на правосъдието, а не на главния прокурор е общата позиция на „Има такъв народ“ (ИТН), БСП, „Демократична България“ (ДБ) и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ). Депутатите от четирите групи подкрепиха на първо четене в правната комисия проектите за промени в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство. В парламента са внесени три законопроекта на ИТН, ДБ и ИБГНИ, като общото между тях е отнемането на контрола над бюрото от главния прокурор, а депутатите са разбраха детайлите да бъдат обсъждани между двете четения на проектите.

Категорично против промените се обявиха само от ГЕРБ и ДПС. Днес Хамид Хамид от ДПС каза, че бюрото трябва да остане към главния прокурор, но да му се отнемат функциите, свързани с претърсване и задържане. Депутатът от ДПС напомни, че именно заради тези си функции, служители на бюрото бяха в президентството миналата година и това е довело до протестите срещу тогавашното правителство и главния прокурор.

„Аз смятам, че тези функции са излишни и трябва да бъдат отстранени. Ако законопроектите получат подкрепа и има решение за общ проект, мисля, че ще успеем да внесем текстове, с които рязко да ограничим правомощията на това бюро. Премахнат ли се, мисля, че няма да има спор за мястото на бюрото. Може да се разпишат и разпоредби за по-голям контрол, отчетност и за бюджета. Преместването ще създаде сериозно напрежение сред служителите“, посочи Хамид.

Според ГЕРБ пък промените в този закон не са важни в момента и са резултат от персонална атака срещу главния прокурор Иван Гешев. Тази теза застъпи Дани Каназирева и каза, че разговорът е политически.

„Това ли е най-важното сега? Това е само една персонална атака. Спрете с тези упражнения и хаос във всяка една сфера“, заяви Каназирева и добави, че заради липсата на правителство ще бъдат изхрачени за избори толкова пари, колкото е бюджетът на бюрото за 30 години (б.а. той е около 8 млн. лева на година).

Председателят на правната комисия Андрей Михайлов пък ѝ опонира, че „минава на общи теми“, защото не може да влезе професионално в дебата.

Атанас Славов от ДБ обобщи, че идеята на проекта им е да се прехвърлят функциите от главния прокурор към правосъдното министерство и Главна дирекция „Охрана“ (ГДО). Основният им аргумент е, че дейностите, свързани с държавна принуда, а не само с охрана, трябва да са в изпълнителната власт, а не в съдебната. Славов напомни, че тези въпроси са висящи и в делото, което е в Конституционния съд, който беше сезиран от президента Румен Радев.

„Не можем да предрешим такова дело, но ако бъде извършена промяна, самото дело ще е без предмет“, каза Славов и добави, че при промяна ще се премахнат и дублиращите функции по охрана, тъй като съдиите в момента се пазят от ГДО, а прокурорите и следователите – от бюрото.

Андрей Михайлов пък каза, че философията на техния проект е свързана с разделението на властите, като повтори, че мястото на бюрото е в изпълнителната власт под пряк контрол на правосъдния министър, а не в съдебната, където е прокуратурата.

„Никой не желае унищожаването на бюрото, никой не желае то да пострада. Защитата на лица и магистрати, които работят по особено важни производства, е много важна“, каза Михайлов и подчерта една от разликите между техния проект и този на ДБ. Според ИТН бюрото трябва да стане специализиран отдел под контрола на министъра и да има по-висока степен на самостоятелност, в сравнение с положението, при което става част от ГДО.

На заседанието присъства и зам.-главният прокурор Даниела Машева, която представи становището на прокуратурата (виж тук). Според нея и трите проекта са прибързани и не трябва да бъдат приемани, защото в тях няма оценка на свършеното от бюрото от 2014 г. насам и неговата ефективност. По думите ѝ основната дейност на бюрото е не охраната на магистрати, а специалната защита на защитени лица. Тя каза, че макар в момента такава защита да получават само петима души, това не означава, че бюрото не е ефективно, защото бройката постоянно се мени.

„За седемте години нямаме случай, в който със защитавани лица по някакъв начин да са възниквали проблеми“, подчерта Машева и допълни, че бюрото редовно се отчита пред Съвета по защита и ВСС.

„Призоваваме да не се бърза. Нашият призив е да изчакаме решението на КС и тогава да предприемете действия. Механичното преместване ще доведе до много повече негативи – загуба на квалифициран състав, ще повлияе негативно вероятно и по отношение на лицата, които са в програмата и се нуждаят от защита“, каза още заместничката на главния прокурор.

Александър Стефанов от Министерството на правосъдието пък посочи, че министър Янаки Стоилов подкрепя проектите именно с мотива, че функциите на бюрото не са присъщи на съдебната власт. Стефанов подчерта, че в Страсбург има изготвен европейски проект за защита на свидетели и сътрудници на правосъдието, като в него препоръката е тези структури да нямат правомощия по разследване и повдигане на обвинения.

В крайна сметка правната комисия прие и трите проекта с 12 гласа „за“, а „против“ гласуваха 7 депутати от ГЕРБ и ДПС.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Глистио Иванов
Глистио Иванов
01 септември 2021 17:22
Гост

Изпълниха поръчката на Божков ДБ,БКП,ИБНИ

Пижо Пендин
Пижо Пендин
01 септември 2021 17:10
Гост

Тия в Бюрото на войници ли си играят? Този с брадата носи военен медицински комплект на кръста 😀 Което показва, че нямат стандартизирана екипировка и всеки каквото си домъкнал от тях това си слага, което пък показва колко е ефективно. Сбириток на бивши военни, нсо служители и някой уонаби контрактор всеки въоръжен с каквото може. Тц, тц, тц !

Анонимен
Анонимен
31 август 2021 23:14
Гост

Цялата Мара втасала, Бюрото з аз защита й е проблема. Емоцията по темата Гешев ще побърка част от народните представители, ама че рейтинга на НС вече е по нисък от Гешевия….

Анонимен
Анонимен
31 август 2021 21:16
Гост

Бюрото за защита трябва да бъде към НПО – Разград. Там е най-сигурно.

Анониме123н
Анониме123н
31 август 2021 18:15
Гост

Възниква въпроса, колко ще бъде защитен свидетел даващ показания срещу министри, зам. министри областни управители, премиер и куп длъжностни лица назначавани от министерски съвет.

Анонимен
Анонимен
31 август 2021 19:01
Гост

Министри много, за въпросната охрана ще отговаря само един. Докато представете си какво ще стане ако се намери защитен свидетел срещу главния прокурор и охраната е на подчинение на… главния прокурор.

Анонимен
Анонимен
31 август 2021 20:57
Гост

Защото видиш ли презумпцията е, че главният прокурор ще извърши престъпление, а не министъра. Силна е личната атака срещу Гешев обаче. Тези законопроектки са лишени от всякакъв юридически смисъл. Може би предложението на ДПС да отпаднат определени функции е най-добра. Но цялостното преместване към МП крие риск за живота и здравето на защитени свидетели. Особено например по делото „Божков“. Не случайно тази структура мина към прокуратурата, а не остана към МП… Сега ще има стара песен на нов глас… Жалко за защитените свидетели, де… Но пък интернет троловете не ги интересува това. Важно е да казваш долу каскет, каскетура и… Покажи целия коментар »

Симо
Симо
31 август 2021 17:32
Гост

Съгласен съм, че дейностите, свързани с държавна принуда, а не само с охрана, трябва да са в изпълнителната власт, а не в съдебната.

Слави
Слави
31 август 2021 17:29
Гост

Не смятам, че преместването ще създаде сериозно напрежение сред служителите.

Каскетов
Каскетов
31 август 2021 17:30
Гост

Нито че някой ще жали за слънчевия Гешев.

Контрольор
Контрольор
31 август 2021 17:24
Гост

Колкото по- малко контрол има Гешев, толковапо- добре.

Asen
Asen
31 август 2021 17:12
Гост

Не съм очаквал нещо различно от ГЕРБ и ДПС. Да вземе Боко да им подари по едни наколенки.

Джанго
Джанго
31 август 2021 17:04
Гост

Очертава се нов ВИП клиент за „Делта гард“.

Анонимен
Анонимен
31 август 2021 17:03
Гост

Ами нормално е герп да защитават, но „юридическия екип“ там е на много „високо“ ниво, затова и нищо не е направено както трябва през годините 12 години такива като каназирева, александрова и барни са се упражнявали да правят закони – виждаме сега резултата!

Анонимен
Анонимен
31 август 2021 16:27
Гост

Не, ДПС и ГЕРБ нямат нищо общо нито с Гешев, нито с Доган сарай…

Кукловод
Кукловод
31 август 2021 17:15
Гост

А, хич! Само им дърпат конците.

123
123
31 август 2021 16:16
Гост

Това народно събрание ще сътвори толкова много гафове и грешки, колкото три парламента след това няма да могат да изчистят.
Гаф след гаф, грешка след грешка…дали пък точно тези народни представители не са избрани точно с тази цел…?!

Чочо
Чочо
31 август 2021 17:16
Гост

А, предното. Такива золуми направи, че метенето след него е невъзможно.

шериф
шериф
31 август 2021 15:59
Гост

Кефя се на Михайлов, много добре е отговорил на Каназирева. Милата, не знам кой ЮФ е завършила, но хич я няма с аргументите, само в популизма я бива

Анонимен
Анонимен
31 август 2021 15:54
Гост

Малее, Каназирева как защитава Гешев. Да няма нещо срещу нея, а 🙂

Anonimen
Anonimen
31 август 2021 17:22
Гост

Нищо чудно. Не зная кой човек с трезв ум би му симпатизирал.

Анонимен
Анонимен
31 август 2021 15:53
Гост

Нищо няма да успее да свърши това НС. Можеше много бързо да приемат както тези промени, така и за закриването на спецсъдилищата. Ама както четох някъде – предлагат, ама не искат.

Анонимен
Анонимен
31 август 2021 15:52
Гост

Двамата преторианци на Гешев на снимката май тъкмо излизаха от президенството..

ops
ops
31 август 2021 15:55
Гост

Нямали са сгода да понатупат някого, не случайно си носят и аптечка 🙂

Наблюдател
Наблюдател
31 август 2021 15:51
Гост

Ето я неслучилата се коалиция. Айде поне това свършете, а и закрийте извънредните съдилища.

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
31 август 2021 15:49
Гост

Мхм, иначе ГЕРБ и ДПС не са един отбор, не 😀

Съвпадък
Съвпадък
31 август 2021 17:26
Гост

А, въобще. Някак си мненията им съвпадат случайно.