Главният прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича на 10 януари 2020 г., е предложен за шеф на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) от депутати от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Атака“.

От „Воля“ пък обявиха, че предлагат за поста депутата от партията Симеон Найденов с мотив, че „за всеки важен пост като този трябва да има възможност за избор и конкуренция на личности“.

Срокът за номинации изтича утре.

Преди седмица в медийни публикации окончателното назначаване на избрания от Висшия съдебен съвет за главен прокурор Иван Гешев беше обвързано с отиването на Сотир Цацаров в КПКОНПИ. Тогава обвинител №1 коментира: „Не съм тръгнал да мисля за пенсиониране. Ако имам някакви намерения, тези намерения ще бъдат обявени официално или от мен. Към този момент няма какво да ви кажа“.

По закон изискванията към председателя на КПКОНПИ са да е български гражданин с високи професионални и нравствени качества, да има юридическо образование и най-малко 10 години юридически стаж.

Преди седемте години начело на държавното обвинение Сотир Цацаров беше председател на Окръжния съд в Пловдив, както и негов зам.-шеф. От 1996 г. до 1998 г. ръководеше Районния съд в Асеновград, където е започнал кариерата си в съдебната власт като редови съдия през 1992 г.

Конкурентът на 53-годишния Цацаров – 68-годшиният Симеон Найденов, е завършил право в Москва. Член е на парламентарните комисии за борба с корупцията и по правни въпроси. От „Воля“ посочват, че кариерата му е започнала в МВР, а от 1998 г. е адвокат.

Номинацията на Цацаров беше представена от лидера на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, Емил Димитров-Ревизоро (Обединени патриоти) и Явор Нотев („Атака“).

Дариткова изтъкна, че за управляващите борбата с корупцията е много важна, тъй като от нея зависят инвестициите и просперитетът на държавата. Затова от ГЕРБ са се спрели на Цацаров като кандидат за председател на КПКОНПИ.

Емил Димитров на свой ред обясни, че предишният ръководител на комисията е бил прокурор от Специализираната прокуратура, а Цацаров е с много по-голям ранг и дълъг стаж. „Г-н Цацаров е всичко това, което другите не са. Той има дълъг стаж като наказателен съдия, бил е ръководител на окръжен съд, после стана главен прокурор. Той ще се впише веднага и ще ръководи една важна институция. Той е човек, който ще я направи работеща. Медиите успяхте да разберете своевременно и започнахте да го посочвате. Други се притесниха от екипа Цацаров като шеф на КПКОНПИ и Иван Гешев главен прокурор. Според нас най-добре е да бъде Цацаров. Това не е спонтанно решение, а дълъг процес. Г-н Цацаров искаше да остане в системата, да работи по наказателния кодекс, да бъде със семейството си по-дълго. Но успяхме да го убедим“, каза Емил Димитров.

В отговор на въпрос Ревизоро заяви, че разговорите с главния прокурор в началото е водил само той. Това било така, защото „трябваше да бъде човек малко или много синя каска, да не е обвързан с политическа партия, да не е партиен член и да не участва в партийното или парламентарно ръководство“. Емил Димитров заяви, че Цацаров не е обвързан с партия, а това, че е номиниран от депутати не го прави автоматично политическа кандидатура. „Тази кандидатура най-подхожда и отговаря на изискванията и той ще се справи с поставените задължения. Това не го прави политическа кандидатура на която и да е от политическите сили в парламента“, каза още Димитров.

Според Явор Нотев е съвпадение, че скоро приключва мандатът на Цацаров като главен прокурор и в същото време НС да е изправено „пред предизвикателството да избере ръководител на тази важна и проблемна комисия“. „Изборът падна върху г-н Цацаров като номинацията му е продиктувана от професионалната биография. Искам да ви убедя, че няма по-подходяща кандидатура от тази на човек, който се е изградил в съда като председател и после е заел най-високата позиция в прокуратурата. Цацаров има своята нагласа и професионална готовност да поеме тежестта на тази длъжност. Комисията тръгна след задълбочени спорове за закона и правила, които обосноваха работата ѝ. Проблемите предстои да бъдат преодолени със знанието, опита и решителността и огромния авторитет, който има г-н Цацаров. Той оставя прокуратурата подредена и неопетнена. От такова име и лице има нужда КПКОНПИ, защото там нещата не са докрай подредени. Необходим ни е такъв човек, на който да възложим това тежко бреме“, каза Нотев.

Валентин Радев (ГЕРБ), който също се е подписал под номинацията на Цацаров, заяви, че сегашният главен прокурор е дисциплиниран и безспорен професионалист. „Той знае къде е границата между институциите и разделението на властите. Този човек, освен че е професионалист, съзнава колко е важна държавността, хората трябва да имат доверие в институцията и през цялото време докато работех с него виждах това. Той ще успее да съживи КПКОНПИ и да се бори с недъзите на обществото. Убеден съм, че това е човекът за тази длъжност“, заключи Радев.

Постът начело на антикорупционната комисия се оваканти на 31 юли 2019 г. Тогава Пламен Георгиев подаде оставка в резултат на скандала „Апартаментгейт“, в който беше замесен и той покрай тризонета си в столичния кв. „Гео Милев“ и построените барбекю и сауна на тераса, която по документи е обща част, а всъщност може да ползва само той. В последствие той беше възстановен на работа в специализираната прокуратура, но подаде оставка и оттам, тъй като правителството го назначи за генерален консул във Валенсия.

По закон (чл. 8, ал. 7 от ЗПКОНПИ) мандатът на комисията е 6 години и започва да тече от датата на попълване на състава ѝ.  Т.е. мандатът на настоящата КПКОНПИ започна на 26 април 2018 г., когато за първи път беше конституирана и трябва да изтече на 26 април 2024 г. Освен това законът (чл. 11, ал. 5 ЗПКОНПИ) регламентира, че при предсрочно прекратяване на правоотношението на член на комисията новоизбраният довършва мандата. Няма специална разпоредба, която да урежда друго по отношение на мандата на председателя.

39
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Не е добре така
Не е добре така
20 ноември 2019 16:57
Гост

Тез пък от Воля предлагат стогодишен комунист. Реално си има един кандидат, няма какво да се лъжем. Не им върви на Гешев и Цацаров. Не могат да блеснат в едно истинско състезание. Да се обърнат назад и да кажат: „Ей, аз бях избран измежду толкова и толкова хора, всичките сериозни кандидати, с добра биография“. А те, милите, сами се явяват по конкурси.

Знам ли
Знам ли
20 ноември 2019 16:55
Гост

Бе то всичко хубаво, обаче Цацаров издиша при високите нравствени качества. Иначе има биография, сигурно е кадърен юрист. Ама някак важно ми се струва и изискването за нравственост.

без страх
без страх
20 ноември 2019 13:09
Гост

Синоптиците осведомяват:

Завихря се тайфун от становища, кое от кое по-възхваляващо лицето кандидат излъчено от управляващата коалиция!

Предупреждение към населението:

Не оставяйте по домовете, излезте на улицата – там ще сте в безопасност.

Опечален
Опечален
20 ноември 2019 12:54
Гост

Всъщност Цацаров е като Пеевски и заедно с Гешев ще продължат да властват задкулисно в силно зависимите български държавни институции.

Анонимен
Анонимен
20 ноември 2019 10:05
Гост

Още преди да стане главен прокурор, Цацаров беше извършил нещо, което съвсем скоро след това стана престъпление (деклариране на занижена цена в нотариален акт). И сега новата бухалка на Пеевски ще вгорчава живота на неудобните на шефа му хора, въпреки че самият той изобщо не е чист като сълза.

Анонимен
Анонимен
20 ноември 2019 11:07
Гост

Дали е престъпление, когато договорна свобода и по договор определяш цена? И дали по посочената от автора на коментара причина почти всички българи са престъпници и трябва да отидат в затвора? И дали е безсмислена данъчната оценка, под която не може да има база за начисляване на данъци и такси?

Съдия
Съдия
20 ноември 2019 11:18
Гост

Това, че дадено престъпление е широкоразпространено, не означава, че е декриминализирано. А това с особена сила важи за главния прокурор, който трябва да е с абсолютно безупречна репутация – и морална, и законова. А вслучая не е налице нито една от двете.

без страх
без страх
20 ноември 2019 13:00
Гост

Сега като се отпочне…., Мани, мАни, бЕгай….

Синоптиците осведомяват:
Завихря се тайфун от становища, кое от кое по-възхваляващо лицето кандидат, излъчено от управляващата коалиция!

Предупреждение към населението:
Не оставяйте по домовете, излезте на улицата – там ще сте в безопасност.

без страх
без страх
19 ноември 2019 22:34
Гост

И още една народна мъдрост:

Вълкът козината си мени, но нрава – НЕ!

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2019 20:39
Гост

Сигурен съм, че всеки има косури и на всеки може да се намерят косури. Нека все пак да отбележа, че никой не може да отрече, че Цацаров е умен, интелигентен, с отличен английски и с вече доста богат опит, който може да го предпази от повторение на някои грешки, включително от прекомерното сближаване с определени хора.

без страх
без страх
19 ноември 2019 22:32
Гост

Облякъл се Илия, пак в тия !!!!

Анонимен
Анонимен
20 ноември 2019 10:02
Гост

Безспорно има интелигентни мафиоти, но това не ги прави читави хора и професионалисти.

Ники
Ники
19 ноември 2019 18:14
Гост

До колкото разбирам Цацаров не е бил съгласен съвсем с този пост. Обаче са го кандисали. Дали те са били изключително убедителни, или той слабо се е дърпал.

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2019 20:31
Гост

Той и Гешев беше 99% сигурен, че няма да се кандидатира за главен прокурор, ама..

Филип
Филип
19 ноември 2019 18:08
Гост

Те да му бяха избрали някой конкурент на 86 години и тогава битката съвсем щеше да е с предизвестен край.

Мъка
Мъка
19 ноември 2019 17:54
Гост

Боко си го избра преди години. Сега пак неговите хора го издигат. За Гешефтурата е ясно. Подлогите на Делян дърпат конците въе ВСС. Той самият е в НС и е сложил ръка на доста медии. Мафията си пуска пипалата навсякъде. Боже, колко мъка има по този свят.

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2019 17:46
Гост

Едната свинска муцуна се премести от репресивен орган №1 в репресивен орган №2. Шефът-свинска муцуна харесва това. И нека разправата с всички, които ги критикуват да започне сега!

Лапландия
Лапландия
19 ноември 2019 18:11
Гост

Голяма манифактурка се заформя. Направо ми прилича на офшорка. Аз на тебе, ти на мен. Само вземаш, без да даваш.

Кариерист
Кариерист
19 ноември 2019 17:38
Гост

Хайде, хаирлия да е. Пък за 6 години дано изучи някой друг език, че после и посланик да стане.

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2019 19:25
Гост

Той е с перфектен английски, няма проблем с език, за разлика от други

Сизиф
Сизиф
19 ноември 2019 17:37
Гост

Какви хвалебствия, какви препоръки само. Как да не го избере човек. Само не зная цялата тежест на отговорността върху тези крехки плещи…

анонимен
анонимен
19 ноември 2019 17:21
Гост

Значи ще довършва мандата на Пламен Георгиев. Това е доста странно, освен ако не се готви след две години за шеф на ВКС.

Бегай
Бегай
19 ноември 2019 17:20
Гост

Сега ще променят и закона за КПКОНПИ, така че шефът й да получи по-големи правомощия и заедно с главния прокурор да станат най-силната репресивна машина в държавата.

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2019 17:21
Гост

Има логика, иначе не виждам защо Цацаров ще се хване с тази работа. А той тераса има ли?

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2019 17:33
Гост

Чакай да се поокопити малко. Има време. Сигурно ще си купи.

Ненчо
Ненчо
19 ноември 2019 20:32
Гост

Естествено. В тях еби ножът и сиренето.

Стоян
Стоян
19 ноември 2019 16:49
Гост

Жалкирия

време е за пенсия
време е за пенсия
19 ноември 2019 16:34
Гост

Ох пенсионерът от воля каква конкуренция е само, да ти падне шапката. това ако не е проформа и нагласена работа, здраве

класа, класа няма
класа, класа няма
19 ноември 2019 16:31
Гост

явно толкова се е хванал за властта, че дори ще преживее това унизително понижение. след главен прокурор тази позиция като престиж е нищо, но като власт е много. на един бивш главен прокурор много повече му отива конституционен съдия или посланик, неслучайно такава беше съдбата на предшествениците му. но излиза, че преди явно е имало повече класа в политическата класа

Човек
Човек
19 ноември 2019 17:18
Гост

Може Цацаров да не знае чужди езици на необходимото ниво за посланик. Спомнете си скандала с оня с терасата и испанския му.

анонимен
анонимен
19 ноември 2019 17:20
Гост

Знае, владее отличен английски. Гешев и Борисов пасти да ядат. Но явно това не е определящо.

без страх
без страх
19 ноември 2019 16:26
Гост

Предложението е внесено в 16:20 часа, един ден преди изтичане на срока!

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2019 16:19
Гост

Явно Цацаров вече се е консултирал със семейството си. Не можа ли да изплюе камъчето по-рано.

Анонимен
Анонимен
20 ноември 2019 9:06
Гост

И със себе си, както сам каза 😉

терминал 2
терминал 2
19 ноември 2019 16:15
Гост

Какъв тандем, Господи! Гешев главен прокурор, Цацаров шеф на КПКОНПИ! Къде казвате бил Терминал2?

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2019 16:14
Гост

Нека мракобесието да започне сега!

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2019 16:13
Гост

Очаквахме го. Така си беше по план-график.

ГРОБ
ГРОБ
19 ноември 2019 16:33
Гост

Но надеждата умира последно. гьонсуратлъкът на ГЕРБ явно след него

анонимен
анонимен
19 ноември 2019 16:10
Гост

Погрижиха се да изберат удобен конкурент за вечния началник от ОС-Пловдив.