На 17 февруари 2018 г. почина проф. д.ю.н. Цветана Николаева Каменова директор на Института за правни науки (1995 г. – 2006 г.), директор на Института за държавата и правото (2012 г. – септември 2016 г.). Поклонението ще е утре – 22 февруари 2018 г. (четвъртък) от 12 ч. в ритуалната зала на Централните софийски гробища, съобщиха от ИДП при Българската академия на науките.

Професор д.ю.н. Цветана Каменова е родена на 8 март 1950 г. в София. Завършила е Първа английска гимназия през 1968 г. и Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ през 1973 г.

Научното развитие на професор Каменова е тясно свързано с Института за правни науки /Институт за държавата и правото при БАН, където започва работа през 1979 г. след защита на дисертация в катедрата по международно право на Московския държавен университет, Юридически факултет.

Професор е от 2006 г., през 2015 г. ѝ е присъдена научната степен доктор на юридическите науки след защита на дисертация на тема „Международно хуманитарно право (предизвикателствата в началото на 21 век)“.

Професор Цветана Каменова е дългогодишен директор на Института за правни науки/Институт за държавата и правото при БАН (1995 – 2006 г. и 2012 – септември 2016 г.). От 1993 до 1996 г. е научен секретар по обществените науки на БАН, била е член на Общото събрание на БАН и негов секретар (2002 г. – 2006 г.).

Тя е автор, съавтор и редактор на 20 книги и на повече от 100 статии, публикувани в България и в чужбина, по проблеми на международното право – частно и публично, право на Европейския съюз и др., един от първите учени у нас, разработвал проблемите на интелектуалната собственост и авторското право.

През месец август 2005 г. е избрана от Общото събрание на ООН в Ню Йорк с гласовете на 157 държави за съдия ad litem в Международния наказателен съд за бивша Югославия (2006 до 2009 г.) – позиция, която в системата на ООН е най-високата, заемана до момента от български гражданин, а именно Assistant Secretary General (Помощник Генерален секретар).

Професор Каменова е един от създателите и първи декан (1992 г. – 1999 г.) на Юридическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Освен в Юридическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“, проф. Каменова е чела лекционни курсове в Нов Български университет, Академията на МВР, Дипломатическия институт към Министъра на външните работи, Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“.

От септември 2016 г. преминава на работа в УНСС, където изнася лекции и на английски език. В чужбина е изнасяла лекции в Университета на Сан Диего и Колумбийския университет в Ню Йорк, САЩ, в Макс Планк Институт – Мюнхен, Германия, в Австрийската академия на науките, Виена, в Университета на баските в Билбао, Испания, в Университета в Олумоуц, Чешка Република, Университета в Сиена, Италия и др. Под нейно ръководство петима докторанти са придобили образователната и научна степен „доктор“ по правни науки.

Като виден специалист в областта на международното частно право и международното публично право е избирана за член на Изпълнителния съвет на Международния институт за унифициране на частното право (УНИДРОА), Рим от 1994 г. до 1998 г., а след 1998 г. е почетен член на Изпълнителния съвет на същия институт. Била е ръководител на експертната група по сближаване на българското законодателство с правото на Европейския съюз, член на Комисиите от експерти към Народното събрание за измененията на Конституцията с оглед на членството на България в Европейския съюз, член на работни групи към Министерството на правосъдието за ратифициране на конвенциите, приети от Хагската конференция по международно частно право.

Професор Цветана Каменова е член на Правния съвет на Президента на България Румен Радев от 2017 г., работила е като експерт по проекти на ООН и на Европейския съюз в областта на правата на човека и юридическото образование (Таджикистан – UNTOP, UNDP; Сърбия – делегация на Европейския съюз). Арбитър в Арбитражния съд на Българската търговско-промишлена палата от 1991 г. Член е на Американската асоциация по международно право от 2005 г., на Изпълнителния комитет на Асоциацията по международно право със седалище в Лондон – от 2012 г., от 2006 г., на Изпълнителния комитет на Българската асоциация по международно право, председател е на Българската асоциация по сравнително право. Международен съдия в системата на ООН от 2006 г. до 2009 г. Ръководител и член на повече от 10 български делегации на международни правителствени конференции. Национален представител в Комисията на ООН по международно търговско право (УНСИТРАЛ), Виена. През 2016 г. професор Каменова е удостоена с Отличителния знак за заслуги към БАН.

„Колегите ще запомнят проф. Каменова като утвърден учен в областта на международното право, добър ръководител, подкрепящ развитието на младите в науката, достоен човек. Поклон пред светлата ѝ памет!“, казват от ръководството на Института за държавата и правото.