Три доцентки оглавиха екипите, които ще проведат изследвания върху престъпленията по автомобилния транспорт, каналджийството и трафика на хора.

Доц. д-р Екатерина Салкова, ръководител на секция „Наказателноправни науки“ в Институт за държавата и правото при БАН ще ръководи изследванията, свързани с престъпленията по транспорта.

Доц. д-р Ралица Илкова, преподавател в катедра „Назателноправни науки“ на СУ „Св. Климент Охридски“, оглави екипа, който ще работи за превенция на престъпленията, свързани с незаконно превеждане и преминаване през границата.

Доц. д-р Нина Белова, криминолог, дългогодишен преподавател в Академията на МВР и в СУ, пък ще ръководи работата по анализа на престъпления, свързан с трафика на хора.

Това реши днес Съветът за криминологични изследвания, председателстван от министъра на правосъдието Крум Зарков.

Трите екипа ще са петчленни, с участието на учени, криминолози, съдии, прокурори, експерти от МВР, статистици.

С определянето на екипите на практика започва същинската работа на съвета  като експертно консултативно звено за изучаване на проблемите на престъпността, причините, които я обуславят и разработване на мерки за тяхното предотвратяване и ограничаване. „Възобновяването на дейността на съвета е сред основни приоритети, обявени от министър Зарков. А дейността му е знакова за държавната ангажираност с целия кръг от проблеми на престъпността – от причините, които я пораждат, до адекватните санкции“, посочиха от Министерството на правосъдието.

В края на миналата година членовете на съвета, в който участват представители на ВКС, МВР, прокуратурата, криминологията, статистиката, адвокатурата и др., единодушно се спряха на три основни теми за изследвания, които бяха включени в годишната програма за 2023 г.

  • Тенденции и превенция на престъпленията по автомобилния транспорт (чл. 343-343г от Наказателния кодекс), в което да се проследи и отражението на честите промени в законодателството върху тази престъпност;
  • Тенденции и превенция на престъпленията по чл. 279, 280, 281 НК (незаконното преминаване и превеждане през границата, както и незаконното подпомагане на чужденци да пребивават и преминават в страната в нарушение на закона);
  • Тенденции и превенция на трафика на хора.

На следващото заседание на Съвета ръководителите на екипи ще представят методиките за конкретните изследвания.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ст. Стоименов
Ст. Стоименов
11 януари 2023 14:05
Гост

Поздравления за избора на доц. Нина Белова, доказан спецеиалист.

Котю Коетев Закров (Кацамунски)
Котю Коетев Закров (Кацамунски)
10 януари 2023 22:02
Гост

Да вярно, къде е Ива Пушкарова ? Това е голям проблем само и тя липсва барабар с тия трите ще оправят нещата. Как пък не го е срам тоя Крум Зарков (Кацамунски) да твори толкова глопости ? Каква е тази дискриманиция само жени пък да липсва Ива Пушкарова да помисли и тя може да оглави нещо все ще се измисли . По- добре да беше винакал войчо си проф. Близнашки (премиреа на Бойко) и жена у доц. Кацамунска. Близнашки поне е колоритен и щяхме да се забавляваме вместо тези скучни и безидейни лелички на които е намерена някаква работа

Минини/ бабини девитини бля бля Круме
Минини/ бабини девитини бля бля Круме
10 януари 2023 16:38
Гост

От сега е ясно докъде ще стигнат тия лели назначени от лелиния или мамин Крумчо. Толкова му са правните / юридически възможности на Крумчо да твори празнодумие и да рецитира плакати като Тодор Колев(двойникът). Той с комшиите си и една котка не може да се оправи на другите акъл ще дава ………….смях, смях . Някой трябва да му обясни, щото той сам не схваща, че служебен министър не е призван да извършва такива реформи. Да вземе пример от колегата си финансов министър , който не направи реформа и нов бюджет с мотива, че за такова нещо си трябва редовен кабинет,… Покажи целия коментар »

Колегаа
Колегаа
10 януари 2023 14:02
Гост

Не може полицаите и разследващите полицаи да получават 1000 лв. заплащане и да очаквате да вършат работа като за милиони! В МВР работата е изключително отговорно, стресова, бързи срокове, темпо и т.н. Поне 4 хиляди лева трябва да получават служителите в МВР, за да очакваме ефективност от тях.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 януари 2023 22:44
Гост

Къде е Ива Пушкаров?! Искаме четирите конника на Апокалипсиса в този съвет!

Колегаа...
Колегаа...
10 януари 2023 18:35
Гост

Твърде е надменна и съм сигурен, че игото й няма да изтрае да не е в центъра на вниманието…

Колегаа...
Колегаа...
10 януари 2023 18:35
Гост

*егото

Проскубания бухал
Проскубания бухал
10 януари 2023 19:41
Гост

Що бе, като асистент си се държеше добре като цяло.

Дичо
Дичо
09 януари 2023 18:17
Гост

Е на това му се казва“ Женско царство“.

Тамананков
Тамананков
09 януари 2023 17:17
Гост

Надявам се, че ще се подобрят нещата, но незнам…

Анонимен
Анонимен
09 януари 2023 18:43
Гост

Много ясно, че не знаете…как да пишете!

Kali
Kali
09 януари 2023 17:16
Гост

По-сериозни наказания трябват за офирали с алкохол. Наркотика – ако се докаже. Защото и паракофдала го отчита за наркотик. А да не говорим, че младо момиче каза, че е правило френска любов и е гълтало, затова и отчело, че е друсана. ХАхаха

Симо
Симо
09 януари 2023 18:18
Гост

Много смешно оправдание.

Чикура
Чикура
09 януари 2023 17:14
Гост

Положението е толкова наболяло, че е нужна сериозна реформа. Не мисля, че с тия групи ще се промени нещо, но да видим де.

Заки
Заки
09 януари 2023 18:20
Гост

Повече глоби и даже ефективни присъди!

Ташев
Ташев
09 януари 2023 17:13
Гост

Само с по-високи заплати за полицията ще се спре корупцията. От там и по-голямото залавяне на престъпници на пътя. Но за да се увеличат заплатите трябва да има пари в хазната. За да има трябва да не се краде. Една Румъния сега чета как дръпнала и тази година ще задмине всички икономики около клетите си съседи, а и ще е втората най-голяма икономика в Източна Европа! А ние? Тук политици да крадат държавни пари нямаме. Според съда. И Гешев. И феновете на Бойко!

Мария
Мария
09 януари 2023 17:15
Гост

Много вярно. Ще зяпаме и ще цъкаме на Румъния, но когато опре въпроса до това защо тук не е така и дали не трябва Борисов, Влади Горанов и куп други смешници да са в затвора, както и Цветан Цветанов ще се скача на защита – ааа не, как така. Като кажем дали не трябва да се отървем от руското влиание, ще се скача в защита. Накрая ще заключим, че тя Румъния е добре, защото Франция и Италия „и бутат“, а на нас няма кой…

Димитров
Димитров
09 януари 2023 18:23
Гост

За това трабва да се започне с корупцията от високите етажи на властта.

Нанков
Нанков
09 януари 2023 17:12
Гост

Само някакви екипи и групи се правят, а реално нищо не се случва.

Мария
Мария
09 януари 2023 17:16
Гост

Точно така.

Мишева
Мишева
09 януари 2023 17:12
Гост

Надявам се поне малко да се намалят престъпленията на пътя

Лилиева
Лилиева
09 януари 2023 17:11
Гост

Нали се сещате? Важното е на пътя какво ще правят пътните полицай

Геро
Геро
09 януари 2023 18:25
Гост

И да не взимат подкупи.

Жереми
Жереми
09 януари 2023 17:11
Гост

Дано помогне

Хари
Хари
09 януари 2023 18:25
Гост

Надяваме се.