Районният съд в новозеландския град Крайстчърч остави в ареста 28-годишния терорист Брентън Тарант, който вчера атакува с оръжие две джамии и уби 49 души, между които и деца.

Медиите в Нова Зеландия предават, че заседанието е продължило само минута, в която е било прочетено обвинението в убийство, а служебният защитник Ричард Питърс е казал, че няма да подава молба за освобождаване под гаранция.

Тарант е влязъл в съдебната зала в бяло затворническо облекло, бос и с белезници, като се държал спокойно, усмихвал се и дори отправял нацистки поздрави. Изданието „NewstalkZB“ обръща внимание на мерките за защита на правата на терориста, които съдията Пол Келар е взел в съдебната зала. Заседанието е било засекретено, но три медии от Нова Зеландия са били допуснати да снимат. Съдията обаче разпоредил лицето на Тарант да бъде пикселизирано в кадрите, които ще бъдат разпространявани. Самият Тарант мълчал през цялото време, а горната му устна била нарязана.

От разпространените снимки и кадри от подготовката на атентата стана ясно, че десният екстремист е изписал имена на исторически личности от битки между християни и мюсюлмани, включително от България. Сред тях личаха имената на царския син Фружин, който води въстанието срещу османците в началото на ХV век. По пълнителите на оръжията пък личаха надписите Булаир от битката в Балканската война, Шипка и годините на Руско-турската война.

Българските служби са извършили проверка, от която е станало ясно, че в края на миналата година Тарант е посетил България, но само като турист и няма данни за терористична дейност. Главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че Тарант е бил в България от 9 до 15 ноември и обикалял исторически места, свързани с битки срещу Османската империя. Терористът е кацнал на летището в София от Дубай, след което наел кола и посетил Дряново, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Бачково, Казанлък и Банско. Според информацията на 15 ноември с полет на румънските авиолинии, Тарант заминал за Букурещ, след което с кола стигнал до Унгария. Преди две години той отново е бил на Балканите, като е пътувал през Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Хърватия.

Преди да открие стрелбата в джамиите в Крайстчърч, Тарант публикувал свой манифест в “Туитър”, предаде БГНЕС. Неговото заглавие е “Великата замяна” и представлява 74 страници, в които стрелецът обяснява мотивите си. Той се определя като обикновен бял мъж от Австралия от бедно семейство от работническата класа.

„Аз имах обикновено детство, без сериозни проблеми”, пише Тарант и допълва, че няма университетско образование, защото нямал интерес към подобни неща. Той обяснява мотивите си за атаката по следния начин: „Най-вече искам да покажа на нашествениците, че нашите земи никога няма да са техни, че нашите отечества са си наши, докато там живее бял човек. Те никога няма да превземат земите ни и няма да ни изместят!”.

Той сам признава, че нападението е терористична атака, но я възприемал като партизанска акция срещу окупаторска сила. Атентаторът искал да провокира още по-ожесточен дебат в САЩ относно правата за притежание на оръжие. Тарант пише, че е сподвижник на президента на САЩ Доналд Тръмп, за когото мисли, че е “символ на възродената идентичност на бялата раса и нейната обща цел“.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Георги
Георги
16 март 2019 23:05
Гост

Расизмът трябва да има граници. Не е нужно да загиват невинни хора.

Anonimen
Anonimen
16 март 2019 23:02
Гост

Не е нормално да се спазват мерки за защита на правата на терориста, който е убил невинни деца.

Анонимен
Анонимен
16 март 2019 12:37
Гост

Чак пък да му крият лицето, без да е поискал…