Търговските вериги се задължават да предлагат продукция на регионални производители, реши днес правителството на извънредно заседание, проведено чрез видеоконферентна връзка.

Местата за продажба трябва да са с площ, която да е достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по начин, от който да е видно, че те са регионално производство. На тези места следва да се предлагат мляко и млечни продукти от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци, произведени от регионални производители. Въведено е изискване млечните продукти да бъдат произведени изцяло от българско сурово мляко.

Мярката се отнася за търговските обекти, които представляват „вериги от магазини за самообслужване, за продажба на дребно на храни и нехранителни стоки, които имат обекти в повече от три административни области на територията на страната“.

Приетите изменения не изискват промяна на досегашния ред на доставки в обектите, единствената цел е да бъде дадена възможност за предлагане на регионална продукция, уточняват от правителството.

Регионални производители са производители или групи/организации на производители с място на осъществяване на дейността на територията на административната област, в която се намира съответният търговски обект или на територията на съседна, граничеща с нея административна област. За административни области София-град и София-област за съседни се считат областите, граничещи със София – област, както и област Пловдив“, посочват още от кабинета. Производителите трябва да са регистрирани по Закона за подпомагане на земеделските производители или да притежават обект, регистриран съгласно Закона за храните.

Целта на приетото днес постановление е да бъдат подкрепени малките и местни български производители и да се запази поминъкът им. „Местната българска продукция е по-свежа, по-прясна и по-позната, тя е част от местния бит и култура. Потребителите трябва да имат право на достъп до местното производство, а техен е изборът какво ще предпочетат“, изтъкват от Министерския съвет.

Веригите нарушителки може да получат санкция от 15 000 лв. до 25 000 лв. 

Междувременно правната комисия в парламента единодушно подкрепи създаването на нова разпоредба в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, точно в тази връзка.

Всички нейни членове одобриха в него да „влезе“ нов чл. 16а, който да дава право на Министерския съвет до отмяната на извънредното положение да въведе временни мерки за защита на българските производители на храни. Т.е. тези мерки, които вече бяха одобрени на днешното заседание на кабинета.

Но освен това се дава право на МС да въведе и временна забрана за внос на храни от определени страни, които не са членки на Европейския съюз, при спазване на международните договори.

Със закона се уреждат и санкции за търговските вериги, които не изпълнят изискванията да предлагат стоки на местни производителите. Ако не го направят, те може да бъдат глобени с от 15 000 лв. до 25 000 лв. При повторно нарушение, имуществената санкция скача на от 30 000 лв. до 50 000 лв. В закона се урежда изрично, че нарушението ще се счита за повторно, ако е извършено до 3 месеца от влизането в сила на наказателното постановление за предходното. Санкциите ще се налагат от Българската агенция по безопасност на храните.

Новата разпоредба беше предложена от Красимир Ципов от ГЕРБ, който подчерта, че забраната за внос ще е временна. Но заяви, че след края на извънредното положение Министерството на земеделието ще трябва да „установи границите на този механизъм“ и че идеята е той да може да действа и след това. „Но трябва да се държи сметка по отношение на кои категории храни може да се въведе такава временна забрана, такава протекционистка мярка“, каза Ципов.

От БСП настояха за анализ и макар да заявиха, че отдавна точно те предлагат въвеждането на мерки за защита на българските производители, предупредиха, че те могат да доведат от изчезването на определени стоки или до повишаването на цените им.

 

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
13 април 2020 14:35
Гост

Егати популизма! Не виждам защо в София да не се продават картофи от Самоков.

Анонимен
Анонимен
13 април 2020 14:33
Гост

„Mлечните продукти да бъдат произведени изцяло от българско сурово мляко“! Българско е, ама е сухо такова. Я да им изпраскат една проверка да видим до колко млякото е истинско. Самият факт, че срокът на годност е толкова дълъг е достатъчно красноречив.

Анонимен
Анонимен
13 април 2020 14:31
Гост

Само веднъж допуснах фаталната грешка да пазарувам в „Лидъл“ и повече няма да повторя. Правиш икономия от 1-2 лева за палка салам, а качеството е под всякаква критика.

Карев
Карев
13 април 2020 14:09
Гост

Само не разбрах защо затварят пазарите…Там имаше къде къде по-качествена стока и българска предимно.

Манов
Манов
13 април 2020 14:08
Гост

В голям супер и хипермаркет влизам само за козметика и перилни препарати и чат пат за техника. За хранителни продукти не се доверявам на изпраното месо на лидл и кауфланд.

Пашов
Пашов
13 април 2020 14:07
Гост

Не вярвам на големите супер маркети и е голям удар по производителите, че не могат да продават стоката си по пазарите.

Кирилова
Кирилова
13 април 2020 14:07
Гост

Ами правилно е постановлението. Друг е въпроса колко ще мрънкат и дали няма пак вездесъщите адвокати да бъдат впрегнати да съдят държавата. Тия, дето сега работели на свободна професия и нямали пари…

Анонимен
Анонимен
13 април 2020 14:31
Гост

Единственото правилно е, че очевидно не сте с всичкия си. С това постановление се връщаме в комунизма. Друг е въпроса, че противоречи на Правото на ЕС, а на всичкото отгоре и на всички принципи на пазарната икономика. Сега да видим как в София ще ядат риба от Черно море и р.Дунав или хляб от Добруджа…че ми е много чудно. Ама важното е популизма да е водещ мотив в правенето на политики, който погубват българското производство… не го подпомагат.

Велизара
Велизара
13 април 2020 14:06
Гост

Абе като супермаркетите у нас няма. И да не говорим, че пускат второ качество стока от заводите в Европа.

Geri
Geri
13 април 2020 14:26
Гост

Имат си двойни стандарти хората. Швейцарски шоколад Милка няма нищо общо с този у нас, ама нали сме последна дупка на кавала.

Мавродиев
Мавродиев
13 април 2020 14:05
Гост

Бе щом Кауфланд предлагат два джипа на томбола, лека справка показва, че такава кола в авто къща струва към 80 000 лв. Това значи, че две коли са около 160 000 лв. Правете сметка щом Кауфланд може да извади тия пари за тия две коли, за какъв оборот иде реч. Да не говорим, че не е ясно на кого дават колата. Може и на техни служители или приближени до служителите. Ама ние ще сме им избили парите за колите още на първата седмица. А томбулата е 2 месеца…

Анонимен
Анонимен
13 април 2020 14:27
Гост

Остави оборота. Печалбата е „гуша пеликан“.

Олександра
Олександра
13 април 2020 14:03
Гост

БИЛА се рекламират, че уж слагат българска продукция.

Севделина D.
Севделина D.
13 април 2020 14:04
Гост

Да де, те тия същите се рекламират, че на всеки 30 мин. вадят прясна храна. Ама от опит ви казвам, че това е долна лъжа. ако мусаката, която предлагат на топла точка не е продадена, тя си седи цял ден. Няма да ви извадят нова мусака на всеки 30 мин. Не се лъжете. Като идете там – мусаката е от преди 5 часа. Просто е на топла витрина и тя затопля отдолу продукцията

Фики
Фики
13 април 2020 14:29
Гост

Хайде да не навлизаме в подробности, обаче една приятелка работи там. Преправят буквално храната. Кайма от някакво ястие, което не е продадено навреме се слага точно в мусаката. И после няма да ни болят стомасите от тези буламачи.

Русева
Русева
13 април 2020 14:02
Гост

Големите супермаркети от много време ги бойкотирам, точно защото парите дадени на тях отиват в Полша, Австрия, Германия. Не разбирам хората, които пазаруват само от тях.

Севделина D.
Севделина D.
13 април 2020 14:02
Гост

Не знам каква им е драмата толкова. Имат достатъчно пари големите марки. Могат да си позволят да не продават полски картофи и плодове…