Обвиненият за пробива в Националната агенция за приходите (НАП) 20-годишен специалист по киберсигурност Кристиян Бойков вече е на свобода след близо две денонощия в ареста.

Незабавното му освобождаване е разпоредено от Софийската градска прокуратура, която му определи мярка за неотклонение „подписка“.

От държавното обвинение съобщиха, че на Бойков е определена най-леката мярка, защото се оказва, че правилната квалификация на деянието, което е извършил, е за престъпление, което се наказва с до 3 години затвор и до 5000 лв. глоба.

Първоначално младежът беше обвинен за престъпление, за което го заплашваха от 5 до 8 години затвор – неправомерно копиране на данни от система, която е част от критичната инфраструктура – по чл. 319б, ал.5, т.2 Наказателния кодекс.

От НАП обаче са уведомили прокуратурата, че системите им не са част от критичната инфраструктура. Така правилната квалификация на деянието е по чл. 319б, ал. 2 НК. А за него предвидената санкция е до 3 години затвор.

Това означава, че при евентуален процес, съдът ще е длъжен да освободи Бойков от наказателна отговорност и да му наложи най-много 5000 лв. глоба.

От прокуратурата обясниха, че са съобразили това, както и данните за чистото съдебно минало на Бойков, добрите характеристични данни и младата му възраст.

Междувременно основателят на „СофтУни“ Светлин Наков коментира във фейсбукгрупата „Програмиране в България“, че според него файлът, по който службите стигнаха до Бойков е фалшифициран.

От прокуратурата вчера обясниха, че в единия от файловете, изпратени до медиите, е имало „данни, идентифициращи наименованието на конкретна компютърна конфигурация, уникално потребителско име, дата, час и софтуерно приложение, послужило за прочитането на файла“.

Коментарът на Наков за това е: „Хакерите използват Linux, особено истински добрите хакери, няма съмнение за това. Точно както дизайнерите ползват Mac и няма съмнение за това. ZIP архивът, който изтече (minfin_leak.zip) е създаден под Linux.
Подпъхнатият по-късно файл .~lock.DEC73_DETAILS.csv# е създаден под Windows, от някой друг, не от този, който е създал архива с експорта на Oracle базата данни на НАП от системата за възстановяване на ДДС.
Най-вероятно Кристиян е набеден за теча на данни и той не е създал и качил в анонимния сървър изтеклия файл minfin_leak.zip с личните данни на 5 милиона българи. Дано съдът се окаже адекватен и оправдае това умно, младо, талантливо момче, колега от ИТ индустрията“
.

Сходна теза разви пред бТВ и адвокатът на Бойков Георги Стефанов. Той разказа, че младежът му е споделил, че според него е „натопен“ заради работата му върху сериозни проекти, а фирмата имала проблеми с конкуренцията. Освен това защитникът твърди, че клиентът му цяла нощ е бил притискан да признае, че е авторът на атаката в НАП.

13
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:50
Гост

­­­Г­­о­­р­­е­­щ­­­и­ ­­м­­­о­­­м­и­ч­­­е­­­т­­­а­­ ­­­в­­­и­­­ ­о­­­ч­­а­к­­в­­­а­­­т ­­­-­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?28828

Мозъци
Мозъци
19 юли 2019 10:08
Гост

Ами да, сори Цараров, ама няма как хем да набедите младежа в копиране на данни от критичната инфраструктура, хем говорителят на НАП да успокоява всички, че те тия данни не са от критичната инфраструктура. Не ви се получи сплашването. Ама добре, че се усетихте навреме и няма да станете за смях. Засега. Като го оправдае съдът, тогава ще станете. Отново.

advocat
advocat
18 юли 2019 18:31
Гост

Намирисва на Страсбург, което означава поредно бъркане в джоба на данъкоплатеца, поради недоработка от страна на съответните държавни служители, които в най-лошия случай ще понесат наказанието мъмрене..

Анонимен
Анонимен
18 юли 2019 18:13
Гост

Абе важното е, че отчетохме светкавичен арест и всички са доволни. Да го мислят 5 милиона българи, дето данните им уж така или иначе ги имало в нета и какво толкова страшно се е случило…

Анонимен
Анонимен
18 юли 2019 18:11
Гост

Проблемът е в пълната некомпетентност на службите, прокурорите и сие относно компютърните престъпления. Не вярвам в близките 20 години да успеят да осъдят някого, просто не знаят как, какво и въобще какво е това животно.

Гейтс
Гейтс
18 юли 2019 18:08
Гост

Няма никаква логика Кристиян да е престъпника. Ако търсеше слава, както твърдят малоумните ченгета, щеше да се похвали, без да пуска данните на 4 млн. души, а само на петима щеше да е достатъчно. Кристиян може да е всякакъв, но не е самоубиец.

Мунчо
Мунчо
18 юли 2019 18:05
Гост

Цялата работа миришеше от самото начало. Най-много Бойков да е отворил файл от хакнатите бази. Според мен той знае кой е пробил НАП, но със сигурност това момче не е извършителят.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2019 17:52
Гост

А сега Бойко да си го вземе за домашен вълшебник. Нали му се възхищаваше.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2019 17:47
Гост

Службите нямат капацитета да намерят истинските извършители. Доказателство за това са и думите на Явор Колев, че нищо опасно не е станало. Как да не е. С изтеклите лични данни на хората може да се злоупотреби, дори и да се използват за манипулиране на изборни резултати. Това момче е набедено, категорично.

123456
123456
18 юли 2019 17:46
Гост

НАП не е част от критичната инфраструктура? че търговският регистър е, какво прави по-маловажна информацията в НАП. пълна недомислиуца!

greshev
greshev
18 юли 2019 17:45
Гост

Това момче не е малоумник, а му се приписва хем ролята на ИТ магьосник, хем на тъпак, който едва ли не се е подписал при хака. Предвкусвам пълно фиаско за ПРБ. Но ще му бере гайлето бъдещият главен Иван Гешев

Анонимен
Анонимен
18 юли 2019 23:12
Гост

Може би е бушонът, който изгоря.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2019 17:43
Гост

Никой не може да ме убеди, че това момче е източило данните от НАП. За мен той е набеден.