Окръжната прокуратура във Варна прати на съд трима мъже за участие в схема за закупуване на зърно, при която са укрили данъци за над 1 млн. лева.

Над 826 000 лева е успял да укрие Кирил Ж., Красен Ж. пък дължи данъци за над 280 000 лева, а Теодор А., който действал като пълномощник на фирмата на брат си в изкупуване на зърно – е ощетил фиска с близо 104 000 лева, посочват от прокуратурата.

И тримата изкупували зърно от нерегистрирани по ДДС земеделски производители. Фирмата на брата на Теодор била сред доставчиците на зърно за един от най-големите световни търговци на зърно в света. Малко преди зърновозите да влязат в пристанището за разтоварване, първоначално издадените товарителници били подменяни. В тях се вписвали различни пунктове за товарене и различни изпращачи на регистрирани по ДДС търговци с цел теглене на ДДС.

Парите били теглени от две банки чрез подставени лица, а фирмите, чрез които се изкупувало зърно в престъпната схема, били регистрирани на наркозависими или психично болни хора, някой от които дори с наложени ограничителни мерки.

Красен и Кирил са обвинени и за изпиране на пари от укритите данъци и неправомерно теглен ДДС.

Предстои делото срещу тримата да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Свинар
Свинар
24 август 2018 17:20
Гост

Производителите и търговците на зърно са едни от най-големите проблеми за фиска. Не смея да ги нарека с истинската квалификация. Но обърнете внимание в колко и какви престъпления са замесени.

Данъкоплатец
Данъкоплатец
24 август 2018 17:07
Гост

Нека сега да си понесат последствията и да си платят всичко с лихвите. Не е редно ние да си плащаме чинно данъците, а някои да се измъкват между капките.

Възмутен
Възмутен
24 август 2018 17:03
Гост

Класика в жанра! Купуваш през подставени фирми и после теглиш ДДС. Само, че вече този номер е изтъркан и не минава на данъчните.

Анонимен
Анонимен
24 август 2018 16:57
Гост

Не разбирам как може да регистрираш фирма, при положение, че имаш ограничителни мерки.