Със заложения от Министерството на финансите бюджет на съдебната власт за 2020 г. няма да може да изведем съдебната система на едно модерно ниво, а с електронното правосъдие няма да мръднем и крачка напред. Това заяви Гергана Мутафова на днешното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), на което беше обсъден законопроектът за държавния бюджет за догодина в частта за съдебната власт.

ВСС заложи 859 344 000 млн. лв. бюджет за 2020 г., а Владислав Горанов дава с 88 млн. лв. по-малко, т.е. 771 317 000 лева. И тъй като парите няма да стигнат за осъществяване на поставените от съвета цели за догодина, Пленумът даде отрицателно становище по законопроекта.

Един от основните въпроси, които бяха поставени на днешното заседание, беше с какви мотиви всъщност финансовият министър орязва средствата на съдебната власт.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев се позова на доклада на Горанов, според който правителството си поставя няколко приоритети – образование, здравеопазване, социална политика и отбрана, но никъде не се споменава съдебната власт.

В тази връзка Гергана Мутафова заяви, че и за ВСС е много важно образованието, защото иска в системата да работят образовани, знаещи и можещи хора.

Тя напомни, че заедно с колежката си Боряна Димитрова работят по изцяло нов класификатор на длъжностите в администрацията на съда и прокуратурата и именно в него от „първостепенно значение е заложено набирането и задържането на все по-качествени и можещи служители“.

С 650 лева заплата не може да наемем хора в съдебната система.

А има такива възнаграждения за някои длъжности в сегашния класификатор. В новия заложихме повишение на заплатите за IT специалистите в системата. Но при този бюджет, ако не направим вътрешно преструктуриране и останем със сегашния класификатор, тук въобще не говоря за ранговете за служителите, които са на ниво 2003 г., не виждам какви приоритети ще изпълняваме. Образованието е важен приоритет и за нас, за да изведем тази съдебната власт на едно модерно ниво“, заяви Мутафова.

И допълни: „Ние нямаме достатъчно реформи, казват. Може би количествено, но ако така получаваме бюджета, който залагаме, през следващите години и тези, които имаме, говоря за прокуратурата, няма да може да изпълним и заложеното в Закона за съдебната власт – говоря за електронното правосъдие, защото както виждам, може въобще да не мръднем крачка напред“.

В отговор на въпрос тя обясни, че средната заплата на служител е 1554 лева. Възнаграждението на програмист е от 1884 лв. до 2355 лв., на системен администратор – 1412-1763 лв., на главен експерт – 1412-1783 лв., на старши експерт – 1201-1500 лв., а на младши експерт – 1087-1300 лева.

Още през пролетта, при гласуване на бюджетната прогноза за следващите три години, ВСС заяви, че залага повече средства за 2020 г., защото иска да бъдат назначени нови 100 съдебни помощници, да се разкрият 23 щата за административни съдии с заради изискванията в АПК, да се дадат още бройки на Инспектората към ВСС с оглед правомощията му по Закона за защита на личните данни, както и да се обезпечат със заплати за 6 месеца свободните места, да се осигурят и средства за ремонт на съдебни сгради.

Днес Боян Магдалинчев заяви, че с бюджета на финансовото министерство ВСС няма да може да осъществи тези си намерения. Освен с орязването на средствата по всички пера, финансовото министерство залага и с 6 млн. повече приходи, отколкото е прогнозирал съветът. По този повод Магдалинчев заяви, че приходите от съдебни такси и други доходи на съдебната власт намаляват средно с по 563 000 лева месечно. Това е тенденция, която се забелязва през последните години, каза още той.

Гарантирани са парите за индексация на възнагражденията и за по три допълнителни заплати на силно натоварените и специализираните съд и прокуратура.

Даниела Марчева настоя ВСС подробно да се аргументира защо предложеният от финансовото министерство бюджет няма да е достатъчен и ще попречи на приоритети му. По думите ѝ особено важен е въпросът за съдебните помощници, които ще са от голяма полза за по-равномерната натовареност на съдиите.

Магдалинчев обясни, че всички материали са изпратени на Владислав Горанов още през пролетта, но посочи, че когато проектът влезе в Народното събрание, той ще отиде в пленарна зала, за да защити искания бюджет.

На заседанието днес се разрази спор по друг въпрос – ще има ли Варна нова съдебна палата.

Въпросът беше поставен от Атанаска Дишева, която се поинтересува дали Комисията за управление на собствеността (КУС) е предвиждала някакви средства в бюджета за догодина за съдебна палата в морската столица.

Драгомир Кояджиков определи питането като неадекватно, защото още не осигурен терен. „Имам чувството, че сме тук, за да се чуем как ни звучат гласовете“, каза той. Дишева го попита: „Вие това ли правите в момента?“. „Супер неадекватен въпрос“, отговори Кояджиков. А после в отговор на репликата на Дишева, че това е лична нападка, той отвърна, че не е вярно. „Че е лична, е повече от ясно. Не поставям безсмислен въпрос. Когато се поставя въпросът за съдебна палата във Варна, се казва, че няма средства. И затова питам дали за следващата година са поискани средства за съдебна палата. Не знам защо го приемате лично като не сте част от КУС“, каза Дишева.

Отговори ѝ председателят на КУС Евгени Диков: „Нито за 2020 г., нито за 2022 г. има предвидени средства за палата във Варна. Няма терен, няма одобрен ПУП. Не знаем какви са нуждите за изграждане на сграда, която би поела всички органи на съдебната власт. Министерството на правосъдието пое ангажимент и намери терен, но на него има газостанция и бензиностанция и не може да се строи. Предложиха друг терен, който също е застроен. В близките три години не виждам как може да бъде осигурен терен за проектиране. Точно поради тази причина не е предвидено изграждането на нова палата през следващата година“.

Напълно единодушно ВСС взе решение да не съгласува законопроекта за държавния бюджет за 2020 г.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
J,ek
J,ek
29 октомври 2019 18:34
Гост

Хубаво е ВСС да е единодушен , но да не е само за бюджета . Без да защитавам Горанов , но истината е , че този ВСС не върши нищо . Дори държавата да даде пари , този ВСС няма да въведе електронно правосъдие , както не е закрил или слял нито един съд и не е провел нито една реформа . Минаха две години и нищо като резултат . Празнословие , заяждания , политически игрички , а на моменти и откровени глупости. Станахме за смях , а имаме толкова умни и разумни колеги . Явно у нас глупостта винаги… Покажи целия коментар »

Милениъл
Милениъл
29 октомври 2019 16:56
Гост

Е-услугите са бъдещето навсякъде, правосъдието не пада по-ниско.

Гражданин
Гражданин
29 октомври 2019 16:57
Гост

Айде всичко на телефона, не става така – има си традиции.

Жител
Жител
29 октомври 2019 16:55
Гост

С бюджетите на Горанов нито здравеопазването е здравеопазване, нито образованието – образование.

Пенка
Пенка
29 октомври 2019 16:59
Гост

Няма пари за нищо вече.

презиращ
презиращ
30 октомври 2019 6:30
Гост

И докато Тиквоча и престъпната му шайка дерибействат, нито сме демокрация, нито европейци. Проблемът е в народа обаче. Както беше казал Славейков-„мърша“, проф.Божидар Димитров-„шибан народ“, проф.Христов-„80% дебили“. А иначе казано-боклук, в голамата си част.

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2019 16:50
Гост

Министерството на правосъдието не можа ли да даде по-подходящи терени за съдебна палата във Варна. Или просто отби номера.

Марешки
Марешки
29 октомври 2019 16:51
Гост

Явно бензиностанциите са по- важни.

анонимен
анонимен
29 октомври 2019 16:20
Гост

Вчера го написах, днес пак – има висящ проект за промени в ЗСВ. Предлагам чл. 233, ал. 6 да отпадне. Никакви допълнителни пари за спецсъда и прокуратурата. А за натоварените – първо да се определят критерии за това, защото доколкото четох преди няколко месеца, натоварените са над 900 души. Това е прекалено голяма бройка, направо нереалистична, още повече предвид факта, че върховните инстанции не попадат в нея. Т.е. те дават допълнителни пари на половината система. И кой точно преценява натоварените!?!?

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2019 16:46
Гост

Статистиката. Обаче да не забравяме факта, че има много кухи дела, които я правят недостоверна.

анонимен
анонимен
29 октомври 2019 16:17
Гост

Всяка година са разправиите за съдебния бюджет. ВСС-то иска едно, финансовият дава друго. Но докато не започнат да закриват съдилища, не трябва да им се дава нито лев отгоре. Ако трябва, да им се извият ръцете, че то така доникъде няма да я докарат тази реформа.

Вяра
Вяра
30 октомври 2019 9:06
Гост

Като ги закрият какво ще помогнат на натоварените ,абе аланколуу

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2019 15:55
Гост

Интересно как ще се променят в положителна насока образованието и здравеопазването. Да не говорим за отбраната. Сигурно ще закупят пак техника от преди няколко десетилетия.

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2019 15:51
Гост

Кога ли ще се доближим поне малко до организацията на съдилищата в нормалните държави. За къде сме без електронно правосъдие.

реформи на кукуво лято
реформи на кукуво лято
29 октомври 2019 15:49
Гост

Претенции за програмно бюджетиране, а накрая същия бюджет като миналата година и малко отгоре така за индексиране на инфлацията. това му е бюджетирането на Горанов и реформите са на кукуво лято.

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2019 15:50
Гост

той под реформа разбира само рязане на пари. не го интересуват ползи за гражданите, за бизнеса. при работещо е-правосъдие ще се намалят разходите на всички участници по делата, а и на самата система в пъти!

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2019 15:48
Гост

Горанов за това явно ги пришпори за извънредно заседание. Не им даде някакъв разумен срок. Сигурно вече си беше взел решението, ама нали всичко трябва да изглежда по протикол.

Диего
Диего
29 октомври 2019 15:36
Гост

А защо не закриете прокуратури и съдилища по села и паланки, за да ви останат пари за е-правосъдие? Стига с тази соц практика да се пазят щатове, лелки, роднини и сие.

sinaps
sinaps
29 октомври 2019 16:17
Гост

защото не могат да се разберат кои да закрият и кои да оставят. има безсмислени бутикови съдилища, които са чиста прищявка, но за да се реши обективно трябват анализи, статистики, иска се истински мисловен труд, на който този всс дори не иска да положи началото. прехвърлена е отговорността на изпълнителите на един страничен проект, които да разиграват ситуации и модели, което не звучи сериозно

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2019 15:33
Гост

Добре, че е тази формална процедура (защото ВСС не може да изкрънка повече пари), за да разберем за какво става въпрос при финансите на съдебната власт. Ами батак е.

Конспиратор
Конспиратор
29 октомври 2019 16:59
Гост

Интересно извън формалната процедура какви неща се договарят.