Необходимо е да се постигне максимално съгласие по темата детско правосъдие, заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева. Тя участва в откриването на конференция на тема „Националната съдебна система като част от Европейския правов ред. Детското правосъдие –предизвикателства и възможни решения“, организирана от Министерството на правосъдието и евродепутата от ГЕРБ Емил Радев.

Цачева изрази надежда , че по актуализирания вариант на проектозакона за отклоняване от наказателно производство и налагане на възпитателни мерки на непълнолетни лица скоро ще бъде постигнат консенсус.

Три са въпросите, по които предстои да бъде постигнато съгласие в работната група по проекта, преди той да бъде финализиран – следва ли малолетните да бъдат включени в обхвата на закона, къде да бъде ситуирана Националната служба за възпитателна подкрепа (в Министерството на правосъдието или в Министерски съвет) и кой орган да налага възпитателните мерки.

„Екипът на Министерството на правосъдието полага максимални усилия за диалог и сътрудничество, както с неправителствения сектор, така и с отделните институции, които имат отношение към детското правораздаване“, заяви Цачева и добави, че реформата в тази сфера е приоритет в програмата на управляващите и по нея се работи активно в последната година.

Тя обясни, че целта на конференцията е да се чуе обединеният глас на европейското семейство и да бъдат решени редица проблеми на правата на децата при правораздаването. Тя припомни, че една от основните теми на българското председателство е реформата на Регламент Брюксел II а, който засяга компетентността, признаването и изпълнението на решенията по брачни въпроси и въпроси свързани с родителската отговорност и международното отвличане на деца.

„Реформата на този регламент е изключително важна. Само през 2010 г. в единадесет държави членки около 74 000 деца са били жертва на престъпление и 495 000 са засегнати от развод на родителите. Можем да си представим какви са цифрите за целия Европейския съюз. Процедурите могат да бъдат стресиращи за всекиго, още повече за деца, особено ако процедурата не е съобразена с интересите им, обстановката е неподходяща, а участващите служители са недостатъчно обучени“, обясни Емил Радев. Той отбеляза, че се предвиждат по ефективни процедури за справяне с трансграничното отвличане на дете от родител, като се въвежда 6 седмичен срок за издаване на подлежащо на изпълнение разпореждане за връщане в съответствие със становището, което преобладава сред държавите членки, които най-бързо разглеждат дела за връщане по Хагската конвенция от 1980 г. Същият срок е предвиден и за производството пред първата и втората съдебна инстанция.

С новите правила се въвежда задължение да се даде възможност на детето да изрази мнението си в рамките на всички производства по неговия случай.

Евродепутатът акцентира и върху премахването на екзекватурата по тези производства, което ще е придружено с гарантиране правото на ответника на ефективна защита и правото на справедлив съдебен процес.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Anonimen
Anonimen
20 април 2018 13:55
Гост

Доста има да се учим от Европейското правосъдие. Ние едни затворници не можем да опазим.

Мунчо
Мунчо
20 април 2018 13:53
Гост

Защо малолетните лица да не са наказателно отговорни. Извършват престъпление, а какво получават в замяна?

5-ko
5-ko
20 април 2018 13:54
Гост

Защото са деца все още. Редно ли е според теб да излежават присъди заедно с рецидивисти и какви ли не още там?

Анонимен
Анонимен
20 април 2018 13:48
Гост

Разбира се, че малолетните трябва да бъдат включени в обхвата на закона.