Очаквано днес Конституционният съд (КС) прекрати делото за комисията, която трябваше да обсъжда проекта за нов основен закон (пълния текст на определението виж тук).

Миналата седмица в сряда изненадващо управляващите внесоха в парламента решение за свикване на Велико Народно събрание и то беше подкрепено само от 111 депутати, при изискване за поне 160 гласа. Така официално беше сложен край на проекта за нова Конституция. Два дни по-късно парламентът отмени и решението си за създаване на комисия, която да обсъжда въпросния проект.

Именно то пък беше атакувано в КС от президента Румен Радев. Той го оспори, тъй като предвиждаше възможност тази комисия да прави предложения по проекта за нов основен закон, което по Конституция е недопустимо.

Днес от КС съобщиха, че с определение единодушно е било отклонено искането на Радев поради отмяна на решението за създаване на комисията. Причината за това е, че е отпаднал предметът на конституционното дело и правният интерес от разглеждането на искането по същество. В такива случаи според правилника на съда искането се приема за недопустимо, отклонява се с определение и производството се прекратява.

Т.е. делото в КС вече е прекратено и се слага официално край и на този последен елемент от сагата с новата Конституция.

В определението конституционните съдии единствено изброяват кои изявени юристи са дали правното си мнение по делото и че всички са подкрепили искането на президента. Те са проф. Екатерина Михайлова, проф. Пенчо Пенев, проф. Пламен Киров, проф. Снежана Начева, проф. Янаки Стоилов, доц. Атанас Славов, доц. Наталия Киселова и доц. Христо Паунов.

Новата комисия, която беше оглавена от Десислава Атанасова от ГЕРБ, проведе само едно заседание. Тя беше бойкотирана от опозицията и БСП и ДПС не излъчиха свои представители в нея.

Няма данни и който и да е представител на правната наука да се е съгласил да консултира депутатите по вече отишлия в историята проект за нова Конституцията.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Гост
Гост
03 декември 2020 7:32
Гост

Сега членовете на комисията, ако са получавали заплащане за участие, предвид че не са свършили каквато и да е работа, да вземат да върнат парите.

Анонимен
Анонимен
01 декември 2020 12:17
Гост

Поредната сага, благодарение на милите ни управници.

Анонимен
Анонимен
01 декември 2020 12:15
Гост

Щом и представителите на правната наука бойкотираха това безумие от страна на управляващите…

Анонимен
Анонимен
01 декември 2020 12:14
Гост

Напълно очакван развой на събитията.

Анонимен
Анонимен
01 декември 2020 12:00
Гост

Всеки иска някаква промяна, но не знам защо народа реши, че като сменим Конституцията и ще текнат реки от мед. Това е само инструмент, който ние трябва да позлваме нормално и адекватно. Все едно да хванеш една секира и да смяташ, че като я имаш и ще се нахраниш. Еми не. С нея няма как да хване пернат дивеч, няма как и да хванеш глиган…Тя е за да се стоплиш с дърва и нищо повече…Като не позлваш инструмента по предназначение, няма как да стане. А ако той е направен от кьорав и прост „майстор“, то хептен става неизползваемо

Анонимен
Анонимен
01 декември 2020 12:11
Гост

Народът нищо не е решил. Това е безумната идея на герберастите.

Анонимен
Анонимен
01 декември 2020 11:58
Гост

Нормално

Саливерстров
Саливерстров
01 декември 2020 11:55
Гост

Пълна излагация беше опита да се смени Конституцията, не защото народа го искаше преди години, а защото Борисов искаше да се запази на власт. Ясно е и на малките деца

Анонимен
Анонимен
01 декември 2020 12:11
Гост

Този няма ли най-накрая да си подава оставката.

Палмира
Палмира
01 декември 2020 11:54
Гост

Когато започнеш да правиш мобилно приложение да речем, то първо се допитваш до някаква база от хора, които са се срещали с проблем, който би следвало новото мобилно приложение да разрешава. После правиш прототипи на хартия, после тях показваш на хората, после виждаш техните реакции. След това правиш и електронна версия на интерфейса на приложението. След това го пускаш пак на хората, те го ползват, а ти следиш техните реакции и къде точо цъкат и защо. Чак след нови корекции ти пускаш приложението за ползване. Все пак има и един момент, в който програмистите го оправят за да тръгне. Казвам… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
01 декември 2020 11:56
Гост

Е не само това. Не забравяйте, че те не се допитваха до чужди мнения и на практика не попитаха специалисти и хора какво точно не ни харесва в сегашаната Конституция и как смятаме ние, като потребители един вид, че трябва тя да се подобри. Все пак Конституцията в цялост си е вид приложение, което да ни наставлява в живота. Не може така да се прави както го виждат те и това да е. Защото един човек не може да вижда всичко от всички гледни точки

Филип
Филип
01 декември 2020 11:57
Гост

Да бе ясно е, че нямаше никаква комуникация по темата и това на практика уби цялата идея. Венецианската кумисия също се изненада.

Анонимен
Анонимен
01 декември 2020 11:58
Гост

Гола вода са от ГЕРБ и Валерката Симеонов. Какво да говорим. Трябва да се допиташ до хората преди да хванеш да правиш нещо сериозно, като Конституция. Видя се колко много са неподготвени за подобна авантюра и най-вече колко са прости

Анонимен
Анонимен
01 декември 2020 12:13
Гост

Те се опитаха да предложат проект, който бе направен само за няколко дни. За основен закон! Пълна излагация.

Димитрова
Димитрова
01 декември 2020 11:51
Гост

Нищо неочаквано с оглед на безумието и глупавото набиране да се пише нова Конституция, но само от управляващите 2-3 партии. Никакви външни мнения не бяха търсени

Анонимен
Анонимен
01 декември 2020 11:51
Гост

Пълно фиаско се оказа плана на Борисов за създаването на нова Конституция

Анонимен
Анонимен
01 декември 2020 11:50
Гост

Какво изненадващо има в свикването на Велико народно предложено от депутатите. То се обсъждаше от момента, когато излезе с такова безумно решение Борисов през лятото