Татяна Даскалова беше избрана за председател на окръжния съд в Търговище. За нея гласуваха 12 от членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Опонентът ѝ за поста Мирослав Митев получи два гласа – на Даниела Марчева и Драгомир Кояджиков.

Това е втора процедура за избор на шеф на съда. При първата се яви само Митев, но не получи необходимия брой гласове, за да заеме шефското място.

Днес той призова кадровиците да изберат председател, независимо кой от двамата кандидати, защото от две години няма титуляр на поста, а това се отразява на самочувствието на съдиите.

В подкрепа на Татяна Даскалова се изказаха председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд Лозан Панов и Георги Чолаков, Цветинка Пашкунова, Атанаска Дишева и Олга Керелска.

Даниела Марчева пък беше впечатлена от чувството на отговорност на Митев, което по думите ѝ е демонстрирал с призива си днес да има избор на председател на съда.

Според председателя на ВКС, макар и двамата кандидати да са се представили добре, в много отношения Даскалова е превъзхождала Митев. Не само, че е с по-висока оценка от атестацията, но има и по-дълъг стаж и административен опит.

„Г-жа Даскалова по-добре познава работата на съдилищата от района, последователно е била младши съдия, съдия в районния съд и от 1999 г. е съдия в окръжния съд в Търговище. Представянето ѝ показа много по-добра мотивация“, каза Лозан Панов.

Шефът на ВАС Георги Чолаков допълни, че Даскалова има по-ясна визия за развитието на съда в Търговище и тя ще бъде по-добрият избор.

„Впечатлена съм от емоционалното представяне на колегата Даскалова. Тя говори с любов за съда и с уважение за колегите си, има задълбочени правни познания, демонстрира много добро познаване не само на организацията на работата на окръжния съд, но и на районните съдилища от съдебния район и убедено ще я подкрепя“, каза и Цветинка Пашкунова.

Атанаска Дишева добави, че от представянето на Татяна Даскалова и от представените документи се налага изводът, че нейната кандидатура е по-убедителна от двете. „Удоволствие беше да я слушам и да чета това, което тя е написала. Тя е съдия по призвание, дума и реализация. Колегата Даскалова е истински обект на подражание. Тя ще може да реализира всичко, за което говори. Отнася се изключително отговорно към работата на съдията като такава. На няколко пъти Татяна Даскалова постави качеството на работата пред всичко останало. Детайлно е запозната с проблемите на съда и има отношение към кадровата обезпеченост на съдилищата в региона“, посочи Дишева.

Олга Керелска също каза, че представянето на Даскалова е било по-убедително и заради това сега ще гласува за нея, макар при предходната процедура да е подкрепила Митев.

Даниела Марчева, която пък първия път не подкрепи Митев, сега гласува за него. Тя обясни, че вътрешното ѝ убеждение е, че той е по-правилният избор, макар и двамата кандидати да са се представили достойно. „Но това, което ме грабна, е чувството за отговорност на колегата Митев, който, пренебрегвайки личния си интерес да бъде избран за административен ръководител, ни призова да направим избор. Важно е да не оставяме съда без председател и може би е добре, че ще има обединение около кандидатурата на Даскалова. Но е важно да отбележа, че при предишния избор, след гласуването, разговарях с Митев и говорихме дълго за убеждението ми да не го подкрепя. Чух неща, които кандидатите се притесняват да разказват в публично изслушване. Може би трябва да помислим събеседването да не е толкова формализирано“, каза Марчева. И допълни, че за нея водещите качества за един добър съдия са широката култура, високата ерудиция и човешките качества. Затова ще гласува за Митев.

„Да изпратим колегите с чаша вино“

Пенсионирането на Евелина Стоянова от Върховния касационен съд предизвика емоции сред членовете на ВСС.

Председателят на ВКС Лозан Панов изтъкна нейните професионални качества.

Красимир Шекерджиев каза, че ще съжалява много, че догодина, като се върне във ВКС, няма да може професионално да общува със Стоянова.

Вероника Имова наблегна на нейните „доказани високи нравствени качества. „Не е важно, че в този момент Евелина ще свали съдийската тога. Важно е какво материално наследство е оставила в съдебната практика. Важно е, че ще остане да присъства в магистратската общност и в съзнанието на колегите със своята работа и съм убедена, че актовете ѝ ще продължат да се четат и да бъде полезна на практиката на младите съдии, на които тепърва им предстои да трупат професионален опит и да постигат високи резултати. С малко тъга и убеденост, че Евелина ще присъства в дейността в правораздаването и със своите актове, аз не се разделям тъжно с това, че ще свали тогата днес или утре“, каза Имова.

„За мен е тъжно, че колегата Стоянова напуска системата, тя е безспорен професионалист и много добър човек, колега с невероятно чувство за хумор. Желая ѝ здраве и дълъг живот, да се радва на любимите хора около нея и да намери време за себе си“, каза на свой ред Цветинка Пашкунова.

„С Евелина не само сме колеги, но сме и приятели още от Софийския районен съд. Тя може да се пенсионира и да не ми е колега, но с нея завинаги ще останем приятели“, изтъкна Севдалин Мавров.

Той обаче постави и друг въпрос: „Заради пандемията не може да се разделим с колегите си. Като се успокои обстановката, имаме право да ползваме тържествената зала и ресторанта на СЮБ. Нека един ден да съберем тези наши колеги и с чаша вино да ги изпратим приятелски“.

 

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Лозан
Лозан
02 февруари 2021 13:58
Гост

Даниела Марчева kak така си промени мнението.

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2021 13:56
Гост

Не смятам, че липсата на председател влияе върху самочувствието на съдиите.

Фики
Фики
02 февруари 2021 13:57
Гост

Даже без шеф си е много по-спокойно.

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2021 13:51
Гост

Ей, как бързо минава времето. Все едно вчера Евелина Стоянова постъпи на работа.

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2021 13:51
Гост

Желая й от сърце много здраве и дано да се отдаде на заслужен отдих.

Димо
Димо
02 февруари 2021 13:47
Гост

Леле, каква окаяна сграда. Толкова ли няма средства за един качествен ремонт.

Стилияна
Стилияна
02 февруари 2021 18:55
Гост

Всъщност, сградата и базата на търговищкия съд са едни от най-добре оборудваните и добре изглеждащи, като изключим соц архитектурата :).

Живко
Живко
02 февруари 2021 12:43
Гост

Браво

Авигел
Авигел
02 февруари 2021 12:43
Гост

Абе смешно или не, но не може Търговище без шеф на окръжен съд

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2021 12:43
Гост

Не то никой голям град не може

Daniela
Daniela
02 февруари 2021 12:43
Гост

Търговище от кога е голям град бе ?

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2021 13:48
Гост

Търговище е 25-тия най-голям град в България.

Равиоленска
Равиоленска
02 февруари 2021 12:42
Гост

Успех. Време беше д се избере.

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2021 12:42
Гост

Сега вече трябва съдиите да работят със самочувствие

Серафим
Серафим
02 февруари 2021 12:41
Гост

Не се изненадвам, че са избрали дамата. Добър специалист е.

Спиридон
Спиридон
02 февруари 2021 13:49
Гост

Перфектен колега и професионалист. НЯма спор.

Daniela
Daniela
02 февруари 2021 12:41
Гост

Отразило се на самочувствието им? Сериозно ли?

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2021 12:42
Гост

Ами тия евроатлантически глупости са много досадни

Симеон
Симеон
02 февруари 2021 13:49
Гост

И аз смятам така.

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2021 12:40
Гост

Успех на жената