Напредъкът на съдебната реформа и дейността на специализираните съд и прокуратура са били тема на разговор между първия вицепрезидент на Европейската комисия Франс Тимерманс и главния прокурор Сотир Цацаров.

Цацаров е в Брюксел където е провел работна среща с Тимерманс.

„Основна тема на разговора бяха необходимите действия за изпълнение на препоръките от докладите на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка от януари 2017 г. и ноември 2018 г.“, съобщиха от прокуратурата. В последния си доклад ЕК отчете като изпълнени половината от показателите, по които следи българското правосъдие. Те са „Независимост на съдебната власт“, Нормативна уредба и „Организирана престъпност“. Отворени остават „Продължаване на съдебната реформа“, „Корупция по високите етажи на властта“ и „Корупцията в по-общ план, включително на местно равнище и по границите“.

В тази връзка Цацаров и Тимерманс са обсъдили следващите стъпки и мерки, които следва да се предприемат, включително чрез необходими законодателни промени.

Главният прокурор е информирал зам.-председателя на ЕК за резултатите от противодействието на корупцията и организираната престъпност, посочиха от държавното обвинение, като обясниха, че Тимерманс е бил запознат и с актуални текущи разследвания.

Предмет на разговора е била и работата на специализираните съд и прокуратура. „Дейността на Специализираната прокуратура бе оценена като успешна, особено след разширяване на компетентността ѝ с корупционни престъпления, извършвани от лица, заемащи висши публични длъжности“, съобщиха от прокуратурата.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Майатап
Майатап
17 април 2019 11:40
Гост

Ако Европейската комисия наистина следеше изкъсо борбата с корупцията у нас, изобо нямаше да се занимават да си говорят с Цацаров, щяха да го прескочат и да търсят някой по-ефективен от системата.

Пеналист
Пеналист
15 април 2019 15:06
Гост

Съдебната реформа съществено напредна със създаването на Специализирания наказателен съд. Дотогава прокуратурата я „отсвирваха“ поради липса на годно обвинение и доказателства още при искане за „Задържане под стража“. Сега нещата са коренно различни – осъдителни присъди, предвид липсата на годни обвинения и доказателства, отново няма, но Специализираният съд вече задържа под стража и при смехотворни от правна гледна точка обвинения и напълно негодни доказателства. Ето, това за Цацаров е истинско правораздаване! И нужда от друга реформа няма.

Анонимен
Анонимен
15 април 2019 15:00
Гост

А „Корупцията по високите етажи на властта“, кога?

Анонимен
Анонимен
15 април 2019 14:58
Гост

Мм..да, Цацаров има сериозни наблюдения върху Работата на Специализираният съд.

Анонимен
Анонимен
15 април 2019 14:55
Гост

Не зная как точно ни следят по показателя „Нормативна уредба“, обаче в последно време законите само ги кърпят и ефектът е нулев.