Общината в Сандански не съдейства на прокуратурата по разследването срещу подалия оставка зам.-министър на икономиката Александър Манолев. Това съобщи днес говорителят на главния прокурор – Румяна Арнаудова и поясни, че Манолев вече е бил разпитан.

Той е разследван за къщата за гости край Сандански, която е построена с близо 400 000 лева финансиране по оперативната програма за развитие на селските райони, а подозренията са, че се ползва само от Манолев. Срещу него започна и проверка за конфликт на интереси, която се извършва от антикорупционната комисия.

Къщата с басейна с минерална вода е построена с над 560 000 лева, но след финансирането с европейски пари, е струвала на собственика само 170 000 лева. Манолев твърди, че не е негова и я посещавал само като гост, за което си плащал, но според разследване на „Биволъ“ вилата е негова и се ползва само от него. Той е учредил право на строеж на фирма на фирма Ана Димитрова, а преди това дал на непълнолетната още дама да му ползва и лозето. Прокуратурата пък подозира, че Димитрова е подставено лице и започна разследване за злоупотреби с европейски пари.

Днес прокурор Арнаудова обясни, че са изискани разрешения от община Благоевград и Сандански за строителството на къщата и басейна.

„На 17 април някой е минал през Общината и е оставил ключ на къщата и е помолил „моля ви не разбивайте“. Не получаваме съдействие от Община Сандански и не са предадени документите, които разследващите органи са искали. Служителите не желаят да свидетелстват за нас и не си спомнят кой е оставил ключа и е донесъл декларацията. Това е затруднението ни там“, добави Арнаудова.

Къщата все пак е била претърсена в присъствие на човек от общината, като според Арнаудова жилищата били видимо почистени.

Преди ден пък ВКП възложи и проверка по публикации за ползвани не по предназначение на къщи за гости, финансирани със средства на ЕС от семейството на депутатката от БСП Елена Йончева. Тя заяви, че те са на свекъра ѝ и са придобити много преди да се запознае със съпруга си.

Заради тези два случая главният прокурор Сотир Цацаров разпореди днес тотална проверка на всички къщи за гости, а на полицията са дадени указания да провери на място дали те се ползват по предназначение.

За тази цел ще се изискат заверени копия от регистри за настанените туристи за български и чужди граждани, от документацията за регистриране и категоризиране на обекта, информация за заплатените туристически данъци за пренощували туристи. Ще се изискат от съответното РУ на МВР по местонахождение на къщата за гости справки за постъпилите регистрационни карти за нощували туристи. Ще се провери дали вписаните в регистрите гости действително са посетили проверяваната къща за гости“, обясниха от прокуратурата.

Освен това Цацаров е разпоредил на полицията да провери и всички проекти, по които е финансирана покупката на автомобили.

Става дума за 746 къщи с обща стойност на финансирането от 202 млн. лева, уточни по-късно говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. И добави: „Има съмненията, че в част от тях не се осъществява каквато и да е туристическа дейност, въпреки че в бизнес-плановете, които са послужили за основание за финансиране, именно това е записано“.

9
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Избрирател
Избрирател
25 април 2019 13:13
Гост

Изборите идват! Когато прокуратурата почне да удря, значи кампанията е в разгара си. Като минат изборите всичко е утихне и ще си тръгне по старому. Само дано Европейската комисия се усети какво става в България и как се харчат парите на нашите европейски съграждани, та да затегне конторла върху отпускането на субсидии.

знаехте от години за безобразията с тези къщи
знаехте от години за безобразията с тези къщи
25 април 2019 8:46
Гост

Въпроси: Защо прокуратурата изчакаха да бъде изчистена къщата от докадателства(вероятно,че е била за лично ползване, а не за гости)?
Защо в община сандански не влязоха полицаите , и да изземат принудително документите-така, както в други случаи действат. И друго-за злоупотребите с тези къщи бивол писаха още преди три години https://bivol.bg/kushti-za-tushti-114-mln.html . Вижте и тази статия https://bivol.bg/dfz-vip-lyubovishte.html ОСОБЕНОСТИ НА КЪЩИТЕ ЗА ГОСТИ : ЗЪБОЛЕКАРСКИ КАБИНЕТИ, БАРОВЕ, АВТОМИВКИ И VIP-ЛЮБОВИЩЕ

Анатолий
Анатолий
24 април 2019 16:40
Гост

А на прасюга Пеевска ще прави ли още чадърчета или ще разследват и него как законодателства за медийната среда и регулаторна рамка, а в същото време притежава най-големия вестникарски разпространител и медии, ако това не е конфликт на интереси, то той е жираф!

Волф
Волф
24 април 2019 23:59
Гост

Цаци и Пейо си живеят в една благодатна и за двамата симбиоза. Какво тук значат някакви си медии? Естествено, че в много удобно да държиш в двете си ръце голяма част от четвъртата власт. Както Боко охранителните фирми.

Помня
Помня
24 април 2019 11:27
Гост

Интересно ще е и благодатно, защото далаверата вървеше и при предишни правителства, т.е. ще изскочат хора и извън ГЕРБ. Може би затова се прави тази проверка.

Апартаментгейт
Апартаментгейт
24 април 2019 11:19
Гост

Хайде и тези повлякоха крак. Разнообразяването към неземеделски дейности на някои ще им излезе солено.

Анонимен
Анонимен
24 април 2019 11:14
Гост

Два месеца надали ще им стигнат.

Селянин
Селянин
24 април 2019 11:21
Гост

Ще им стигнат точно до изборите всяка седмица да се вади по някой. Не, че куцо, кьораво и сакато не се е уредило по тази схема, но все пак защо точно сега започва тази проверка?

Анонимен
Анонимен
24 април 2019 11:25
Гост

За да си лъснат имиджа. А като дойде време за избори се разработват като пчелички. Е, може и да е заради настъпващата пролет. 🙂