Висшият съдебен съвет (ВСС) днес беше на път да не проведе планираното си заседание заради технически проблеми. Това опасение изрази представляващият Боян Магдалинчев, но с над 3,30 часа закъснение все пак кадровиците успяха да се съберат.

Заседанието трябваше да започне в 9,30 ч., но два часа по-късно все още не беше даден старт на дискусията. Малко преди 11 ч. кадровиците направиха опит да се съберат онлайн, но той се увенча с неуспех.

От началото на епидемията от Covid-19 ВСС заседава чрез видеоконферентна връзка, като част от членовете му се включват от кабинетите си в съвета, а други от домовете си, а тримата големи съответно от двете върховни съдилища и прокуратурата.

Досега не е имало сериозни проблеми и работата на кадровия орган вървеше и по време на извънредното положение.

Днес обаче те не успяха дори да гласуват дневния си ред.

При опита да се проведе заседание се чуваха реплики: „Нищо не чувам“. „Не разбрах какво обсъждаме“, „Какво гласуваме?“.

„Предполагам какво казвате, но ако започнат колегите да се изказват, реално няма да възприемам какво се случва“, заяви Калина Чапкънова.

„Почти нищо не се чува, а на моменти така прекъсва, че се губи смисълът“, коментира и Стефан Гроздев.

След няколко опита да общува нормално с колегите си председателстващият заседанието Магдалинчев заяви: „Ако до 12 ч. не се оправи връзката, отлагаме заседанието за друг ден“.

Не стана ясно на какво се дължат проблемите на ВСС да заседава днес. Според Магдалинчев те не са свързани с интернет връзката на съвета. Не е известно и дали има отношение това, че днес за първи път членовете на ВСС трябваше да гласуват онлайн, а не с вдигане на ръка. Тепърва ще се изяснява дали така ще е публична информацията кой как е гласувал, тъй като по закон вотът в съдебния съвет е явен и досега това беше гарантирано и при онлайн заседанията му, тъй като кадровиците показваха дали са „за“ или „против“ с вдигане на ръка.

В 12 ч. кадровиците направиха втори опит да заседават и засега той върви успешно. Немалка част от тях са решили лично да дойдат в залата на съвета. Всъщност 11 бяха там, а 11 се включиха виртуално.

Заседанието днес е важно, тъй като ще се обсъдят всички доклади за дейността на съдилищата, прокуратурата, самия съвет и на инспектората към него през миналата година.

Освен това в дневния ред на съвета са и предложения на негови членове за ефективно електронно правосъдие (повече за тях можете да прочетете тук).

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Поп
Поп
28 май 2020 18:01
Гост

Ех, поне си сменете ИТ-началника в АВСС, който е на възрастта на Лили Иванова и също толкова компетентен като нея. Страшна излагация.

Щерев
Щерев
28 май 2020 11:57
Гост

Аматьори. Тръгнали да обсъждат всички доклади за дейността на съдилищата, а нямат комуникация.

Йосиф
Йосиф
28 май 2020 11:55
Гост

Не чух, не видях, не разбрах. Ужас.

Ники
Ники
28 май 2020 11:56
Гост

Тия сакато трите маймуни. Ако не беше тъжно, щеше да е смешно.

Мими
Мими
28 май 2020 11:52
Гост

Почти 3 часа не могат да оправят видеовръзката! Че кой ви прави нещата и с каква техника работите.

Бисер
Бисер
28 май 2020 11:52
Гост

Пълна излагация.

Златимир
Златимир
28 май 2020 11:29
Гост

Айде да инвестирате в стабилна мрежа и силни компютри и тогава да се чудите защо не се свързвате. И да не са отворени една камара файлове на Word през време на връзката, защото забиват компютрите.

Краси
Краси
28 май 2020 17:59
Гост

Ти явно си от „компетентната“ ИТ секция дето не може да се справи с една елементарна платформа за видеовръзка. Да не говорим да нещо по-смислено.

Тези във ВСС са смешници- електронно правосъдие ще правят, а някакъв пенсионер, който на всичко отгоре и не работи, е ИТ директор. Пълен виц!!

Аналог
Аналог
28 май 2020 11:28
Гост

Има едно мнение – като се съберат много хора да гледат нещо в мрежата и то почне да лагва и казват – “ Много маймуни на клона сме“

Давидков
Давидков
28 май 2020 11:28
Гост

Много са смешни милите. Не чувам, не разбрах. Е как ще разбереш бре. Нали няма нет.

Филипа
Филипа
28 май 2020 11:27
Гост

Ама гледайте сега. Ако ще работите онлайн, то е редно да се поинтересувате как да си подобрите връзката и да не се стига до тези технически проблеми. Макар да е нормално да се случват такива понякога. Но днес интернета предимно се подава под земята, което не се влиае от метеорологичните условия.

Ристевски
Ристевски
28 май 2020 11:26
Гост

Аха. Не е интернет връзката, но не се знае какво е. Е как става тоя номер?

Емилиева
Емилиева
28 май 2020 11:26
Гост

хахахах. Е не е ли смешно?

Деница Р
Деница Р
28 май 2020 11:24
Гост

Е така е. Независимо каква институция си, мобилния оператор е важен и какъв нет ти пуска.

Серафим
Серафим
28 май 2020 11:23
Гост

Скапани рутери?

Demireva
Demireva
28 май 2020 11:23
Гост

Скапана връзка.

Серафим
Серафим
28 май 2020 11:24
Гост

По-скоро някой се е стиснал и е дал малко пари за техника и за връзка и реално оператора все едно подава нет към някакво домакинство…

Didi
Didi
28 май 2020 11:54
Гост

Така е. С трици маймуни ще ловят милите.