Австралиецът Джок Полфрийман излиза предсрочно от затвора, където изтърпява 20-годишна присъда за убийството на студента Андрей Монов. Това реши днес Софийският апелативен съд (САС).

На Джок Полфрийман му оставаха да изтърпи още 6 години и 6 месеца от присъдата. През юли Софийският градски съд отказа да го освободи, след като прецени, че той все още не се е поправил, а подалият наскоро оставка шеф на Софийския затвор Десислав Трайков каза тогава, че Полфрийман е многократно наказван за неизпълнение на заповеди и демонстративно неподчинение. Осъденият обаче отговори, че за годините, през които е лишен от свобода, не е наказван за физическа агресия, но ако се натъквал на проблем, пускал жалби. Той изрази и съжалението си за смъртта на Андрей Монов. Полфрийман обжалва решението на градския съд и днес апелативните съдии Калин Калпакчиев-председател на състава и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева прецениха, че той заслужава предсрочно освобождаване.

Пред „Лекс“ адвокат Калин Ангелов, който защитава Полфрийман, коментира, че съдът е приел, че осъденият е изпълнил всички поставени изисквания и всичко, което е показал през годините в затвора, говори в негова полза. По думите му, мотивите на съда са „много смели и точни“. От САС съобщиха, че те ще бъдат публикувани, след като бъде изготвен протокол от заседанието.

Преди година Полфрийман отново поиска да излезе предсрочно от затвора, но оттегли искането си още преди съдът да го разгледа, след като разбра, че затворническата администрация е против.

През юли 2011 г. Върховният касационен съд окончателно осъди Полфрийман на 20 години затвор, но той е в ареста от края на 2007 г., когато извърши убийството в центъра на София. Тогава след спор и сбиване с компанията на Монов, австралиецът намушка фатално с нож студента и рани Антоан Захариев.

Името на Полфрийман нашумя отново преди три години. В затвора той стана председател на затворническо сдружение, което се бори за правата на лишените от свобода. Заради тази му инициатива, неговата сънародничка Каролайн Стейпълс го номинира тогава за „Човек на годината“ в класацията на „Българския хелзинкски комитет“ (БХК), което предизвика обществен скандал и правозащитната организация оттегли номинацията му.

Преди 6 години пък австралийските власти поискаха Полфрийман да бъде трансфериран в родината си, където да изтърпи остатъка от присъдата си, но главният прокурор Сотир Цацаров отказа, като се мотивира, че тогава осъденият е извършвал множество груби нарушения на правилата и многократно е бил наказван в затвора, а освен това беше изтърпял по-малко от 6 години от наложеното му наказание.

38
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Йорданка Стаменова
Йорданка Стаменова
21 септември 2019 15:03
Гост

Здравейте, познавах Джок като едно любезно, отзивчиво и добро 20 годишно момче. Помагаше на всички баби в махалата в селото, където живееше, пренасяше им дървата, цепеше ги, ходеше да помага на полето. Беше тръгнах от Австралия, и по пътя си се спря край Самоков, харесаха му природата, хората, намери си приятели, установи се да живее на село. И мечтаеше с мотора си да обиколи света, да посети колкото е възможно повече държави, да се срещне с различни хора, да ги опознае като бит и култура. В селото всички познаваха Джок и много трудно приеха истината, че същият този Джок е… Покажи целия коментар »

Мисли
Мисли
20 септември 2019 10:30
Гост

Законово всички изисквания са спазени. Морално… това е друг въпрос.

истината
истината
20 септември 2019 10:03
Гост

Вечна слава на героя антифашист Джок Полфрийман! Нека 10 други да възстанат на негово място в името на свободата!

наблюдател
наблюдател
20 септември 2019 9:37
Гост

„Убиец“ – по самоотбрана. Ако имаше справедливост въобще не трябваше да влиза. 15 години му ограбиха от живота да задоволят жаждата за мъст на едно политическо мекере

Анонимен
Анонимен
20 септември 2019 10:24
Гост

Чета и немея, вие сериозно ли го мислите това за ограбения живот на клетия човечец. Той е ограбил безвъзвратно един млад живот, опитал се е да отнеме друг. Хайде да си изясните понятията относно самоотбраната, че ще вземе да ви прочете някой от фенската маса на София запад и недай боже да ви срещне по тъмна доба. Аз примерно не се разхождам с ловен нож на кръста, очаквайки да попадна в ситуация на самоотбрана/цитирам ви/. Решението е факт, въпроса е ,че в редица държави самото носене на подобно оръжие/това е оръжие, а не швейцарско джобно ножче/ е криминализирано. Ако не… Покажи целия коментар »

m.i.b.
m.i.b.
20 септември 2019 10:44
Гост

Разсъждавате в грешна посока. Мъката на семейството заслужава уважение. Това обаче не е причина да не се даде предсрочно освобождаване след изтърпяни близо две трети от наказание от 20 г., при подобни факти. Стоенето в затвора няма да върне убитото момче. А самият освободен извършител на убийството едва ли ще остане в България. Наказателната политика е различна в различни държави. В някои за подобни факти наказанието щеше да е 10 години от самото начало. Византийците си нямат БХК, но си имат ГХК. Ако тази история се беше случила между две български момчета, никой нямаше да е чул за нея. Камо… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
20 септември 2019 11:15
Гост

Къде видяхте да коментирам предсрочното освобождаване, не съм и не мисля да го правя. От законова гледна точка-то е ок. Коментара ми беше провокиран от предходен такъв относно „ограбения“ живот на освободения. Наказателната политика наистина е различна в различните държави, не коментирам размера на наказанието, а внасянето на политически привкус в цялата история. Никой няма да върне убития, зца тава сте прав/а. Мисля си, че случаи като този наистина показват, че имаме нужда от изцяло нов НК и НПК, защото през годините се нагледахме на поправки Ванко 1, 2 и прочие, сега на ред е съкратеното следствие, Патриотите пък предложиха… Покажи целия коментар »

LAHSS
LAHSS
20 септември 2019 21:09
Гост

Ало, няма гхк защото само източна Европа (бившият източен блок) е “благословена” с такквизи индивиди.

Съгласен
Съгласен
20 септември 2019 10:24
Гост

Абсолютно сте прав! Целият процес беше повлияян от общественото мнение и изобщо не се основаваше на елементарни принципи и цели на наказаването!

Колега
Колега
20 септември 2019 10:25
Гост

Калпакчиев и Магдалинчева са двама магистрати, за чиято преценка нямам никакво съмнение. Познавам ги като добри професионалисти и вярвам в мотивираността на решението им.

Адвокат
Адвокат
19 септември 2019 21:29
Гост

Те мотивите ще излязат, но нищо няма да се промени. Много факти по случая излязоха наяве по време на делото в СГС -ясно е, че затворникът е извършвал редица нарушения и че становището на затворническата администрация е било отрицателно. Колегите, които работят тази материя знаят, че в общия случай при тези обстоятелства шансът за предсрочно освобождаване за подобно престъпление и при толкова голяма оставаща част от присъдата е на практика равен на нула…поне за обикновените подсъдими с обикновени адвокати, която нямат добри връзки с едни и същи НПО. Ама здраве да е, „добрите“ никога не грешат и не се поддават… Покажи целия коментар »

колега
колега
20 септември 2019 9:42
Гост

Да точно така, това не е обикновен случай, това е политически затворник. Поне се е намерила воля да намалят вредите от една несправелива политически мотивирана присъда.

LAHSS
LAHSS
19 септември 2019 20:56
Гост

Жалка история, извършена в подкрепа на антибългарски хелзингски комитет. Очеизвадно е, че проблемите не са само в прокуратурата.

юрист антифашист
юрист антифашист
20 септември 2019 9:45
Гост

Слава на героите от БХК – храбри воини на демокрацията. Това са най-достойните хора на нашето съвремие. Смърт за всички фашистки копелета.

Нищо общо
Нищо общо
20 септември 2019 10:27
Гост

Не намесвайте БХК! Както е тръгнало скоро това ще е единствената организация у нас, която има отношение към спазването на елементарните човешки права!

Глупости
Глупости
20 септември 2019 10:28
Гост

А не ви ли хрумна, че единственото, което БХК върши е да защитава правата на чужденци в България, но не е и на българи???

LAHSS
LAHSS
20 септември 2019 21:06
Гост

БХК е един долен вертеп, пълен с отцепродавници! Паразитираща сган, която е напълно ненужна!

Анонимен
Анонимен
19 септември 2019 18:46
Гост

Ето какво да се очаква от родното ни правосъдие. Идва чужденец, извършва убийство и го пускат предсрочно. Срам за това решение.

Анонимен
Анонимен
19 септември 2019 20:14
Гост

Чужденците да нямат право на предсрочно освобождаване, за разлика от българските граждани – нещо не разбирам правната ви логика, ако има такава.

Анонимен
Анонимен
19 септември 2019 20:50
Гост

А не е ли по-добре първо да прочетеш мотивите, а после да си чешеш езика. Аман от всезнайковци

истината
истината
20 септември 2019 9:50
Гост

Пита се за какво деяние въобще е осъден след като е действал при самоотбрана. И щеше ли да е такава присъдата ако не беше копелето на някаква политическа утрепка.. Наскоро английски младеж получи в България 4г. за смъртоносно наръгване на местен. Сигурно вече е свободен човек. А този отнесе 20 за подобно нещо! Основната разлика е в бащите на пострадалите..

Анонимен
Анонимен
20 септември 2019 10:57
Гост

Разбира се, Вие познавате доказателствата по делото по-добре от съда, прокуратурата и разследващите органи. Тя истината винаги се крие в някое журналистическо репортажче, а не в показанията и в експертизите.
Вместо да питате за какво е осъден, прочетете съдебните актове. Как пък три инстанции са Ви криви и все Вашата истина е „най-вярна“.

Анонимен
Анонимен
19 септември 2019 18:44
Гост

Какво може да се очаква от Калпака. Той и във ВСС си можеше толкова.

Анонимен
Анонимен
19 септември 2019 17:13
Гост

нали се сещате, че без положително становище от администрацията на затвора това няма как да се случи, хайде да не гадаем, ама бас хващам, че не са били против! Не е като да умишлено убийство, да е планирал дни и нощи как да убие момчето, а пиян го убива. това не го оправдава, разбира се, но и не означава, че 14 години не са достатъчно, за да осъзнае, че повече не трябва да прави така и да не затрие друг живот, а нали една от основните цели на наказанието е да превъзпитава

Анонимен
Анонимен
19 септември 2019 17:37
Гост

„Не е като да умишлено убийство“… извинете, Вие юрист ли сте? Защото ако сте такъв и твърдите, че това убийство не е умишлено, моля, дайте си дипломата за вторични суровини.
Умишлено … предумишлено, разлика, някой….

истината
истината
20 септември 2019 10:00
Гост

Съдът прие за установено че скинарите са хо захвърляли с камъни. Един удар с камък в главата може да бъде смъртоносен. Въпреки този факт не беше обсъден от съда я мотивите а героизмът на Полфрийман ме беше квалифициран като самоотбрана, както законът предвижда. Това не беше съдебен процес а един жалък цирк, пародия на правосъдие в услуга на статуквото, на управляващата аристокрация чието его бе наранено от един горд и храбър чужденец дръзнал да посегне на техен!

Анонимен
Анонимен
20 септември 2019 11:00
Гост

Героизмът на Полфрийман? Горд и храбър чужденец? Вие шегувате ли се? Откога убийството се счита за героизъм?

П.П. Пийте си хапчетата.

Анонимен
Анонимен
19 септември 2019 16:59
Гост

Било е инцидентна проява, не е закоравял изверг, изтърпял повече от половината, социално ангажиран и т.н. Не съм изненадана.

Иво
Иво
19 септември 2019 17:00
Гост

Ако сте юрист, редно е да се запознаете първо с мотивите, а не да гадаете.

Вутов
Вутов
19 септември 2019 16:28
Гост

Е, поне потърка нара, за разлика от онова келешче Майкъл Шийлдс, което веднага беше помилвано от англичаните.

Simson
Simson
19 септември 2019 16:24
Гост

Многократно наказван в затвора, а в същото време и поправен…

revolution
revolution
20 септември 2019 10:11
Гост

Нормално е да се бунтува, при положение че е осъден без вина. Като се има предвид каква стока са надзирателите.. Всъщност какво му беше нарушението – изобличил ги в писмо че му откраднали вещи. То за това би следвало да наградят че алармира за криминални действия на пазачи, но.. в тая страна битуват доста изкривени разбирания за справедливост и морал.

Анонимен
Анонимен
19 септември 2019 16:21
Гост

Почти 12 години дано наистина да са го превъзпитали. Сега ще се качи на самолета за Австралия и повече няма да чуем за него.

Чавдар
Чавдар
19 септември 2019 16:31
Гост

И за какво тогава ги ручаме жабетата да се маха съкратеното, след като и 20 години не може да устиска в затвора един убиец

Анонимен
Анонимен
19 септември 2019 18:42
Гост

Освен ако не извърши отново престъпление. А той е склонен към това.

Anonimus
Anonimus
19 септември 2019 15:52
Гост

Сега очаквам са скочат и срещу условното предсрочно, ей така да го отменим заедно със съкратеното. Щото нали знаете – споре бг народонаселението убийците най-добре никога да не се поправят и да не излизат на свобота

Анонимен
Анонимен
19 септември 2019 15:57
Гост

И преди и сега, САС значи свобода 😉

кака сийка
кака сийка
19 септември 2019 15:58
Гост

в случая важни са мотивите на съда, не че популистите ще ги прочетат, смятам да проследя какво пише в тях, ако бъдат публикувани