Условна присъда от 3 месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок получи Хитър Петър за кражба на варена патица. Това решиха ученици от V до VІІ клас в СУ„Любен Каравелов“ в Добрич в симулативен процес в Деня на отворените врати на районния съд в града, посветен на днешния Ден на Конституцията и юриста.

Хитър Петър беше подсъдим за кражба на варена патица, но съдебният състав от ученици му определи минимално наказание, след като прецени, че кражбата е маловажен случай, предвид малката стойност на откраднатата птица.

От доказателствата по делото става ясно, че подсъдимият е задигнал варената патица от къщата на семейство, което го било приютило за една нощ в дома си. Стопанката разбрала за кражбата на сутринта, след като гостът си тръгнал. Жената установила, че от тенджерата, която била оставена в шкаф в стаята, в която настанили Хитър Петър, липсва патицата, която тя била сготвила предния ден, но след пристигането на госта – скрила. Вечерта сервирала хляб, лук и сланина, с намерението супата от патица да изядат двамата с мъжа си, след като гостът си тръгне. Хитър Петър обаче усетил миризмата на варена патица, открил тенджерата, излапал половината месо, а  другата половина скрил в торбата си, разкриха от съда фактите по делото.

Ученическият съдебен състав реши още, че осъденият трябва да плати обезщетение от 40 лева на пострадалата стопанка, на колкото е била оценена патицата, както и 100 лева обезщетение за претърпяното от жената безпокойство.

Ученици от по-горен курс разиграха и друг симулативен процес, в който баща на ухапано от куче дете е завел дело срещу общината. Тя беше осъдена да плати обезщетение от 2000 лева за причинените на пострадалото момче болки и страдания от ухапването. Учениците прецениха, че в случая е било налице противоправно поведение, изразяващо се в бездействие от страна на общински служители по предприемане на необходимите мерки за предотвратяване на агресивно поведение на безстопанствени кучета към хората.

„Днес е Денят на Конституцията и професионален празник на българските съдии и съдебни служители. На този ден ние почитаме демократичните идеи и родолюбието на създателите на българската държавност, изразяваме гордостта си от приноса на българските юристи за утвърждаване на конституционализма и правовия ред“, каза председателят на Районен съд-Добрич Анна Великова при откриването на Деня на отворените врати.

 

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
16 април 2018 15:50
Гост

А къде изчезнаха демократичните идеи?

Минувач
Минувач
16 април 2018 15:05
Гост

Бездействието от страна на общински служители наистина трябва да се наказва.

Анонимен
Анонимен
16 април 2018 15:47
Гост

Проривоправното поведение заслужава по-сериозно наказание

Анонимен
Анонимен
16 април 2018 15:02
Гост

Честит празник на българските съдии и съдебни служители!