Не по-рано от следващата седмица Търговският регистър и регистърът на юридическите лица с нестопанска цел ще заработи пълноценно и с пълния си набор от данни, съобщиха от Агенцията по вписванията.

Днес бяха пуснати справките за актуално състояние на фирмите, които се правят по Единен идентификационен код (ЕИК). „Това ще отпуши голяма част от стопанския оборот, като например прехвърляне на МПС-та. От утре ще може да се правят справки по ЕГН“, обеща шефката на агенцията Зорница Даскалова. На 16 август ще се възстанови и връзката на Търговския регистър със държавната система за обмен на информация между различните администрации.

Причините довели до това, което се случи, от което не е застрахован, нито администрация или частен потребител, ще се изясняват след като бъде възстановена пълната функционалност на регистъра, каза Даскалова. „Случват се такива неща. Мащабът е голям, самата държава предприема мерки“, допълни тя.

Даскалова обясни, че в агенцията работят четирима ИТ специалисти и че отдавна не могат да намерят необходимите им още двама.

„Искам да успокоя всички – манипулация и изчезване на данни не са възможни“, заяви шефката на АВ.

От агенцията поясниха, че работата по възобновяване на достъпа до останалите функционалности на регистъра продължава, а характерът на технологичните процеси предполага, че той ще заработи следващата седмица.

Четири диска дефектираха едновременно на 9 срещу 10 август през нощта, а вероятността за това е много малка.

От Агенцията по вписванията за пореден път подчертаха, че нарушението в работата на регистъра не се дължи на злонамерена външна намеса, нито е свързано с инцидент в киберпространството, а рискове за злоупотреби с наличните данни не съществуват.

Междувременно от БСП поискаха оставките на Даскалова и правосъдния министър Цецка Цачева заради срива на регистъра.

„В такава кризисна ситуация съм нужна тук, трябва да бъда на работното си място и да координирам процесите. Когато дойде време за оставки, ще разберат всички. Това е едно политическо решение“, коментира днес шефката на Агенцията по вписванията.

По повод техническите проблеми в Търговския регистър вицепремиерът Томислав Дончев обясни тази сутрин пред Нова телевизия, че това се дължи на дефектирали дискове с 25 терабайта информация. Той лансира идеята за създаването на специален център, в който ще се архивира информацията от всички държавни регистри. И при нов подобен срив, те да не спират да работят.

Малко по-късно, в началото на днешното правителствено заседание Дончев поясни, че центърът ще представлява нещо като хранилище, където на всеки регистър ще се прави копие на информацията. Вицепремиерът каза още, че до 10 дни ще внесе в Министерския съвет предложението за създаването на центъра.

От понеделник Държавната агенция „Електронно управление” прави одит на софтуерното и хардуерно осигуряване на всички информационни системи”, посочи още Дончев. Не само заради проблема с Търговския регистър, но и заради политиката на държавата да намалява административното обслужване на гише, а да върви все повече към електронни услуги за гражданите и бизнеса. Очаква се до края на седмицата да е готов и докладът от тази проверка.

По нормативно изискване всеки подобен регистър, всяка база от данни, трябва да е двойно и тройно осигурена, информация трябва да се записва на два сървъра допълнително и да се архивира. Очевидно обаче има ситуации, където това не е достатъчно. И това, което се случи преди няколко дни е живо доказателство“, заяви Дончев.

Това предприятие ще направи на практика склад за електронните данни и от всеки регистър да отива информацията там. И много е важно като го правите това, да има и надзор, защото в строителството има надзор, а в електронните системи няма и фирмите, които участват с най-ниските цени в последствие слагат и калпавите дискове„, каза още Борисов.

Ако не искаме да имаме подобни ситуации ще трябва да отделяме повече пари, включително и за киберсигурност, заключи Томислав Дончев.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Антон
Антон
15 август 2018 11:15
Гост

Вече почвам да мисля, че това е саботаж.

5-ko
5-ko
15 август 2018 11:33
Гост
Niakoi
Niakoi
15 август 2018 9:24
Гост

Evtinoto vinagi izliza skapo, aman ot dziftari!

Спец
Спец
15 август 2018 9:23
Гост

Дано да го оправят, както твърдят. Сега тече едно чистене на дискове, пушек се вдига… А всичко можеше да бъде предодвратено с един прост архив на отделно място.

Петър
Петър
15 август 2018 10:02
Гост

Разбирам, че не могат да кажат всички подробности около срива на системата. Обаче техните оправдания са просто смешни.

Анонимен
Анонимен
15 август 2018 8:57
Гост

Това вече е прекалено. Обещаха да оправят нещата за 24 часа.