Публичен изпълнител от Агенцията за държавни вземания (АДВ) е осъден условно на една година затвор за престъпление по служба, с което е спестил задължения от почти половин милион лева на фирма. Това е решил Апелативният съд във Варна при повторното разглеждане на делото, след като веднъж подсъдимият е бил оправдан.

Според обвинението, преди 10 години подсъдимият е прекратил изпълнително дело срещу „Евро дринкс“ АД преди фирмата да е погасила задълженията си. Според съдебно-счетоводната експертиза дружеството е имало да плати лихви от 498 728 лева за здравноосигурителни вноски, за допълнително пенсионно осигуряване и данък общ доход. Прекратяването е станало чрез извършени ръчно корекции в компютърната система на Агенцията за държавни вземания, съобщиха от прокуратурата във Варна.

Достъп до системата са имали само потребители с имена и пароли, какъвто бил и подсъдимият. Само за два дни –  28 до 29 юли 2008 г., публичният изпълнител въвел в системата 10 ръчни обработвания. С тях намалявал задълженията на „Евро дринкс“ АД към държавата, без реално да има постъпили суми. На 1 август 2008 г. той прекратил изпълнителното дело, въпреки реално непогасените задължения на дружеството за лихви за около половин милион лева, с манипулирано отразяване в деловодната система, посочват от държавното обвинение. Целта му била да набави облага за фирмата.

Първоначално подсъдимият е бил оправдан от Окръжния съд във Варна, като присъдата е била потвърдена от апелативните съдии. Върховният касационен съд (ВКС) обаче уважил протеста на прокуратурата и върнал делото за ново разглеждане в Апелативния съд във Варна, който при второто разглеждане на делото е осъдил публичния изпълнител.

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана и протестирана пред ВКС.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Възмутен
Възмутен
09 юли 2018 16:03
Гост

За сетен път се убеждавам в корупцията и субективизма на учреждения, които е редно да градят авторитет. На мен от НОИ не ми издадоха бележка за липса на задължения заради 1 лев лихви от осигуровки. Птлен парадокс.

Магистрат
Магистрат
09 юли 2018 15:55
Гост

ОС-Варна, как взехте това мъдро решение? Адмирации за колегите от ВКС.

Човек
Човек
09 юли 2018 15:25
Гост

А какво става с осигуровките и съответно пенсиите на служителите на тази фирма никой не го интересува.

Потърпевш
Потърпевш
09 юли 2018 15:37
Гост

Пият по една студена вода за съжаление. А за виновникът- само година и то условно.

Предприемач
Предприемач
09 юли 2018 15:23
Гост

Условно? Ало, каква е тази снизходителност за умишлено престъпление в такива размери?

Anonimen
Anonimen
09 юли 2018 15:28
Гост

Тук играят или много пари,или яки връзки.