Главният прокурор Сотир Цацаров поиска Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) да извърши проверка за забавените мотиви към оправдателната присъда на депутатката от БСП Светла Бъчварова-Пиралкова.

На 27 юни тя беше оправдана от състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Атанас Атанасов за неизгодна сделка. Според НПК мотивите към присъдата трябва да бъдат изготвени до 15 дни от обявяването ѝ, а по дела, които са с фактическа или правна сложност, допустимият срок е 60 дни.

Цацаров е сигнализирал ИВСС, защото от обявяването на присъдата са минали повече от 4 месеца, а мотивите към нея още не са изготвени. Иначе, прокуратурата вече е подала бланкетен протест срещу оправдателната присъда пред Софийския апелативен съд.

От градския съд отговориха, че материалите по делото са 150 тома и мотивите са в процес на изготвяне. За забавянето казват, че делото е сложно и в мотивите си съдията обсъжда много повече доказателства, отколкото прокурорът по време на разследването. В същото време, от СГС подчертават, че досъдебното производство е продължило 4 години, което е 8 пъти повече от допустимото, тъй като според НПК срокът за приключването му е двумесечен, като може да бъде удължен само до 4 месеца.

„Продължителността на изготвянето на мотивите е съобразено със сложността на делото и необходимостта да бъдат обсъдени, както всички събрани доказателствени материали, които надвишават тези, обсъждани от прокурора в досъдебното производство, така и съществените доводи на страните. Независимо, че в случая решаването на делото от съда е изисквало време, значително по-малко от това, което е било необходимо на прокуратурата да приключи предварителната фаза на наказателния процес, при преценката на разумността на срока на разглеждане следва несъмнено да бъде отчетено и естеството, и отговорността, която има съдът, за да осъществи правосъдието“, се казва в позицията на СГС по случая.

Делото е за случай от 2009 г., когато Бъчварова е била председател на Управителния съвет на Селскостопанската академия и сключила договор с фирмата на Гриша Ганчев „Литекс Комерс“. Разследването е започнало през 2012 г., а обвинителният акт е внесен в съда през 2016 г.

Според обвинението Бъчварова е сключила договор за съвместна научно изследователска и опитно – производителна дейност върху близо 10 000 дка площи в селата Стражица и Карвуна, които са в района на Балчик. Фирмата на Гриша Ганчев се задължавала да плаща на академията по 17 500 лева на година, което е по 1,80 лева на декар и според прокуратурата сделката е неизгодна, защото академията е можела да взема в пъти по-голяма аренда. От държавното обвинение твърдят, че по това време арендната цена за същите райони е от 70 до 80 лева за декар и академията би могла да получи годишен приход от над 680 000 лева. Бъчварова е била шеф на академията до средата на 2011 г. и прокуратурата изчислява, че настъпилите вреди от неизгодната сделка за това време са за 1 326 671.36 лева.

Делото в СГС протече по съкратената процедура, като подсъдимата поиска разпит само на шестима от посочените от прокуратурата 26 свидетели. Сред тях беше и бившият министър на земеделието в кабинета „Станишев“ Валери Цветанов. По време на процеса Светла Бъчварова твърдеше, че договорът, който тя е сключила през 2009 г. все още е в сила, като два пъти е бил анексиран със знанието на Министерството на земеделието.

Съдия Атанас Атанасов прие за недоказано, че е настъпила значителна вреда от въпросния договор, а това е основен елемент от състава на престъплението, в което Бъчварова е обвинена.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Огледалце, я кажи коя е най-красива на Света
Огледалце, я кажи коя е най-красива на Света
09 ноември 2018 13:34
Гост

„Независимо, че в случая решаването на делото от съда е изисквало време, значително по-малко от това, което е било необходимо на прокуратурата да приключи предварителната фаза на наказателния процес, при преценката на разумността на срока на разглеждане следва несъмнено да бъде отчетено и естеството, и отговорността, която има съдът, за да осъществи правосъдието“, се казва в позицията на СГС по случая.

Едни и същи похвати вече толкова много години, а пък за реформа имат самочувствието да говорят…

Ганчо
Ганчо
09 ноември 2018 12:48
Гост

За сетен път се убеждавам, че пипалата на Гришата са много дълги. И после иди, че вярвай, че съдиите са политически независими.

Анчо
Анчо
09 ноември 2018 11:30
Гост

Цацаров няма да остави нещата така.

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2018 11:27
Гост

Тази сделка от всякъде намирисва. Просто са усвоили едни пари. Нищо ново под слънцето.

Пешо
Пешо
09 ноември 2018 11:26
Гост

Не за първи път депутат се измъква между капките. А там точно трябва да се разрови хубаво, защото много от тях спекулират с имунитета си.

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2018 11:29
Гост

Аз не виждам защо трябва да им се дава имунитет. Те се крият зад него.