Химическата кастрация намалява либидото, но не и престъпния нагон. Това обяви Мария Шаркова, адвокат по медицинско право, пред БНР по повод идеята на ВМРО за въвеждане на химическата кастрация като наказание за сексуални престъпления.

Адвокат Шаркова съобщи, че в някои европейски страни има подобна практика: „В модерното законодателство редица държави са предвидили в своите наказателни закони химическа кастрация. В някои щати в САЩ – Калифорния и Тексас, все още съществува и хирургичната кастрация, което се смята за жестоко и унизително отношение към извършителите, тъй като подобна мярка е необратима, за разлика от химическата. Химическа кастрация има в Естония, Полша, Русия, Дания, Германия, Унгария, Франция, Норвегия“.

Мария Шаркова обясни и какъв е ефектът от това своеобразно лечение: „Химическата кастрация не означава перманентно състояние. На извършителя се предоставят медикаменти, които той приема в определен период от време и които действат по такъв начин на организма, че всъщност намаляват много силно нивото на тестостерон и по този начин намаляват либидото му. Това обаче не означава, че кастрацията по някакъв начин премахва престъпния нагон у извършителя, а единствено либидото. Медикаментите имат и странични ефекти“.

Според научни изследвания най-много около 10% от хората, които са били подложени на такова лечение, имат рецидиви, каза още Шаркова.

Тя допълни, че в различните европейски държави има и разлика в прилагането на този метод. В Германия и Дания например се дава възможност извършителят да даде съгласие да се подложи на химическа кастрация като алтернатива на наказанието „лишаване от свобода“ или като опция за предсрочно освобождаване.

В други държави в Европа наред с наказанието, което е наложено на извършителя, съдът по своя преценка може да постанови принудително лечение с медикаменти.

Най-крайната мярка е задължителното подлагане на това лечение, като в този случай съдът е длъжен да наложи химическа кастрация без възможност за преценка, а извършителят не може да я откаже.

Според адвокат Шаркова, макар моделът в Германия и Дания да се определя за най-адекватен, има риск да се случи друго. Въпреки че извършителят доброволно избира този метод на лечение, той трябва да изтърпи всички странични ефекти, за които няма информация дали няма да доведат до друга форма на агресия. Затова няма как да кажем – въвеждаме тази мярка и оттук нататък ще сме решили проблема с тези извършители, добави адвокат Шаркова.

По отношение на педофилията, тя даде за пример холандския модел, където акцент се поставя на превенцията. „Там има специални компютърни системи, които влизат в различни мрежи и работят с различни примамки, като така се залавят педофили и се предотвратява престъплението. Може би от тези държави трябва да вземем пример, за да осъществим неизбежност на наказателната отговорност“, обясни адвокат Шаркова.

Тя призова за много внимателна дискусия по темата, защото тя е изключително болезнена за жертвите на тези престъпления и техните близки.

Ако можем да спестим истерията, която неминуемо съпътства подобни дискусии, защото пък тогава трябва да си говорим има ли лекарство срещу популисткия нагон у нашите политици. Така че наистина много внимателно трябва да се обсъждат и медицинско-правни етични аспекти на това принудително лечение, да проучим световните практики и да съберем доказателства за това доколко би било ефективно и медицинско обосновано да се извършва химическа кастрация“, заключи адвокат Шаркова.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Lucy Frewer
Lucy Frewer
10 април 2023 13:36
Гост

A news and all link is fit for the paths for the citizens. The modification of the Virtual Dog Training by all options. The engagement is held for the terms. Final round is pushed for the allotment for the theme for the measures.

Гласност за знаещите
Гласност за знаещите
20 август 2019 10:27
Гост

Права е колежката. Много е трудно за един зает с депутатстване човек като чуе, че някъде се прави нещо, да вземе да проучи внимателно за какво иде реч, дали е приложимо у нас, какви плюсове и минуси има и т.н. Друго си е да изкрещи ХИМИЧЕСКА КАСТРАЦИЯ Е РЕШЕНИЕТО, НАРОДЕ! и гласоподаващият народ да си каже „Ето, този е месията, който ще ни избави от собствената ни глупост и простащина“. Да, ама не.

Анонимен
Анонимен
19 август 2019 13:08
Гост

Може пък да се дават превантивно хапчета на нашите политици. Така би се избегнал популизмът.

Анонимен
Анонимен
19 август 2019 13:10
Гост

Хич не ми се вярва. Сигурно ще свикнат с медикаментите и няма да им действат. Стане ли въпрос за популизъм стават неудържими.

Делянчо мамин
Делянчо мамин
19 август 2019 13:13
Гост

Нагонът е голяма работа. Все едно да спреш гората да се разлиства.

Анонимен
Анонимен
19 август 2019 13:04
Гост

Тоест химическата кастрация не е обективно, а само временно решение. Допада ми практиката в Калифорния и Тексас.

Анонимен
Анонимен
19 август 2019 13:05
Гост

Да, въобще не смятам, че отношението е жестоко и унизително за такъв тип хора.

Aнонимен
Aнонимен
19 август 2019 13:30
Гост

Че педофилите и изнасилвачите с какво отношение са към жертвите си.