Съдия Анелия Рашева от Районен съд-Видин е осъдена условно на 6 месеца затвор за престъпление по служба. Това реши състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Андрей Ангелов.

Рашева беше призната за виновна в това, че в началото на 2009 г. е нарушила изискването за случайно разпределение на делата, като подправила протокол за разпределение и така взела и гледала гражданско дело. Ставало дума за искова молба на Кирил Кузманов, като според обвинението, съдийката в миналото имала интимни отношения с него. Мъжът искал да му бъде върнат дълг и съдът прие, че с образуването на делото, Рашева е целяла да набави облага от 1000 лева за Кузманов.

Съдийката беше оправдана по обвинението, че е поискала и подкуп от 1000 лева от Кузманов, както и, че е целяла да набави облага и за себе си с разглеждането на гражданското дело. Разследването срещу Рашева започна през 2012 г., като тя първоначално беше обвинена и в документно престъпление. Разследването обаче се проточи, а след това съдът върна обвинителния акт и в крайна сметка делото тръгна в СГС едва през 2016 г. Заради изтекла абсолютна давност, обвинението в документно престъпление отпадна още преди края на процеса на първа инстанция. Продължителността на делото принуди прокуратурата да поиска условно наказание за съдийката, въпреки че настояваше тя да бъде призната за виновна и за подкуп.

В хода на процеса се разбра, че въпросният спор на Кузманов бил уреден извънсъдебно и Рашева в крайна сметка е прекратила гражданското дело. В тази връзка тя няколко пъти подчерта пред съда, че не е решила делото, а го е прекратила и няма как да има облага от това нито за нея, нито за Кузманов. От обясненията ѝ стана ясно, че Кузманов взел пари от семейството ѝ, които не върнал и започнал да се укрива. След това се включил в кампанията по дискредитирането на съдийката, подета от бившия адвокат Иларион Дочев, който преди години организира протести срещу Рашева пред Съдебната палата във Видин във връзка с дело за имотна сделка.

Относно обвинението в подкуп обаче, прокуратурата призна, че няма свидетели на предаването на парите, като единствено Кузманов и брат му твърдели, че Рашева искала пари и дори казала на бившия си приятел „да не бърка бизнеса със секса“.

Относно обвинението в длъжностно престъпление, прокуратурата се позова на показания на колеги и служители в съда във Видин, които казват в показанията си, че било обичайна практика Рашева да „рови по шкафовете и да взема чужди дела“. В своя защита съдийката каза, че като много млади магистрати, е ползвала стари дела като „сламки“ при изписването на своите, а срещу нея никога не е имало такива сигнали преди да започне разследването.

Рашева и адвокат Марияна Тодорова, която я защитава, оспорваха и по-тежкото обвинение в престъпление по служба (чл. 282, ал. 2), когато е извършено от лице, което заема отговорно служебно положение. Тезата им е, че само административните ръководители заемат отговорно служебно положение, но не и редовите съдии. Съдът обаче я осъди тъкмо по това обвинение, а наложеното наказание е под минимума от година затвор.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протест пред Софийския апелативен съд.

Коментирайте

avatar