Христо Христов е новият окръжен прокурор на Велико Търново. Прокурорската колегия го избра за поста с 9 гласа срещу 2 гласа за опонента му Мирослав Овчаров.

Христов е зам.-шеф на ОП-Велико Търново от 2012 г., а през юни т.г. беше определен за изпълняващ функциите ръководител на окръжната прокуратура.

Както той, така и конкурентът му Мирослав Овчаров (редови обвинител в ОП-Велико Търново) изтъкнаха, че основните проблеми са два – кадрови дефицит и лоши битови условия.

Щатните бройки в окръжната прокуратура са 12, но реално заетите са осем. Това води и до допълнително натоварване, което се отразява на качеството.

Що се отнася до битовите проблеми, стана ясно, че 25 души (магистрати и служители) обитават седем кабинета в Съдебната палата във Велико Търново. Това на практика означава, че в една стая има по трима-четирима души. Един от тези кабинети дори е под нивото на улицата.

Между двамата кандидати обаче се получи разминаване по един организационен въпрос – справедливо ли се определят дежурствата в ОП-Велико Търново.

Едно време така беше в казармата – последните назначени най-много се натоварват, а това не е справедливо. Не е справедливо да се създават преференции за дежурствата. Ще заложа на последователност така, че да бъдат поравно разпределени. Когато се налага промяна в последователността, тя ще бъде на основата на колегиалност, а не по команда – ти ще имаш две, ти – три, има периоди, в които колегите нямат дежурства. По този начин няма да има недоволни и свръхнатоварени и ще се отстранят предпоставките за възникване на напрежение“, заяви Мирослав Овчаров.

Христо Христов на свой ред заяви, че преди десетина години дежурствата са се определяли според натоварването на магистратите, като ръководството е имало по-малко – шефът давал две на месец, заместниците му – по три, останалите прокурори – по четири дежурства. Христов каза, че през последния месец той е давал 6 дежурства, а през предходния – пет.

Той поясни, че графикът с дежурства се определя от административния секретар, за да не се месят магистратите. „Когато встъпих като изпълняващ функциите административен ръководител, реших аз да го направя – едно за мен, едно за заместника, едно за трети, четвърти, пети и т.н. Един ден административният секретар идва и ми казва, че един от прокурорите бил при него и му казал – тук и тук не искам, тук и тук не мога, искам тук две и там едно“, каза Христов без да уточнява за кой негов колега става дума. Но добави, че административният ръководител трябва да дава дежурства наравно с останалите, защото така е справедливо, а така той ще има по-богат опит и няма да се отделя от чисто прокурорската работа.

В отговор на въпрос Христов заяви, че е привърженик на реформата за окрупняване на районните прокуратури, защото така не само ще се изравни натоварването, но и ще има финансов ефект впоследствие. В района на Велико Търново предстои закриването на РП-Елена. В този ред на мисли той командировал магистрат в Габрово (в чийто район са вече закритите прокуратури в Дряново и Трявна) „да добие ноу хау, да почерпи опит“, защото там имало и усложнения със съдебни спорове.

При дебатите Христо Христов беше подкрепен от главния прокурор Сотир Цацаров, Гергана Мутафова и Огнян Дамянов, а в полза на Мирослав Овчаров се изказа Йордан Стоев.

Както Дамянов, така и Мутафова заявиха, че познават лично Христо Христов и че той би бил много успешен ръководител на ОП-Велико Търново.

Концепцията му е много добре структурирана, без излишни фрази и думи, които да запълват пространство. Ясно е посочил каква е ситуацията там, какви са проблемите и какво си набелязва за цели и насоки. Той е почти седем години заместник на административния ръководител и е напълно запознат с работата и управлението на ОП-Велико Търново. Личните ми впечатления при различни работни срещи са, че той е човек, който има много добри правни познания в областта на прокурорската работа, с ясни идеи и представи какво да се свърши когато има проблем. Това, което е свършил до момента като изпълняващ функциите говори, че моите представи и наблюдения за него са правилни. Той е част от екипа по проекта за изграждането на Единната информационна система на съдилищата. Поддръжник е на реформите, които са започнати от прокуратурата и ВСС. Дейно работи в тази насока. Ще го подкрепя, защото ще бъде един много добър административен ръководител. И ще окаже всякаква подкрепа на колегите, които ще бъдат преместени от закритите районни прокуратури в районната прокуратура във Велико Търново“, каза Гергана Мутафова.

Главният прокурор Сотир Цацаров на свой ред каза, че и двамата кандидати имат много висока квалификация, добър опит като прокурори, имат и допълнителни квалификации. Христов – по финансов мениджмънт, а Овчаров е д-р по право.

Изправени сме пред труден избор. Моето предпочитание е за Христо Христов. Той участва в управленския екип, който до момента много добре се е справял с ръководството на окръжната прокуратура във Велико Търново“, заяви Цацаров, като наблегна на доверието и добрите взаимоотношения в колектива.

Христов на практика далеч по-добре познава действителните проблеми в работата на Окръжна прокуратура-Велико Търново и районните прокуратури, заключи обвинител №1.

Така с 9 на 2 гласа досегашният зам.-шеф на ОП-Велико Търново беше избран за неин ръководител.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Успех
Успех
13 ноември 2019 17:26
Гост

Много добра характеристика има, дано да се справи!

непознат
непознат
13 ноември 2019 16:43
Гост

Явно, за да имаш предимство в конкурс за адм. ръководител в прокуратурата е от съществено значение някои от членовете на ВСС да те познават ЛИЧНО.

Защо?
Защо?
13 ноември 2019 17:27
Гост

Е, личните впечатления не са нещо лошо. Те са най-точни.

Колега
Колега
13 ноември 2019 17:28
Гост

Колега, гилдията е малка, вече е трудно да си непозат на всички. Пък и не трябва ли магистратите да имат социални умения?

Николов
Николов
13 ноември 2019 16:06
Гост

Как така когато правят избор за административен ръководител, мнозинството е на същото мнение като Цацаров?

Чочо
Чочо
13 ноември 2019 16:07
Гост

Това е традиция. И при Гешев ще бъде така.

Реалист
Реалист
13 ноември 2019 17:29
Гост

Мнозинството винаги е с Цацаров. Нали са хора на един и същи приятел.

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2019 15:56
Гост

Езтествено, че Христо Христов ще е привърженик на реформата. Иначе нямаше да го изберат.

Не точно
Не точно
13 ноември 2019 17:29
Гост

Всички са за реформа, обаче се разминават в концепциите за реформа.

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2019 15:54
Гост

Мирослав Овчаров явно има лоши спомени от казармата.

анонимен
анонимен
13 ноември 2019 15:48
Гост

Познавам Христо Христов, той е от екипа на Емил Денев, човек, когото наистина уважавам. Затова не се съмнявам, че ще се справи.

отслужил
отслужил
13 ноември 2019 15:47
Гост

А бе колега, то в прокуратурата е като в казармата, аз разлика не виждам… Равнис, мирно и тъй вярно!

анонимен
анонимен
13 ноември 2019 15:51
Гост

Справка – становищата за подкрепа на Гешев – под строй прокурори, шофьори, чистачи, куриери и сие. А този човек за едни дежурства се вайка.

анонимен
анонимен
13 ноември 2019 15:51
Гост

Алоооо, да не съм чул нищо лошо за Следващия. ГЕШЕВ Е РАДОСТ!!!!!!!!!!!!

Шишо Бакшишо
Шишо Бакшишо
13 ноември 2019 16:10
Гост

За едни радост, за други- мъка. Такъв е живота.

киселец
киселец
13 ноември 2019 15:46
Гост

Какви са проблемите в Габрово, някой знае ли?

анонимен
анонимен
13 ноември 2019 15:42
Гост

Бил съм в съдебната палата във Велико Търново. Тя действително е много тясна. Сградният проблем явно е повсеместен. Защо ВСС не помисли за отделна сграда за прокуратурата. Градът не е чак толкова голям. Може да се потърси вариант за това.

анонимен
анонимен
13 ноември 2019 15:41
Гост

Работещите под земята получават ли вредни? А пари за очила има ли? Че не мога да си представя да се работи без дневна светлина.

Фактурист
Фактурист
13 ноември 2019 16:02
Гост

Прави ми впечатление, че около Нова година има много голямо търсене на оптики и най вече на познати служители в тях.

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2019 15:05
Гост

Дядовата ръкавичка тази прокуратура!

Чавдаров
Чавдаров
13 ноември 2019 16:12
Гост

Те явно за това не решават битовите им проблеми. За да е по-сплотен колектива.