Трима руснаци са обвинени и обявени за издирване заради отравянето на собственика на оръжейната фирма „Емко“ Емилиян Гебрев, сина му Христо и производствения директор на дружеството Валентин Тахчиев.

Това съобщиха днес от прокуратурата, като обвиненията са за опит за предумишлено убийство „чрез интоксикация с неидентифицирано вещество с фосфороорганичен характер“.

Опитът за убийство е от април 2015 г. Тогава след вечеря с бизнес партньори в ресторант в столичен хотел, Гебрев е приет по спешност във ВМА, а животът му е спасен само благодарение на лекарите. На другия ден със същите симптоми в болница влизат Тахчиев и Христо Гебрев, като и тримата са били отровени, но са спасени от лекарите.

От прокуратурата не разкриват имената на обвиняемите, въпреки че поясняват, че за тях са издадени Европейски заповеди за арест, както и молби за международно издирване, за да бъдат екстрадирани. Руснаците ще бъдат търсени в Шенгенската информационна система и чрез Интерпол с червена бюлетина.

Намесването на руснаци в случая с Гебрев стана актуално след свързването му с отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му с „Новичок“ във Великобритания. Още миналата година започна и съвместно разследване между властите в двете страни, когато пък се разбра, че един от заподозрените за отравянето на Скрипал е пътувал и до България, и то по същото време, когато е отровен Гебрев.

Заподозрени за случая „Скрипал“ са служителите на руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Анатолий Чупига и Александър Мишкин, а за техен помагач е сочен агент под псевдоним Сергей Вячеславович Федотов. Именно той пък е агентът, пътувал до България през пролетта на 2015 г.

Агентът на ГРУ е бил три пъти в България през 2015 г., но останалите двама не са влизали в страната през последните 10 години. Второто пътуване на Федотов е на 24 април и остава в страната до 28 април вечерта и именно то съвпада с отравянето. Когато Федотов напуска страната, Гебрев е бил на вечеря с бизнес партньори от Полша в ресторант в тогавашния хотел „Кемпински-Зографски“. Именно на вечерята оръжейният бизнесмен се почувствал зле и бил откаран в болница с тежки симптоми на отравяне, а след това в същото състояние изпаднали синът му и Тахчиев.

Само преди дни прокуратурата публикува и видео със заподозрян за отравянето на Гебрев. От държавното обвинение съобщиха, че разполагат с такива кадри още през декември, но българските експерти не са могли да получат образ, годен за идентификация и затова е изпратена молба той да бъде изследван в лаборатория на ФБР. Става дума за запис от охранителна камера на подземния паркинг на „Емко“, на който се вижда маскиран мъж, движещ се между автомобилите.

12
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
инспектор Стрезов
инспектор Стрезов
26 януари 2020 9:06
Гост

Поредното активно мероприятие за дискредитиране на Москва в очите на света. Сега на наша територия. Ако не с участието, то поне със знанието на нашите служби. Просто засвидетелстваме своята вярност пред партньорските служби, пред чичо Сам.

Анонимен
Анонимен
23 януари 2020 15:44
Гост

Аре стига, писна ми от ченгета, които си правят мръсотии и ни занимават с това.

Анонимен
Анонимен
23 януари 2020 15:20
Гост

Явно са хора с влияние, за да могат точно в „Кемпински-Зографски“ да сложат отрова в храната.

Анонимен
Анонимен
23 януари 2020 15:21
Гост

И да не са, за пари какво ли не правят някои. Дори може да са съучастници в убийство.

Анонимен
Анонимен
23 януари 2020 15:18
Гост

Като се образува дело, тогава ще видим какво ще се случи. А и дали ще има осъдени въобще.

Мари
Мари
24 януари 2020 10:28
Гост

Очевидно дело има…наказателно, на досъдебна фаза.

Статистик
Статистик
23 януари 2020 15:16
Гост

От април 2015 г. до сега само имат трима заподозрени! А и тепърва ще ги търсят.

GGG
GGG
23 януари 2020 15:16
Гост

Що не помолят племенния вожд от изтока за помощ 😀

Niko
Niko
23 януари 2020 15:14
Гост

Ако са същите, по-добре да оставят на англичаните работата.

Анонимен
Анонимен
23 януари 2020 15:19
Гост

Да, по-добре ще я свършат от нашите.

Може и да не разбирам
Може и да не разбирам
23 януари 2020 14:43
Гост

Баси, за първи път чувам страна да издирва някакви хора и да им крие имената

Чичо Сам
Чичо Сам
23 януари 2020 14:45
Гост

Прилича на „тъкане на два стана“ – издирваме ги, щото сме комбина с едни партньори, но и не искаме да ги хванем, щото на сърце са ни други.