Телефонни измамници потърсили поредната си жертва на стационарния телефон на Районната прокуратура във Варна. Попаднали на прокурорка, която още преди да вдигне забелязала, че номерът е на румънски оператор, каквито редовно се използват от телефонните измамници. Схемата била класическа – с „полицай“, който търси съдействие за залавяне на измамниците и „лекар“, който иска пари за спешна операция на близък.

В случая мним лекар поискал пари за пострадало в катастрофа момиче, при животоспасяващата операция на което били поставени златни пирони. Той заплашвал, че ако не получи 30 000 евро за златните пирони, ще прати банда от 15 души.

С прокурорката говорил и „полицейски инспектор“, който се представил като Красимир Николов от общинска полиция, който обяснил, че разследват конкретната група измамници и поискал съдействие, защото същият номер бил в списъка им. Разговорите продължили над 8 часа и след десетки уговорки, заплахи и искания да бъдат изтеглени всички налични пари от банковата сметка на „жертвата“, за които измамниците уж имали информация от банкова служителка, сумата за златните пирони била намалена до 6830 лева.

В торбичка бил поставен плик с банкови брошури, имитиращ пачка с пари. На адреса се появила възрастната жена, която непрекъснато говорела по мобилен телефон с измамниците. Те я насочвали къде да търси торбичката с изхвърлената сума.

Тогава 80-годишната Веселинка Р. била задържана от полицаи, които очаквали на място пристигането на човека на телефонните измамници, съобщиха от прокуратурата. Не е ясно защо жената е била задържана веднага, вместо да бъде проследена до място, на което да се види с измамниците или да им остави торбата. 80-годишната пенсионерка е била в ролята на „муле“, което телефонните измамници ползват, за да не попаднат в подобна ситуация. На адреса на жената полицаите намерили 500 лева и вещи от друга телефонна измама, извършена с нейно участие в Девня.

От прокуратурата съобщават, че пенсионерката е задържана за 72 часа.

9
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Веси Демирева
Веси Демирева
23 февруари 2019 18:36
Гост

По-голяма простотия на прокуратурата и полицията не бях чувала :)! Пълна малоумщина, жена на 80г. задържали и този цирк се афишира с гордост!

Гост
Гост
21 февруари 2019 19:13
Гост

И да бяха поставили някаква реална сума пари, за да има смисъл и тази празна рокада която са направили….

мнение
мнение
21 февруари 2019 17:35
Гост

ПТоест полицията се е издънила тотално-могла е да проследи бабата, и да арестува кукловодите. Абсолютен провал-могли са да ударят мафиотската група за измами.
Дали това не е съзнателен пропуск-пионерския устрем да задържат „мулето“-баба на 80 години, води до това,че са отървани главатарите на групата. НЕОБЯСНИМО Е! СТРанно е! И води до редица въпроса!рисъединете се към дискусията…

Анонимен
Анонимен
21 февруари 2019 16:45
Гост

Интересно прокурорката как не е проверила Красимир Николов от общинска полиция. Веднага щеше да лъсне измамата.

Пешо
Пешо
21 февруари 2019 16:43
Гост

Тия не ми се мисли как ще ги съдят. Ако ще и златни адвокати да имат, обвинението никак няма да ги щади.

Анонимен
Анонимен
21 февруари 2019 16:40
Гост

Нямам думи. До къде се стигна- да изнудват прокурори.

Анонимен
Анонимен
21 февруари 2019 16:38
Гост

Самият факт, че „лекарят“ очевидно лъже е достатъчен човек да се усъмни, че това е измама.

Анонимен
Анонимен
21 февруари 2019 16:14
Гост

И тая бабка-разбойничка да я пита човек къде е тръгнала, a не си седи в къщи да гледа сериалите.

Анонимен
Анонимен
21 февруари 2019 18:37
Гост

Бабата е говорила непрекъснато по телефона. Най-вероятно и тя е жертва. Напоследък звънят на произволни номера и ако някой им се върже на заплахите и няма пари го пращат да прибира парите от други жертви. Жалко, че професионализмът на органите се оказал недостатъчен, за да заловят цялата група.