Главният прокурор Сотир Цацаров награди обвинителя Недялка Попова от Окръжната прокуратура в Пазарджик, следователя Даниела Янева и екипа от ДАНС, работили по делото за разпространение на радикален ислям. Всички те са отличени за образцово изпълнение на служебните им задължения, уточниха от пресцентъра на държавното обвинение.

Делото беше образувано на 4 юни 2009 г., като първоначално беше срещу неизвестен извършил. В хода на разследването беше установено, че става дума за нелегална структура на ислямската организация „Ал Уакф Ал Ислами”, в която участват българи, завършили Ислямския университет в Медина, Саудитска Арабия.

Обвинени бяха 13 души, начело с имама от Пазарджик Ахмед Муса, за проповядване на антидемокртична идеология, членуване в група, която се занимава с това, както и за проповядване на религиозна омраза.

На 25 април 2019 г. Върховният касационен съд окончателно потвърди присъдата от една година затвор за Ахмед Муса. Повечето от останалите подсъдими бяха освободени от наказателна отговорност и им бяха наложни глоби, един беше осъден условно, а Юсуф Горелски беше единственият напълно оправдан.

Това е второ дело за проповядване на радикален ислям срещу Муса, който има и една условна присъда от 3 години затвор. След влизането в сила на новата осъдителна присъда, имамът вече изтърпява и наказанието от предишната, като от времето, което трябва да прекара в затвора, се приспадат периодите, в които е бил задържан под стража.

Срещу него има и трето дело, по което пък е обвинен за разпространяване на идеите на „Ислямска държава“. По него Муса прекара около 3 години в ареста до края на 2017 г., но то още не е приключило.

Т.нар. дело срещу 13-те имами обаче ще се запомни и с интервю, дадено от наблюдаващия прокурор Недялка Попова за две медии.

В началото на миналата година пред радио „Фокус“ и сайта „TrafficNews“ по повод делото срещу Ахмед Муса и другите имами от Пазарджик, Недялка Попова заяви, че производството е сигнал към обществото за едно явление, за което не трябва да се мълчи. „Защото ние виждаме в него опасност. В момента по статистика мюсюлманите са 10 -12 % в България. И нямаме основание да мислим, че те ще станат по-малко. Точно обратното. И с пристигането в България на мюсюлмани от чужбина, и със завръщането на част от изселилите се в Турция, с поощряването на раждаемостта процентът ще се увеличава. Когато стане 30%, държавата ни вече е застрашена. Те са монолитна маса, лесно се манипулира и на избори. Те са почти като военизирана структура“, казва в интервюто Недялка Попова.

Думите ѝ предизвикаха възмущение.

Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи тогава, че Инспекторатът към ВКП ще провери Недялка Попова по повод даденото от нея интервю.

Без да предопределям какъв ще е резултатът от проверката, прокурор Недялка Попова направи едно изявление, в което разграничи българските граждани на християни и мюсюлмани. Тя не ги разграничи на християни и мюсюлмани, чиято дейност е предмет на разследване по досъдебните производства, по които тя е наблюдаващ прокурор. Т.е. тя противопостави по един, бих казал, много недопустим начин българските граждани на християни и мюсюлмани, защото предмет на разследване е проповядването на екстремистка идеология, а не просто определена религия… За мен подобни изявления са изключително недопустими и то особено, когато са направени от прокурор. Нещо повече, функцията на прокурора е да осъществява обвинението в наказателното производство, но не и да прави изявления, които противопоставят българските граждани на религиозна основа“, коментира тогава главният прокурор. А резултатите от проверката на Инспектората към ВКП не бяха огласени.

Остра реакция имаше и от Висшия мюсюлмански съвет. В специална декларация от там заявиха, че думите на Недялка Попова съдържат „всички възможни престъпления по Наказателния кодекс и Закона за защита от дискриминация като проповядване и подбуда към омраза срещу мюсюлманите и турците, дискриминация на религиозна и етническа основа, ксенофобия, ислямофобия, реч на омразата и други“.

Това изказване е вменяване, че мюсюлманската общност в България представлява опасност за националната сигурност на страната, както и че не могат да заемат високи административни и политически постове, и че българските граждани, живеещи извън пределите на България не са добре дошли в родината си… Ние, като мюсюлмани, никога няма да се примирим с тези ислямофобски и антимюсюлмански прояви. Ще използваме всички демократични законови средства за защита на човешките права, както и ще сезираме компетентните европейски институции и организации. Ние няма да допуснем да ни бъде вменявана вина за това, че сме мюсюлмани. Ние винаги сме били и ще бъдем лоялни граждани на тази страна и имаме пълното конституционно право да заемаме всякакви длъжности, ако имаме съответните качества и квалификации. Призоваваме и настояваме прокуратурата и съответните институции да се заемат по случая и да започнат проверка за престъпление от омраза срещу мюсюлманите по съответните членове на Наказателния кодекс„, се казваше още в декларацията на Висшия мюсюлмански съвет.

 

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Гражданин
Гражданин
20 май 2019 15:36
Гост

Нека обобщим – делото започва през 2009 г. Завършва през 2019 г. С една-единствена присъда от една (1) година затвор. И прокурорът по делото е награден за работата си.
????

Анонимен
Анонимен
20 май 2019 14:51
Гост

„13 години стигат!“ казаха хората преди време. А явно 500 не им идват в много.

Анонимен
Анонимен
20 май 2019 14:52
Гост

Имат си даже Висш мюсюлмански съвет, който оспорва решения на съда ни. Наглост.

Анонимен
Анонимен
20 май 2019 14:47
Гост

Поздравления за изказването на Недялка Попова. С тези си действия мюсюлманите застрашават сериозно сигурността на българите.

Анонимен
Анонимен
20 май 2019 14:49
Гост

Колкото повече те настъпват, толкова повече отстъпваш. На главата ни се качиха-новини на турски език, предизборни кампании на турски език, постъпки да се изучава турски в училищата!