Разследващите и съдът да не назначават служебен адвокат, когато обвиняемият или подсъдимият, ползва договорен, който не се явява за провеждане на процесуални действия, освен в случаите, когато извършването им е от „изключително значение за провеждането на наказателното производство в разумен срок“. Тези указания (пълния им текст виж тук) за работата по време на извънредното положение разпратиха до всички съдилища, прокуратури, разследващи и адвокатски съвети Националното бюро за правна помощ (НБПП).

В решението си бюрото изрежда примери кога може да се назначи служебен резервен защитник: производството да е с голяма обществена значимост; производството да е в заключителна фаза и да не съществува основание и процесуална възможност за продължаване на срока на разследването; производството е в заключителна фаза и съществува реална опасност от неоправдано забавяне на същото; изтичащ срок за погасяване на наказателното преследване по давност; изтичащ срок, който може да доведе до погасяване правата на пострадалия, когато провеждането на действието се явява единствена възможност за събирането на определено доказателство или други изключителни случаи от спешен и неотложен характер.

При всички случаи разследващият, който иска да бъде назначен резервен защитник, трябва да изложи конкретни и подробни съображения каква е неотложността или защо счита случая за изключителен.

„В случай, че органите по допускане и назначаване не посочат каква е неотложността или изключителността на процесуалните действия, които налагат назначаването на резервен защитник и не могат да осигурят препоръчаните от Националния оперативен щаб мерки за социална дистанция и други, които гарантират живота и здравето на българските граждани, в това число и на адвокатите, то адвокатските съвети имат право да откажат определянето на адвокат“, заявява бюрото.

То дава и друго указание – неявяването на договорен защитник за провеждане на процесуални действия с неговия подзащитен в досъдебна фаза на наказателното производство в случаи, които не сочат на неотложност или изключителност, да не се счита за неуважителна причина по чл. 94, ал. 6 НПК. Същият принцип ще важи и за случаите, в които разследващите не могат да осигурят спазването на мерките на щаба и не могат да гарантират здравето и живота на адвоката.

По отношение на делата в съдебна фаза от НБПП заявяват, че адвокатските съвети могат да откажат назначаването на резервен защитник, ако процесът не е от изрично изброените в решението на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, чието разглеждане продължава и по време на извънредното положение.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Василев
Василев
31 март 2020 10:41
Гост

Да се затварят всички у дома за 2-3 седмици с военни по улиците и да минаваме през това, че аман.

Анонимен
Анонимен
31 март 2020 12:33
Гост

Не става! Много хора не могат да си позволят лукса да си останат в къщи.

Пепа
Пепа
31 март 2020 10:40
Гост

Не мисля, че има неотложни дела. Честно. Кой луд ще излезе сега да ходи дела да разглежда.

Димитър
Димитър
31 март 2020 11:08
Гост

Е, мерките за неотклонение са такива.

WWE
WWE
31 март 2020 10:40
Гост

Света ще трябва да анализира своето падение с десетилетия…иска да иде на Марс, а не може да се опази от един вирус. Утре друг такъв може да се яви.

наблюдател
наблюдател
31 март 2020 10:56
Гост

Да, мислим се за космически хора, а често общуваме като пещерни хора !

Simo
Simo
31 март 2020 11:09
Гост

Истина е. Самочувствие без покритие.

Филипа
Филипа
31 март 2020 10:39
Гост

Колкото повече продължават половинчатите мерки, толкова повече време ще се спъва работата ни. Сега хората ги е страх да идат на лекар, дори и да имат оплаквания различни от Коронавирус. Примерно зъб ако те боли смееш ли да излезеш и да идеш на зъболекар?

Анонимен
Анонимен
31 март 2020 12:32
Гост

Много късно се загрижиха за нас. Трябваше да се вземат превантивни мерки по-рано.

Обретенов
Обретенов
31 март 2020 10:38
Гост

Тия хора не разбраха, че всички сме потенциални вирусоносители и може да се разболеем, а също така и да разболеем някого. Трябва да се укротим.

Вили
Вили
31 март 2020 11:09
Гост

За някои е невъзможно да си останат в къщи за съжаление.

Розамунде
Розамунде
31 март 2020 10:38
Гост

Нямаме друг избор освен да се защитим, като седим у дома. Адвокати и прокурори не правят изключение.

Xaralampi R
Xaralampi R
31 март 2020 10:37
Гост

Какви ли не мерки не се вземат, а хората продължават да се разхождат насам и натам.

Simo
Simo
31 март 2020 11:10
Гост

Не смеят вече толкова. Вчера в квартала на два пъти видях патрулка да минава.

Димитрова
Димитрова
31 март 2020 10:37
Гост

То производство с голяма обществена значимост точно във време на криза надали има.

AnimalMan
AnimalMan
31 март 2020 10:34
Гост

Висш съдебен съвет, изобщо всички трябва да се покрием. Това е вирус. Той засяга човека. Точка. Няма по-малко човек или повече човек, който да не се разболее.

Филип
Филип
31 март 2020 10:33
Гост

Ма доказано ли е, че ако сме на 1 метър един от друг и няма да се заразим ако има носител на опашката? За мен е по-добре да не се излиза изобщо. Стига с тия изключения в не знам си какви случай.