Чувствително увеличение на заплащането на адвокатите, които предоставят правна помощ, предлага Министерството на правосъдието. То огласи за обществено обсъждане промени в Наредбата за заплащането на правната помощ, които се предвижда да влязат в сила от 1 октомври 2021 г. (пълния текст на проекта виж тук).

„Извършените няколко изменения в Наредбата – през 2009 г, 2011 г. и 2015 г., бяха насочени към обхващане на нови производства, или към въвеждане на критерии, насочени към отчитане натовареността на адвоката и продължителността на предоставяната правна помощ при определяне размера на дължимото възнаграждение, но по същество през целия период от 2006 г. до днес размерът на заплащаните възнаграждения не е променян“, изтъква министърът проф. Янаки Стоилов.

И за първи път предлага заплащането на адвокатите да зависи не само от количеството, но и от качеството на предоставената правна помощ. „Държавата следва да гарантира не просто предоставянето на правна помощ, а качествена правна помощ, включително чрез заплащане на възнаграждение, гарантиращо качество на предоставяната правна помощ. Поради това в проекта се предлага качеството на правната помощ да се въведе като принцип при заплащането ѝ и определяне на възнагражденията, включително чрез изработване на критерии за заплащането на правната помощ, за да може на тяхна база да се отчита не само вида, продължителността, но и качеството на предоставената правна помощ“, обяснява проф. Стоилов.

В проекта се предлага за проучване на дело от адвокат, който после не е назначен за процесуален представител в производството, възнаграждението вече да не е твърдо 50 лв., а да е от 50 до 150 лв., съобразно обема на материалите по делото и времевата ангажираност.

За подготовка на документи за завеждане на дело в момента се плащат от 15 до 50 лв., а сега се предлага максимумът да е 80 лв.

Горната граница на възнаграждението за мерки за неотклонение в неотложни случаи, както и по бързи производства скача от 120 лв. на 150 лв. (минимумът остава 60 лв.).

Принципът в измененията е, че минимумите не се „пипат“, а се вдигат максимумите, за да се разшири диапазонът за определяне на размера на адвокатското възнаграждение по конкретното дело, което „ще спомогне за прилагане на методика за оценка и определяне на адвокатските възнаграждения в съответствие с количеството и качеството на предоставената правна помощ“.

По дела, по които за престъплението се предвижда пробация или глоба, вече ще се плащат от 50 до 140 лв. (сега са 100 лв.) за досъдебната фаза и от 60 до 170 лв. (сега 120 лв.) за всяка съдебна инстанция.

Когато за престъплението се предвиждат до 5 години затвор, за досъдебната фаза възнаграждението на служебния защитник ще е от 75 до 210 лв. (сега 150 лв.) и за всяка инстанция – от 100 до 280 лв. (сега 200 лв.).

При престъпление, наказуемо с до 10 години лишаване от свобода, възнаграждението става за досъдебната фаза – от 100 до 280 лв. (200 лв.), а за всяка инстанция – от 150 до 420 лв. (300 лв.).

При риск от налагане на до 15 години затвор, максималното заплащане за защита по време на разследването скача на 320 лв. (230 лв.), а за всяка съдебна инстанция на 700 лв. (500 лв.). А за най-тежките престъпления, които се наказват с над 15 години лишаване от свобода или доживотен затвор максималното заплащане на служебния адвокат по време на досъдебната фаза става съответно 560 лв. и 700 лв., а за една инстанция – 1120 лв. и 1400 лв.

Освен това МП предлага в наредбата да се запише, че по дела за мерки за неотклонение и други мерки за процесуална принуда или разпит пред съдия възнаграждението е от 80 до 170 лв. (сега 120 лв.) за всяка съдебна инстанция. Т.е. това ще е заплащането без значение дали адвокатът е назначен, или не за цялото досъдебно или съдебно производство.

От 120 лв. на 170 лв. скача максималното заплащане за изготвяне на споразумение, увеличават се и всички останали възнаграждения за правна помощ по наказателни дела.

Що се отнася до гражданските дела, ако са с определен материален интерес, възнаграждението е от 100 до 360 лв. (сега 300 лв.). А ако делото е за над 10 000 лв., остава възможността за увеличаване на хонорара с 50 на сто.

Таванът на възнаграждението за защита по дело за издръжка се увеличава на 150 лв.

120 лв. става максималното заплащане за приподписване на касационна жалба. За изготвяне на частна жалба без явяване в открито заседание възнаграждението ще е от 50 до 120 лв., а с явяване – до 150 лв.

За предоставена правна помощ за получаване на документи и книжа по дела, за изготвяне на жалби, възражения, писмени отговори, без явяване в съдебно заседание, възнаграждението става от 50 до 150 лева.

По заповедни производства и такива за обезпечение на бъдещ иск възнаграждението ще е от 50 до 180 лв. (сега 150 лв.).

Специално се урежда, че правната помощ при обективно съединяване на искове се заплаща отделно за всеки иск съобразно предмета, правното основание и материалния интерес.

За правна помощ в производство по издаване на изпълнителен лист и в производство за издаване на заповед за изпълнение възнаграждението ще е от 50 до 120 лева. А за представителство в изпълнително производство – от 50 до 150 лв.

Има ръст и на заплащането на служебните адвокати по административни дела. В момента наредбата предвижда, че те получават от 100 до 200 лв. за всяка инстанция. Сега се прави разграничение и в общия случай заплащането ще е от 100 лв. до 240 лв. за инстанция, но по дела с материален интерес то ще е от 100 до 360 лв.

Създава се и специална уредба за защита на бежанци, търсещи закрила.

82
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
За последно
За последно
28 юли 2021 9:06
Гост

Калина Милославова, бивша председателка за кратко на адвокатската колегия във Варна, е назначена от кабинета Борисов за зам-председател на Националното бюро за правна помощ в края на миналата година. Тази герберастка калинка не само не се отписва от колегията, понеже работи по трудово правоотношение, но и си самоопределила и усвоила възнаграждение за председателството на колегията. За сметка на колегите си, които имали глупоста да я изберат! Такива хора „управляват“ така наречената система за правна помощ. Която не е никаква система, понеже правна помощ просто няма реално. А безплатните обяди няма какво да ги коментираме. Те са наистина безплатни, но само… Покажи целия коментар »

безплатна, ама платена служебна защита.
безплатна, ама платена служебна защита.
28 юли 2021 6:54
Гост

Колко адвокати оказващи служебна защита уведомяват гражданина,че служебната защита е платена? Пиша го директно-служебната защита се заплаща от гражданина, и не е безплатна. Да, има случай на безплатност, но те са изключение. По правило-служебната защита еплатена. А по цял свят служебната защита ебезплатна, на разноски на бюджета. Знаете ли, колко адвокат ЛЪЖАТ гражданите,да не питат много-много, да не търяст служебника по телефона-защото за безплатно-толкова му се полага. НО НЕ Е БЕЗПЛАТНО. След споразумението с прокурора НБПП си вади изпълнителен лист. Накрая НБПП забавя , но не забравя. И гражданина ще плати и служебната защита и разноските за принудетелно съблирана на… Покажи целия коментар »

Re:
Re:
28 юли 2021 8:37
Гост

Престани да тролиш и тровиш форума!

Това е ясно на всеки запознат с темата.

Да така е, но не за всичко. И прословутото бюро почти нищо не събира, понеже няма какво. Правноподпомогнатите са голи като пушки. И затова „механизма“ за заплащане е пълна тъпня!

Но си съществува безметежно вече 15 години. В интерес на адвокатската и политическата номенклатура.

адвокат
адвокат
28 юли 2021 22:36
Гост

Не е задължение на служебния адвокат да се обеснява на обвиняемия дали после ще плаща или не.Обвиняемият е поискал служебен защитник.Дори когато не е задължителна защитата пак им назначават,за да може да се подпише споразумение.При предоставяне на правна помощ обвиняемия подписва декларация,че е запознат,че при осъдителна присъда или одобрено споразумение ще дължи пари за защита.

Модел 5
Модел 5
28 юли 2021 0:18
Гост

Модел 5 беше цвете пред порочния модел за заплащане на така наречената правна помощ.

Преди 15 години го въведе тройната коалиция, като правосъдието бе на НДСВ. Министър Георги Петканов, велик грешник.

И така сега ручаме жабетата, а Петканов ни се присмива пиян от оня свят.

Анонимен
Анонимен
27 юли 2021 22:39
Гост

На мен друго ми прави впечатление- вдигат горната граница, но слагат и долна, която е по-ниска, от сегашните твърди възнаграждения. Дали това не означава, че тия евтините служебни, по Закона за здравето, кумулациите и другите наказателни, всъщност няма да ги тарифират по новия минимум? Ако това стане, вече ще ме хванат за шлифера да вземам служебни.

Приложна каскетология
Приложна каскетология
27 юли 2021 15:30
Гост

Създава се и специална уредба за защита на бежанци, търсещи закрила.

Нови маймуни на клона. Бюрото е само за Богопомазаните от Бокочовека.

Росица Динева
Росица Динева
27 юли 2021 15:16
Гост

А на съдебните заседатели?

нов ЗПП
нов ЗПП
27 юли 2021 14:06
Гост

Необходим е нов закон за Правната помощ, който да предвиди: -Пълна безплатност на правната помощ. Тя следва да се финансира от държавния бюджет, и при никакви обстоятелства гражданите да не плащат за получена правна помощ, дори и да са осъждани. По цял свят служебна защита значи безплатна защита, в България служебната защита е платена, безплатността ае изключение. След края на делото, и след споразумението с прокурора НБПП си вади изпълнителен лист и гражданинът се оказва,че следва да плати за правната помощ. -Въвеждане, по западен образец на въпросници за удовлетвореност на правноподпомогнатия. Той да може да заяви,дали е доволен или не… Покажи целия коментар »

Приложна каскетология
Приложна каскетология
27 юли 2021 15:25
Гост

А не става ли просто да се отмени този закон за правната помощ, а?

безплатна, ама платена служебна защита.
безплатна, ама платена служебна защита.
28 юли 2021 6:46
Гост

Не става. По силата на членството в ЕС държавата е длъжна да уреди служебната защита. Която да се финансира от държавата, а не правноподповогнатия да плаща. Никъде по света служебната защита не е платена. А в България служебния адвокат се заплаща от гражданите, освен в редки изключения, когато защитата е наистина безплатна(например при бежанци и приемни семейства). Най-голямата подлост е ,че служебния адвокат не си прави труда да уведоми гражданина,че правната помощ е платена, даже лъже,че е безплатна. Не е безплатна. Служебна защита в 99 процента се ползва за споразумения по наказателни дела, която в превод значи-после НБПП си вади… Покажи целия коментар »

Под игото
Под игото
28 юли 2021 9:50
Гост

Става, става.

И без „служебници“; бюро-майка за цицане, манипулиране и шантаж; изпълнителни дела и тъпи тролове по форумите, които хал хабер си нямат от право!

Много просто – вместо клиента плаща държавата по Закона за адвокатурата и по Наредба N: 1.

АМИН

пак минавам
пак минавам
27 юли 2021 13:58
Гост

Убава новина, ама от министерството на правосъдието.

Анонимен
Анонимен
27 юли 2021 13:32
Гост

Според мен, увеличенията, не са големи и съществени, но нещо е по-добре от нищо. Въпросът е дали промяната е съгласувана с МФ и дали увеличението е залегнало в бюджета? Нищо не се казва по този въпрос, а това е най-важното.

Алоооу
Алоооу
27 юли 2021 13:43
Гост

Нищо. Да много точно си се изразил подсъзнателно: НИЩО.

Националното бюро за правна помощ редовно не си изпълнява бюджета. Понеже има мераци да се отклоняват средства за ДМС, скъпи командировки по екзотични дестинации – Норвегия, Холандия, а и банкети под формата на тиймбилдинг и т.н. и т.н.

Така че, пари има, но не действаме! Годжи.

безплатната правна помощ е ПЛАТЕНА!!!
безплатната правна помощ е ПЛАТЕНА!!!
27 юли 2021 13:58
Гост

Какъв бюджет? Още ли недоразбрали,че безплатната правна помощ е платена от правноподпомогнатия.
Безплатността е изключение.

Емилия Масларова
Емилия Масларова
27 юли 2021 13:27
Гост

Другарката Нинова каза, че ако от 1 октомври не се увеличат чувствително пенсиите, БСП няма да подкрепят правителство с мандат на ИТН.

Чавдар
Чавдар
27 юли 2021 13:19
Гост

Чудесна новина за колегите. Работят за жълти стотинки.

Глас народен от пазара "Кирков"
Глас народен от пазара "Кирков"
27 юли 2021 13:32
Гост

Насам народе – към чувствителното увеличение!

Евтин зарзават! Чушките вече не са твърдо 50 лв., а са от 50 до 150 лв. парчето; доматките от 15 до 50 лв., а сега се предлагат на 80 лв.; пиперчето скача от 120 лв. на 150 лв. (минимумът остава 60 лв.).

Ох баня, ох кеф, на селския пазар е голям кеф!

re:
re:
27 юли 2021 13:38
Гост

Чавдаре, Чавдаре, Чавдаре! Де да бе така.

Едно време имаше един соцафоризъм. Ние ги лъжем че работим, а те ни лъжат че ни плащат!

Сега положението е същото с тази измекярщина, която остана такава и през времето на „реформатора“ Христо Иванов.

А решениете е много просто – държавата плаща по Наредба 1, а адвокатските съвети организират логистиката при контрол от страна на министерството. И закриват това измислено бюро. След или даже преди другото бюро на Гешев.

Разбирам че, маймуните създали тази „система за правна помощ“ искат да работят на бюро, обаче тяхната работа си е за клон!

Насам народе, евтин зарзават!

Чувствително
Чувствително
27 юли 2021 12:34
Гост

получавам ерекция като видя председателката на бюрото. Красиви мисли, красиво работно място, красива заплата, красиви дела, красиво и изваяно ренесансово тяло и въобще по Маяковски – красиво увеличения в красива наредба.

адвокат
адвокат
27 юли 2021 12:18
Гост

Аполитичен цивилист съм и предложенията за увеличаване на възнагражденията по граждански дела и изпълнителни производства са добре дошли, НО ако това е цената да се подкрепи политически въпросният министър- НЕ, БЛАГОДАРЯ- НЕ СЕ ПРОДАВАМ с цел да получа като насрещна престация за законното извършване на адвокатските си услуги, предлаганата увеличена сума. Стоилов за мен е доказан юридически НЕГРАМОТНИК и НИЩО не може да промени това мое мнение за него, освен ако той самият не докаже с думите и действията си противното.

Симо
Симо
27 юли 2021 13:22
Гост

Може и да е такъв. Обаче като министър е сто пъти по- добър от предшественика си.

E, сега?
E, сега?
27 юли 2021 13:45
Гост

Сравнение с Ахладова си е направо като Ален Делон на млади години.

Advokat VG
Advokat VG
27 юли 2021 12:09
Гост

Голяма простотия е обхванала пишещите. Вместо да се приветства инициативата на НБПП и на министъра само хули. Но явно това е нивото на пишещите. Май някой е забравил, че правната помощ не е създадена за препитание на адвокатите, а за подпомагане на хората. Включването в работата на правната помощ става доброволно при напред ясни правила за адвокатите. Така,че всяко увеличение на възнагражденията е добре дошло.

INRI
INRI
27 юли 2021 12:37
Гост

Айде бегай да се препитаваш без тролене! Понеже доброволно си се цанил „за знаещ“. Ще ти е добре дошло.

Михаил
Михаил
27 юли 2021 13:24
Гост

Още повече, че това е стимул да се подобри качеството им на работа.

Бирата
Бирата
27 юли 2021 13:50
Гост

Стимул?!

След като направиха заплатите на кадровиците във ВСС по 7 бона парчето – подобрили се нещо, или даже се влоши, а?

Така че, много моля! Съгласен съм, че възнагражденията трябва да са по Наредба 1, обаче не е работа на министерството да се меси в адвокатските дела! Понеже тука целта не е да се подобри „чувствително“ някакво си качество, а да се опази статуквото, което е в изгода и употреба от #КОЙ?

ХА ХА ХА ХА ХА ХА
ХА ХА ХА ХА ХА ХА
27 юли 2021 11:52
Гост

Сетила се Мара, да се побара!

Лазар
Лазар
27 юли 2021 13:25
Гост

E, по- добре късно отколкото никога.

"Селска чест" от Маскани, либрето
"Селска чест" от Маскани, либрето
27 юли 2021 11:37
Гост

В изпълнение на служебната сцена. Диригент – Янаки Стоилов. Първо действие. Тройна коалиция. Фанфари. Бедните получават достъп до правосъдие. Кеф. Второ действие. Бойко съсича печалбарите, печелейки парламентарните избори. Кеф. Адвокатите протестират срещу неплащането на ниските служебни подаяния. Бойко урежда ПМС. Мир. Трето действие ОПГ ГЕРБ се запичат на политическата сцена. Инфлация. Адвокатите стават все по-бедни и даже гладни. Пари нема – действайте! Четвърто действие Всички осъзнават, че са прецакани. Бойко риве. Протестърите също. На сцената се явява служебно правителство със стария политически диновазъвър от парламента и диригент. Има семки и бонбонки, както казваше експремиера Бойко. Не, това е стъпка в… Покажи целия коментар »

Филипов
Филипов
27 юли 2021 13:27
Гост

Интересен сюжет. Няма спор.

безплатната правна помощ е ПЛАТЕНА!!!
безплатната правна помощ е ПЛАТЕНА!!!
27 юли 2021 11:09
Гост

новината е изключително лоша! Защото България е единствената в света държава, в която правноподпомогнатия си плаща за служебната защита-навсякъде по света служебната защита е безплатна за гражданите, получаващи правна помощ, вкрч и ако бъдат осъдени ! Само в редки изключения служебната защита се плаща от държавата, но принципът е,че праваната помощ е накрая платена, безплатността е изключение. Днес, след споразумението с прокурора-НБПП си вади изпълнителен лист срещу правноподпомогнатия. Нито служебния адвокат, нито съдът са обяснили на гражданина,че ПРАВНАТА ПОМОЩ НА СЛУЖЕБНИЯ АДВОКАТ Е ПЛАТЕНА-след споразумението осъдения ще трябва да плати за уж безплатната правна помощ. За да има гражданинът информиран… Покажи целия коментар »

re:
re:
27 юли 2021 11:16
Гост

Добро утро! За „безплатната консултация“.

Естествено. Балъци като теб плащат огромните заплати на служителите от Националното бъра за правна помощ. А онези селектират и тормозят непослушните адвокати.

През това време копоите на Бойко преразпределят БВП посредствомв държавният бюджет, строят ни „перфектни“ автомагистрали и с % си издържат държанките с къщите в Барцелона /по Христо Стоичков/.

ЧЕСТИТО! Младите /“подпомогнатите безплатно“ и служителите в бюрото/ като се харесват, ПЪК И ДА СЕ ВЗЕМАТ! ЧЕСТИТО!

Бай Мангал
Бай Мангал
27 юли 2021 9:01
Гост

Янаки тотално се изложи. Пак.

Ето защо БСП не го искат. И го натириха за служебен министър.

Убава новина, ама
Убава новина, ама
27 юли 2021 8:59
Гост

от министерството на правосъдието.

Служебни възнаграждения на служебни адвокати упражняващи по Конституция свободна юридическа професия.

Мунчо
Мунчо
27 юли 2021 8:44
Гост

Като гледам ценообразуването, все едно сме на пазара за зарзават. Каква методика, к’ви 5 лева за правосъдие?

То бива, бива, бива … това да не са ви пенсии бре кютуци с кютуците!

Круши, ябълки и сини сливи в правосъдието. И за капак чобана Янаки.

Хе хе хе
Хе хе хе
27 юли 2021 8:38
Гост

Янаки Стоилов такива ги натвори, че стигна и до това.

Трябваше Бойко Рашков да го натиска, та да се сети този номенклатурчик и лилипут за Гешев!

Цял живот е бил депутат и какво?! Все едно му е професия. И какъв е резултатът? 50 лева отгоре над минимума 50 лева!

Това даже не е една прилична вечеря в приличен ресторант за хрантутеника на БСП цял живот, свикнал с всичко наготово!

Кой на него му плаща заплатата от 50 до 120 лева? КОЙ?

Мики
Мики
27 юли 2021 13:30
Гост

Тотална излагация и този път.

само минавам
само минавам
27 юли 2021 8:28
Гост

Ликвидирайте най-накрая това измислено бюро за правна помощ и да се свършва с този цирк преливаш в агония!

Стига гаври! Не стига това, ами и Гешев си направи свое бюро. И атакува Президентството, а това бюро служи за манипулиране на Адвокатурата. Не го ли разбрахте?

Коко
Коко
27 юли 2021 13:32
Гост

Безспорен факт!

Павлов
Павлов
27 юли 2021 8:27
Гост

Добре. Надявам се да се случи.

Любомир
Любомир
27 юли 2021 11:04
Гост

И други неща трябва да се случат, като закриването на бюрцето-майка и плащане по Наредба 1.

Кучето на Павлов
Кучето на Павлов
27 юли 2021 13:25
Гост

На някои „служебни защитници“ вече им потекоха лиги. Защо никой не зададе въпросите: Защо от 6000 адвокати в София само 1300 са са цанили? Това нормално ли е? Поне да бяха половината, а? Някъде към 3000. „Системата за правна помощ“ не работи! Най-точно е да се каже, че такава няма на практика, а само „на книга“ и наужким. Всичкото това е „мижи да те лажем“. „Служебните защитници лъжат правноподпомогнатите“, че им оказват правна помощ, а от Националното бюро за правна помощ лъжат адвокатите, че им плащат! Това го знаят всички, ама всички. И какво? Важното е да има оборот. И… Покажи целия коментар »

Nenov
Nenov
27 юли 2021 8:26
Гост

Определено трябва да се помисли и за още увеличения.

re:
re:
27 юли 2021 11:19
Гост

Но „НЕ“ на заплати! А на адвокатските възнаграждения и то по Наредба 1.

Живко
Живко
27 юли 2021 8:26
Гост

Съдебните служители обаче не полиучават увеличение.

re:
re:
27 юли 2021 11:20
Гост

Дреме ми на пърхутката за съдебните служители! Като не им харесва или парите са им малко – да напускат!

Работа на свободния пазар колкото щеш. Кеф ти сервитьор, кеф ти барман, кеф ти хигиенист в „Пирогов“. Пазарна икономика братче.

Хо хо хо
Хо хо хо
27 юли 2021 13:52
Гост

Ти как ди представяш една лелка деловодителка пред пенсия да ти сервира.

Ненаяли се
Ненаяли се
27 юли 2021 13:51
Гост

Е, колко пъти да им увеличават заплатите?

Flarken
Flarken
27 юли 2021 8:24
Гост

Подкрпеям. Те и без това от това се издържат в бранша

Марко Тотев
Марко Тотев
27 юли 2021 11:02
Гост

Великолепно чувство за хумор демонстрираш.

Тръст
Тръст
27 юли 2021 8:24
Гост

Добра идея и е хубаво, че са се сетили да увеличат парите на хората.

Владимир
Владимир
27 юли 2021 11:01
Гост

На тая измекярщина увеличение ли и викаш?

Държавата да си плаща по Наредба 1, бюрото да го закриват и да се свършва с тази „драма“.

re:
re:
27 юли 2021 11:22
Гост

Нека първо стане факт. Не служебен.

Гетасим
Гетасим
27 юли 2021 13:54
Гост

Крайно време беше.

Анонимен
Анонимен
27 юли 2021 8:24
Гост

Важно е да е обвързано с качеството на правната помощ

re:
re:
27 юли 2021 10:52
Гост

Демек Утопия.

Анонимен
Анонимен
27 юли 2021 8:23
Гост

Добра идея

Мирча Кришан
Мирча Кришан
27 юли 2021 10:53
Гост

Тъпо Седларов, ТЪПО!

Анонимен
Анонимен
27 юли 2021 7:42
Гост

Ще се трупат пачки, ще валят стотачки 😉 И без това половината адвокатура се издържа от правната помощ…

Любител
Любител
27 юли 2021 10:04
Гост

Жална му майка , на тоя дето се издържа от правна помощ. Е, като изключим любимците на адвокатските съвети, дето изкарваха по 100 000 на година. Неслучайна спряха да обявяват публично кой колко е получил за годината. Беше любопитно четиво. А иначе най-положителното е, че се дава възнаграждение за всяко явяване по мерки за неотклонение. Досега колкото пъти се явяваш на мярка в досъдебното, получаваш пари само за досъдебното. Но не, не ме мотивира да се върна. Късмет на колегите.

123789
123789
27 юли 2021 7:40
Гост

Цялостната система на заплащане на правната помощ е сбъркана. Трябва да се плаща по наредба 1 и да се получава минимумът. След като по закон адвокатът не може да пада по него, това не позволява на държавата да нарушава закона и да определя смешни възнаграждения

Дренски
Дренски
27 юли 2021 8:48
Гост

Разбира се. Толкова ли е сложно да го вденат?

Обаче кучето е заровено другаде. Трябва да се издържа още една администрация бойко и по Бойковски, която да служи за намеса в Адвокатурата и най-паче по избори.

Димо
Димо
27 юли 2021 13:56
Гост

Точно така!

Maia
Maia
27 юли 2021 7:40
Гост

Идеята не е лоша. Какво се случва обаче с възнагражденията в съдебната система. Новата ЕИСС натовари трикратно съдебнште служители и магистрати. Какво се чака се чудя!?! Отново ще започне масово напускане. Не може един касиер в лидл със стаж 2-3 г. да получава 1700 лв заплата, а един съдебен служител със същия стаж 850-900 лв. Не мисля че има база за сравнение нито като отговорност, нито като натовареност. Вдигнете драстично заплатите в систимата, за да има смисъл да се работи при този стрес и отговорност.

подкрепа
подкрепа
27 юли 2021 8:13
Гост

Искането на съдебните служители е напълно справедливо. ВСС обаче през последните години все гледаше да угоди на магистратите и предлагаше трохи на служителите. Не е по темата, но искам да подкрепя горекоментиращата Мая. Заплатите им са смешни за лудницата, в която им се налага да работят, поне за големите градове – гаранция

Мунчо
Мунчо
27 юли 2021 8:21
Гост

Абе скапан трол, какви съдебни служители те гонят?!

Manolova
Manolova
27 юли 2021 8:24
Гост

Идеята е вредна!

Адвокатските възнаграждения се определят от Наредба 1, а не „служебно“ от изпълнителната власт.

Тен
Тен
27 юли 2021 8:26
Гост

Абсолютно!

Englishman
Englishman
27 юли 2021 8:26
Гост

Не се съмнявам, че трябва да се увеличи…но…

Трезвомислещ
Трезвомислещ
27 юли 2021 8:48
Гост

Абсолютно вярно. Ако не се предприемат спешни мерки до няколко месеца ще наблюдаваме масово напускане на служители. Да не говорим, че масово съдебните служители са в предпенсионна възраст и ми е интересно как ще бъдат привлечени млади хора, които да искат да останат в системата. Специалност съдебен секретар няма в учебните заведения, можещи и кадърни секретари няма, а и да има за тази смешна заплата при този стрес, напрежение и отговорност, няма кой да дойде. Да не говорим за начина на атестиране /само за приближени до ръководството/, да не говорим за начина на определяна на дмс и т.н

АЛО, ТРОЛОВЕТЕ!
АЛО, ТРОЛОВЕТЕ!
27 юли 2021 10:57
Гост

Темата е заплащането на правната помощ от държавата, а не възнагражденията на некакви си съдебни служители и мишки!

Трезвомислещ
Трезвомислещ
27 юли 2021 13:39
Гост

Тези хора, които наричате „мишки“ знаят и могат много повече от някои служебни защитници. Извинявайте, но голяма част от т.нар защитници не могат да обелят и две думи на кръст и изобщо не си заслужават парите, които получават. Същото важи и за особените представители. Хубаво е възнагражденията да се определят въз основа на свършеното, защото някой не знаят защо идват в съдебните заседания и какво се иска от тях. Жалко е, но е факт.

Корнезов
Корнезов
27 юли 2021 13:58
Гост

Да не говорим за образованието.

Анонимен
Анонимен
27 юли 2021 7:37
Гост

Ликуй народе, по 50 лв. отгоре!

янаки
янаки
27 юли 2021 7:39
Гост

Усещам иронията, колега, но всъщност това е голяма промяна, която 15 години никой не искаше да предприеме. Браво на Янаки! Викам той да остане министър

re:
re:
27 юли 2021 8:20
Гост

Леко с любовникът на Лилов!

Less Bosss
Less Bosss
27 юли 2021 14:02
Гост

Сексуалната му ориентация няма нищо общо с професионалните му качества.

стоилов
стоилов
27 юли 2021 8:54
Гост

А аз викам да го пенсионират с размер на пенсийката от 50 до 120 лева и да го изпратим по живо и здраво във Филибето да си преподава държавата и правото в местния ПУЦ. И без това оттам си е довел и двамата великолепни заместници-наместници.

Не барна и на йота бойковата администрация в министерството на правосъдието!

Щерев
Щерев
27 юли 2021 14:01
Гост

Чудесна идея!

Dobrinka
Dobrinka
27 юли 2021 14:00
Гост

Да се чуди човек къде да похарчи тази крипна сума. 😄