Съюзът на съдиите в България (ССБ) призова Висшия съдебен съвет (ВСС) да обсъди поведението на главния прокурор Иван Гешев.

В писмо до Пленума на съвета от организацията заявяват, че тема на дискусията трябва да бъдат събитията от последната седмица, които, по думите им, имат пряко въздействие върху доверието в съдебната власт. От ССБ изтъкват, че са очаквали такава дискусия да бъде проведена на последното заседание на Пленума на ВСС на 30 януари 2020 г., „защото част от събитията показаха институционален конфликт между ръководството на прокуратурата и Президентството – въпрос, който в най-висока степен засяга функционирането на правовата държава“.

Според ССБ дебатът в съвета трябва да даде отговори на следните въпроси: „Уронен ли е престижът на съдебната власт чрез създаване на впечатление за превръщането на прокуратурата в политически властови център, който не зависи от демократични процедури за търсене и реализиране на отговорност, както и може ли главният прокурор да си позволи поведение, необвързано с върховенството на правото и функционирането на правовата държава, включително чрез ерозирането на принципа на разделение на властите, на независимостта на съда и създаване на предпоставки за основателно съмнение, че е извършено престъпление от прокурор (нерегламентирано разпространение на аудиозаписи, събрани чрез използване на специални разузнавателни средства, което не обслужва нуждите на наказателен процес, и то записи на разговори на Президента на Републиката)“.

От организацията казват още, че ВСС трябва да реагира незабавно и ефикасно при всяко съмнение за уязвяване на независимостта на съдебната власт от другите власти или за узурпиране от страна на органи на съдебната власт на позиция, несъответна на конституционния модел на правовата държава и разделението на властите. „Ако независимата съдебна власт, която не е демократично избрана (чрез избори с участието на суверена), се провали в доказване на капацитетния си ресурс да предотвратява всяка опасност да се превърне в авторитарна и репресивна, биха се създали предпоставки за дискредитиране на целия конституционен модел, разделението на властите, свободата на гражданите и гражданския мир. Предприемането на действия от страна на Висшия съдебен съвет, които да покажат фина чувствителност към предизвикателствата и опасностите при управлението на съдебна власт, която включва не само съда, но и прокуратурата с присъщите й функции за разследване и репресия, още повече се налага в ситуация, в която държавата повече от 10 години (след решението на ЕСПЧ по делото Колеви срещу България от 5.11.2009 г.) не създава убедителен механизъм, който да гарантира възможността да бъде проведено ефективно наказателно преследване срещу главния прокурор при наличие на законен повод и достатъчно данни за извършване на престъпление„, пишат от организацията.

Нататък в писмото си ССБ казва, че ситуацията е тревожна и тя изисква ВСС да обсъди и сподели с гражданите разбирането си за прилично и законно поведение на главния прокурор в отношенията му с другите държавни институции – правителството (в частност премиера) и президента. „Едва в разгръщането на тази дискусия, която ще създаде така необходимите стандарти за управление на съдебната власт, ще можете убедително да извършите проверка налице ли са достатъчно данни за откриване на процедура по реда на чл. 173 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) за обсъждане на въпроса дали е извършено тежко дисциплинарно нарушение от главния прокурор по чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България, съответно да упражните правомощието си по чл. 175, ал. 5 ЗСВ“, посочват от ССБ.

Според организацията обсъждането на тези въпроси е наложително и за да бъдат разсеяни съмненията, че „атрофирането на конституционния модел на съдебната власт се е задълбочил до степен, че компетентните органи на управлението ѝ не са в състояние да обсъждат функциите и фактическото им изпълнение от главния прокурор поради страх и зависимост“. Подобни съмнения следва категорично да бъдат разсеяни, защото в противен случай се застрашава доверието в независимостта на правораздаването изобщо, заключават от ССБ.

Преди седмица главният прокурор отправи питане до Конституционния съд докъде се простира имунитетът на президента, що е то държавна измяна и нарушение на Конституцията, като поиска КС да отговори и на въпроса може ли да има проверка и досъдебното производство срещу президента, както и дали заради защита му те се спират или прекратяват.

След като президентът Румен Радев заяви пред медиите, че главният прокурор трябва да каже защо отправя питането до КС, от държавното обвинение разпространиха три записа на разговори на командира на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков с различни хора, един от които е самият Радев. Записите са правени от ДАНС във връзка с разследване за престъпен сговор. Шефът на ВВС и държавният глава обсъждат проверката на антикорупционната комисия заради съпругата на Радев – Десислава Радева, която миналата година приключи със заключение, че няма конфликт на интереси.

Делото срещу ген.-майор Цанко Стойков е на Специализираната прокуратура, която на 23 януари т.г. го е спряла заради наказателната неприкосновеност на президента. Записаните разговори са от 23 април 2019 г.

Попитан за разпространените СРС, в сряда Иван Гешев заяви: „Не сме показвали СРС – това не са СРС. Това, което е в медиите и беше публикувано от прокуратурата, е постановление за спиране, за които има разрешение за наблюдаващия прокурор“. 

От прокуратурата обявиха и че преустановяват всякакви контакти с президентството до произнасянето на Конституционния съд. Такива ще има само чрез официална писмена кореспонденция.

34
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Симо
Симо
03 февруари 2020 13:25
Гост

Вече съм сигурен че Гешев има нужда от психологическа помощ. Нали наскоро я предлагаше на Божков.

Славин
Славин
03 февруари 2020 13:34
Гост

Той си е много добре. Обаче нас ни прави на луди. И това е само началото. Дано тези от ВСС, които ни го избраха дасе почувстват поне малко гузни.

USA
USA
03 февруари 2020 13:02
Гост

Нямаме закони. Радев пак проявява търпение. Представяте ли си реакцията на Тръмп, ако Ерик Холдър се държи така?

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2020 13:02
Гост

Ще разбере къде зимуват раците.

юрист
юрист
03 февруари 2020 14:31
Гост

За сведение Ерик Холдър беше човек на Обама и след него досега са се сменили още трима на поста. Като Тръмп е в позицията на Бойко, а Прайър (да бъдем коректни) е на мястото на Дани Кирилов и във всеки момент може да бъде натирен така че няма как да посмее да се държи така с патрона си. Там фигура като Радев на която управляващите да скачат, си нямат, така че малко грешно си се ориентирал кого да дадеш за пример..

юрист
юрист
03 февруари 2020 14:34
Гост

Какво търпение проявява Радев, какво би могъл да направи според теб?

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2020 12:58
Гост

Гешев има да почака произнасянето на Конституционния съд. Или смята, че заради сините му очи те ще се разбързат. А може би просто си придава важности.

Христов
Христов
03 февруари 2020 12:59
Гост

Заради очите му не зная, обаче заради уникалния му каскет…:)

Павлин
Павлин
03 февруари 2020 15:15
Гост

Заради сините му „официални“ дънки и маратонки е по-вероятно.

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2020 12:54
Гост

Гешев се интересува докъде се простира имунитетът на президента. А дали е наясно със собствените си права, или както винаги преминава границата.

Хамелеон
Хамелеон
03 февруари 2020 12:50
Гост

Гешев от морален и етичен (за което не съм съвсем сигурен, ама така казаха от ВСС), стана съвсем друг човек.

Христо
Христо
03 февруари 2020 12:46
Гост

Гешев преустановил контакти с Радев! Ама иначе рови за имунитета му. Изключително подмолно поведение.

цигулар
цигулар
03 февруари 2020 12:27
Гост

Доколкото ми е известно, една пианистка (какъв срам за юристите) е подала сигнал в прокуратурата за извършено от Гешев престъпление. И не толкова поради илюзии за адекватна реакция от страна на прокуратурата, възлага надежди на прокуратурата, а за тестване на системата и довеждане до знанието на Европа безизходната ситуация в територия Булгаристан.

Павлин
Павлин
03 февруари 2020 15:25
Гост

Мога да ти кажа веднага какво ще се случи – просто ще откажат да образуват досъдебно производство, без да си правят труда дори да извършват проверка на сигнала. Аз така се оплаках от 3-ма полицаи за лъжесвидетелстване, понеже ако единият казва едно, а друг – обратното, то няма как и двамата да казват истината. И не, не става дума за тяхна субективна оценка, понеже „движехме се зад него“ и „бяхме спрели пред него“ някак взаимно се изключват. Или „движеше се по улица А“ и „идваше от улица Б“. За Прокуратурата беше достатъчно, че са казали, че са се объркали. А… Покажи целия коментар »

Митко
Митко
03 февруари 2020 12:07
Гост

Как ли се чувстват тези, които го избраха? А Цацаров дали е доволен от заместника си? Срам за прокуратурата!

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2020 12:00
Гост

Знаех, че Гешев ще направи доста поразии, обаче действията му в последно време просто преляха чашата.

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2020 11:58
Гост

Такъв опит прокуратурата да бъде превърната в политически властови център до сега никой главен не е правил.

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
03 февруари 2020 11:56
Гост

И как точно да обсъдят: Колеги, да си признаем, че прекалихме, като се наведохме чак толкова и избрахме за поста човек, който не покрива и минималните изисквания за познания в правната материя, а уж трябваше да има изключителни такива…
Ами няма да обсъдят.

хомосапиенс
хомосапиенс
03 февруари 2020 12:19
Гост

Апропо: аз, и 20% от българите нито сме го избирали, нито сме се съгласявали с фактическото назначаване на единствения кандидат за Главен прокурор, нито пък се навеждаме пред марионетките на олигархията. Да се срамуват останалите 80% дебили, според справедливата равносметка на проф. Христов

Павлин
Павлин
03 февруари 2020 15:32
Гост

Хомоприятелю, членовете на ВСС *не са* представители на обществото, каквито уж са народните представители, за които обществото е гласувало, макар и не мажоритарно. Никой демократично мислещ човек не би гласувал за Иван Гешев, още повече след коментара му по адрес на съдия член на ВСС, с основание възприет като заплаха, че щяла да бъда много добър общински съветник, понеже, после пояснява, че те само говорели, а нищо не вършели.

Застана ли някой образован човек пред камера да обясни какви доводи има за „протест“ в подкрепа на избора на Гешев? Нямам такъв спомен.

Песента на коп/лелетата
Песента на коп/лелетата
03 февруари 2020 11:54
Гост

Иванееее, Иване, спасеение няма, щом си чук и се сам заковал!

въй
въй
03 февруари 2020 11:52
Гост

Един ден всички ще плащаме заради беззаконията на Гешев, помнете ми думата

бесен
бесен
03 февруари 2020 11:51
Гост

Слушам разни знайни и незнайни юристи, които развиват тезата, че при надделяващ обществен интерес може да се разгласят СРС. А бе кратуни, как не ви е срам. Общественият интерес не може да оправдае извършването на престъпление, бре. Може ли да посочите на коя законова разпоредба се позовавате? Кой законов текст разрешава извършването на престъпление, за да информирате обществото.

Климент Охридски
Климент Охридски
03 февруари 2020 12:21
Гост

Не се чуди, това са възпитаниците на юридическите ПУЦ-ове, чиято бройка е безпрецедентна за цялата европейска история.

анонимен
анонимен
03 февруари 2020 11:49
Гост

По случая с президента са извършени редица нарушения и престъпления от прокуратурата. Не само, че разгласяването на СРС е престъпление, но защо Специализираната прокуратура води разследването срещу командира на ВВС, като в НПК има изрична разпоредба, че трябва да е военна прокуратура. От това следва въпроса – кой съд е издал разрешението на СРС. Според мен е Специализираният наказателен съд, което също е нарушение. Трябва да е военен съд. Освен това да видим за какви престъпления се иска разрешение за прилагане на СРС. Нима укриването на документи е сред тях. Не следваше тези СРС спрямо Радев вече да са унищожени.… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2020 13:04
Гост

Обществена тайна е под чие крило са специализираните съдилища. Още една причина да бъдат закрити. Тамън така ще се ускори реформата.

мълчанието на агнетата
мълчанието на агнетата
03 февруари 2020 11:43
Гост

извършеното от Гешев е престъпление! Колко хора го казаха в прав текст 145а НК. Мълчанието на ВСС е оглушително

Kick
Kick
03 февруари 2020 11:57
Гост

Ще се притаят, докато шумът отмине, а него тайно ще го предупредят, че е сгафил жестоко.

Петров
Петров
03 февруари 2020 11:37
Гост

ССБ са прави, напълно прави да искат такава дискусия, проблемът е, че са съдии и ще бъдат обвинени, че се бъркат в работата на прокуратурата.

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2020 11:38
Гост

А прокурорите ли да поискат такава дискусия?

дрън
дрън
03 февруари 2020 11:45
Гост

Хаха, тия, които го номинираха 🙂 Всъщност се чудя как извършеното от Гешев престъпление се вмества в рекламираните високи нравствени и професионални качества, които уж притежава

Павлин
Павлин
03 февруари 2020 15:37
Гост

хахаха Видяхме ги колко „дискутираха“ при второто гласуване след връщането на първия избор. Интересно ми е колко часа ще е все още на работа някой прокурор с гръбнак, осмелил се да изкаже несервилно мнение.