Коментар на бившия главен прокурор Никола Филчев пред pik.bg предизвика небивала досега реакция от наследника му на поста в държавното обвинение Борис Велчев, който днес е председател на Конституционния съд. 

Велчев отговаря на Филчев с писмо до в. „24 часа“, което, поради безпрецедентността му, препечатваме в цялост:

Нямах намерение да правя изявления по повод медийни изяви на Никола Филчев, но те твърде зачестиха и изискват реакция. Изобщо, възпитанието пречи. Тези, които го нямат, са значително по-свободни. Доскоро не можех да си представя, как в една цивилизована държава двама бивши главни прокурори се разменят обидни реплики през медиите, но всичко си има граници, дори и моето възпитание.

Видимо медиите много обичат Филчев. Това е особена слабост към жанра „фрийк шоу“.

Никола Филчев се опитва да ме обиди, но може да предизвика у мен само съжаление. Съжаление за това, което говори, за това как говори, за това, че е бил главен прокурор.

„Доблестното“ му сърце беше притихнало през времето на мандата ми на главен прокурор и той не пророни и дума по мой адрес от уюта на своя „плод-зеленчук“. Нищо учудващо – Филчев винаги е бил обсебен от страх. Особен, психопатичен страх, постоянен ужас от възможното възмездие за всички извършени в миналото мерзости. Постоянната борба с вътрешните бесове сигурно ужасно износва психиката. Както и броенето на дългите дни до изтичането на давност, която продължава да бъде далеч.

Страхът му от тези, които са власт, води до унизително раболепие, видно и от последните му интервюта. Омразата му към тези, от които се е страхувал, но от които вече не го е страх, е патологична. Вероятно психиатрите си имат дума за подобни състояния.

Да бъда обвиняван за разбити човешки съдби точно от Никола Филчев в неговите предходни медийни изяви е цинизъм. Впрочем, макар и след време, аз се извиних на министър Николай Цонев. Чудя се, на колко хора Филчев се е извинил. Искам да кажа, от живите. Нямам предвид нито Николай Колев, нито когото и да било друг от починалите.

Скоро разбрах, че аз нося вина и за промяната в НК през 2001 година за необезпечените кредити. Само дето нямам идея как. Очевидно връзката със здравия разум изтънява съвсем.

Дори и плачът му по комунизма изглежда комичен, когато си спомним, как от трибуната на Народното събрание с плам твърдеше, че „престъпниците са в лявата страна на тази зала“. Разбира се, под одобрителния поглед на своя тогавашен Командир, към когото също впоследствие разви патологична омраза. Естествено, след като последният падна от власт.

Престоят в „плод-зеленчука“ вероятно е имал за цел да забравим Никола Филчев и той сега да се представи като нов човек, който може да ни учи на морал. Трудно ще го забравим. А другото си е работа на медиите – нека му дават трибуна. Както вече казах, обичат си го. Фрийк шоу.

А иначе, поне за едно е прав. Нито един бивш главен прокурор няма конституционното право да повтори мандат. Нито някога подобна мисъл ми е хрумвала.

Нямам намерение да споря с Никола Филчев. Повече няма да го коментирам. По хигиенни съображения. А и не съм психиатър. Е, освен ако някой ден възпитанието ме напусне окончателно и реша да направя коментар по „целия конспект“ на Филчев.

 

12
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Другар от Доспат
Другар от Доспат
27 януари 2023 22:28
Гост

Борито Велчев е много мило дете. Редовно си го оправях на станцията на прокуратурата на Цигов чарк, край Батак. Мил, нежен, гълта всичко…Само малко го ревнувам от мангалите на гарата в София. Но пък е много всеотдаен. И добре плаща.

plebs
plebs
19 януари 2019 9:03
Гост

Извън глупостите за сексуална ориентация, въпросът отново опира до това, дали след прекъсване един нов мандат е „повторен“. Схемата беше успешно използвана от Путин. У нас Гоце имаше претенции за такава схема, напълно очаквано. Позицията на Филчев е в ПИК – pik.bg/бомба-в-пик-никола-филчев-изригна-по-конституция-не-може-педерастчето-борис-велчев-отново–news812679.html Да, един мандат е повторен, или потретен /за Гоце/, независимо дали е последователен.И да, следващият главпрок е най-добре, бих казъл ТРЯБВА, да е от системата на прокуратурата. Щото „Статус Инвест“…

Жълто
Жълто
19 януари 2019 6:03
Гост

Едва ли има разлика между тях, но общото е, че и двама получават трибуна в медиите на Шиши.

Колю
Колю
18 януари 2019 21:44
Гост

И двамата са умни юристи, но като личност Велчев е класи над изтрещелия зарзаватчия Филчев.

plebs
plebs
18 януари 2019 19:00
Гост

??? „В края на 90-те конституционният съдия и бивш главен прокурор Борис Велчев – тогава адвокат – бива вписан като член на Съвета на директорите на “Статус Инвест” АД. … На 16.06.2005, месеци преди Велчев да заеме длъжността на главен прокурор, дружеството увеличава капитала си двойно – от 500 хил. на 1 млн. лв., като сред акционерите са вече фирмата на Огнян Донев “София” АД (по настоящем „Донев Инвестмънтс“) и лично синът му Иван Огнянов Донев. Съмнителните сирийци също продължават да са акционери. Настъпват и промени в Съвета на директорите – поради “прекомерна заетост” Велчев престава да бъде негов член… Покажи целия коментар »

Гражданин
Гражданин
18 януари 2019 14:20
Гост

Читатели юристи, моля да кажете медия, която разпространява подобни клевети и обиди, не подлежи ли на наказание от някой регулатор най-малкото? Защото ми се струва, че утре някой може да каже, че съм изял 10 малки негърчета, това да бъде публикувано, да бъда опозорен, а след това, ако осъдя клеветника – кел файда.

Анонимен
Анонимен
18 януари 2019 14:17
Гост

Не е разумно двама бивши главни прокурори се разменят обидни реплики през медиите. Ако Филчев е мъжа на място да говори в очите.

Ужасен
Ужасен
18 януари 2019 14:16
Гост

Не искам да знам какво е да си на мястото на Борис Велчев в момента. Той реагира напълно адекватно, въпреки че Филчев и боклукчийската медия, която му дава трибуна, да са стъпкали всякаква мярка, морални и професионални критерии.

Потресен
Потресен
18 януари 2019 14:13
Гост

Напълно съм потресен от интервюто на Филчев, да, знам, че този човек е психично болен, но явно е достигнал дъното. Браво на „Лекс“, че не препечатва и дума от невероятно гадното изказване на Филчев – подобни неща не може и не бива да се разпространяват. А за pik – не мога да намеря думи в момента.

Анонимен
Анонимен
18 януари 2019 14:19
Гост

ПИК са като лешояди. Само търсят повод да налеят масло в огъня.

Анонимен
Анонимен
18 януари 2019 14:10
Гост

Адмирации за изказването на Борис Велчев.

advocat
advocat
19 януари 2019 9:31
Гост

Симптоми за заболяването на Филчев имаше преди да бъде Главен прокурор, но костовистите ги подцениха и надцениха себе си. И Филчев и костовистите ще си останат в нафталина, освен ако проф.Ино Христов не се окаже прав за 80-процентната дебилност на българите.