Съюзът на съдиите поиска Висшият съдебен съвет (ВСС) да направи подробен анализ и да посочи виновните свои бивши членове, инспектори и магистрати за това, че съдия Мирослава Тодорова осъди България в Страсбург.

Съсловната организация изпрати писмо до съдийската колегия на ВСС, в което напомня, че кадровиците дори не са обсъдили решението на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), макар да е публикувано преди повече от месец.

В него съдът в Страсбург постанови, че държавата е нарушила правото на съдия Тодорова на свободно изразяване на мнение, както и забраната за използване на законни процедури за постигане на паралегални цели (пълния текст на решението виж тук).

Мирослава Тодорова осъди България заради събития отпреди 10 години, когато тя беше и председател на Съюза на съдиите. По това време организацията имаше много критични становища срещу тогавашните премиер Бойко Борисов и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, както и срещу кадруването на ВСС при избора на административни ръководители.

В резултат на това пък, през 2011 г. ВСС започна проверка на наказателното отделение на Софийския градски съд, където работеше Тодорова и я наказа с намаляване на заплатата с 15% за две години заради забавени дела. След една година съдебният съвет образува ново дисциплинарно дело срещу Тодорова за забавени мотиви по две дела и я уволни, а първоначално и Върховният административен съд потвърди уволнението, но след това петчленен състав го отмени. Така ВСС намали наказанието като понижи съдия Тодорова за две години в Софийския районен съд.

В решението на ЕСПЧ се казва, че има пряка връзка между публичните позиции на Тодорова и наложените ѝ наказания, а отношението към нея е обезкуражило всички съдии да критикуват ВСС и да изразяват становища за независимостта на съда.

Затова и Съюзът на съдиите настоява, макар и 10 години по-късно, ВСС да вземе мерки като анализира задълбочено причините за осъдителното решение.

„Да се идентифицират структурните и нормативни дефекти, които са причина за това държавните органи за администриране и инспекция на съдебната власт – ВСС и ИВСС, да действат в услуга на изпълнителната власт и като средство за репресия спрямо независимостта на съдиите, да ограничават правото им на свободно изразяване и на критично мнение по въпросите за съдебната независимост. Да се открои ролята и приносът на всеки един от посочените в решението на ЕСПЧ държавни органи ( ИВСС, ВСС и ВАС), включително и конкретните членове на ВСС, инспектори и съдии от ВАС, за допускане на нарушенията на чл. 10 и чл. 18 от ЕКПЧ спрямо съдия Мирослава Тодорова“, се казва в писмото на ССБ.

От съсловната организация настояват също ВСС да установи случаи и от актуалната си практика, както и от тази на Инспектората към ВСС, в които дисциплинарната власт е използвана за сплашване на съдии. От ССБ искат да бъдат огласени и случаите, в които магистрати са били професионално ощетени само заради членството си в организацията или заради изразявани от тях критични позиции.

„След извършване на този анализ ВСС да предприеме публичното оповестяване на резултатите, както и организиране на национален юридически форум (с участие на съдии, представители на академичната общност, представители на изпълнителната и законодателната власт), на който да представи подробния анализ на решението, отговорните за допускането на нарушенията лица, както и мерките, които следва да се предприемат за гарантиране, че в бъдеще ИВСС и ВСС няма да се използват за инструмент за репресия срещу съдиите“, настояват от ССБ.

37
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Адвокат
Адвокат
06 декември 2021 19:34
Гост

Като гледам ССБ не се ползва одобрение сред колегите си. Много добро ми се видя определението, че лобистите от ССБ се хранят навънка- например в Страсбург, но ходят до тоалетна в родината си.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2021 23:52
Гост

Хо-хо-хо! Точно по призива на ССБ почти никой от съдиите не гласува на изборите за попълване на съдийската квота на ВСС, а гласувалите бяха основно от провинциални съдилища, водени под строй от съответния председател, служещ на задкулисието.

съдия от прованса
съдия от прованса
07 декември 2021 16:25
Гост

Не е заради ССБ, които по принцип трудно прокарват идеи, а заради личната ми преценка, че не трябва да се запълва съдийската квота.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2021 17:06
Гост

С търсенето на отговорност никой не иска реформи или подобряване на правосъдието. Просто се смени властта и ССБ искат своя дял от пая (американски.. българска баница вече няма, защото имаме промяна)

Ad nauseam
Ad nauseam
06 декември 2021 16:53
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
06 декември 2021 17:00
Гост

Какви са тези глупости? ха ха ха. Сигурно си толкова тъп, че даже и пари не получаваш, за да пишеш?

Гладен Прокурор
Гладен Прокурор
07 декември 2021 11:53
Гост

Глупости ще викаш на дупката откъдето си се пръкнал!

Джеймс Бонд
Джеймс Бонд
06 декември 2021 16:50
Гост

Закриване на всякакви профсъюзи в съдебната власт!

И без грантовете.

За сведение на троловете!
За сведение на троловете!
06 декември 2021 16:46
Гост

България като суверенна държава трябва да денонсира ЕКПЧ и да излезе от този филиал на ЦРУ!

Че в България има проблеми с правосъдието – има. Но тези са част от още по-голям проблем.

Все едно Иуда Искариотски да е Бог Син.

Спортист
Спортист
06 декември 2021 16:35
Гост

Тая пача цял живот вегитира за наша сметка в съда!

Заради неа държавата е осъждана десетки пъти. Но не е виновна тя. Виновни са онези които са я назначили за съдия и които все още я търпят да се гаври с правосъдието!

Юрист
Юрист
06 декември 2021 23:54
Гост

Гаврата с правото е от страна на правни недоразумения като Каскета и ПК на ВСС. Съдия Тодорова се бори за справедливост, която в условията на завладяна от мутрите и задкулисието държава намери в чужбина и всички обикновени юристи й се възхищаваме за това!

Юрист
Юрист
06 декември 2021 16:06
Гост

Долу ССБ и ЕСПЧ! Да живеят Тиквата, Каскета, Барни Ръбъл и всички останали знайни и незнайни калинки на ДПС и ГЕРБ!

Анонимен
Анонимен
06 декември 2021 16:19
Гост

Ако си мислите, че със шизофренично изброяване на някакви прякори на политици ще регламентирате една организация, която лобира за изключително антихристиянски и антибългарски политики САМО защото членовете й получават облаги в плюскане, екскурзии и постове – НЕ ВИ СЕ ПОЛУЧАВА. Всички вече знаят, че лобистите ССБ ядат в чужбина (например в Страсбург), но ходят до тоалетна в родината си. Без задръжки. Само и единствено заради собствените си нужди. Тук Тиквата няма нищо общо.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2021 14:53
Гост

Съдия – пеналист със стаж и претенции иска да установи „вина“ в колективни органи и съдебни състави. И ССБ – които правят, каквото им кажат спонсорите, пишат и те в хор глупости за колективна вина на множество държавни органи и институции, смазани от Великия Стрсбург и изкарани неграмотни и тъпи пред явно известния факт за всички: тази т.нар. съдийка лобира за антидържавни политики, възпрепятстващи правосъдието и с поведението си е явен пример за безнаказаност за хиляди просрочени дела. Как не Ви е срам всички от ССБ? Страх от Бога нямате ли? Нали знаете, че това отива у децата Ви? Сега… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
06 декември 2021 15:02
Гост

Исках да напиша „следващото ВСС“, но то май- така със „следващото ССБ“ по- точно се получи. В по- миналото – Калпака, в това – има вече двама, трима като него, НО в следващото всички ще са вече техни и съвсем ще се оправят нещата. Съдът ще е напълно независим, защото от него нищо няма да зависи, освен да се покланя в посока към Страсбург и САЩ.

Dixi
Dixi
06 декември 2021 16:38
Гост

Който плаща, поръчва музиката!

Америка за България.

вещ в материята
вещ в материята
06 декември 2021 14:38
Гост

Изглежда сякаш процесуалният представител на държавата пред ЕСПЧ не е успял да изложи елементарна защитна теза. Факт е,че делата и стоят ненаписани с години. Факт е,че бави присъди. И тези факти са срамни. И никаква профсъюзна дейност не може да ги отмие, а още по-малко – компенсира. Единственият извод е – напълно посредствена защита на държавата по това дело. Понастоящем няма никаква пречка ВСС, след отмяна на решението да образува производство и наложи ново наказание, като ясно прецизира причините и мотивите за него – мотиви относими само и единствено към дейността като съдия. Обратоното би било безумие. Всеки да не… Покажи целия коментар »

без злоба Хораааа
без злоба Хораааа
06 декември 2021 13:48
Гост

Доста инфантилно и популистко . Личи, че се търси някакво отмъщение и реваншизъм. До кога така и до къде ще я докараме ? Няма ли някой да сложи край на тези борби между магистратски групи по интереси. Няма ли да се направи нещо в полза на цялата гилдия – съдии, прокурори, следователи. Защо се търси само личностни конфликти. Докога ще защитавате само една избрана част от магистратурата и ще си мълчите срещу атаките на политиците, олигарсите и изпълнителната власт срещу магистратите? Има доста примери – съдии, прокурори следователи. с такива примери за отмъщения се съмнявам в морала и ценностната система… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
06 декември 2021 13:30
Гост

Интересното или странното при Тодорова е това, че се занимава успешно и упорито с всичко друго, но не и с писане на делата си.

Тихомир
Тихомир
06 декември 2021 13:18
Гост

Щом точно тази осъди държавата в Страсбург…

Anonimen
Anonimen
06 декември 2021 13:20
Гост

Какво може да се очаква от другите, които наистина са си в правото. Има да си плащаме още много.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2021 12:43
Гост

ССБ и ЕСПЧ перманентно бъркат в здравето на задкулисието и куклите му на конци във ВСС, ВАС и ПРБ. Но ССБ години наред не могат да разберат, че този състав на ВСС е там, за да защитава не съдийската независимост и справедливостта, а интересите на задкулисието и в частност да „трича“ неговите критици като Лозан Панов и Мирослава Тодорова.

Симеон
Симеон
06 декември 2021 12:08
Гост

Съдиите във ВАС са виновни за осъдителното решение, разбира се.

Чавдар
Чавдар
06 декември 2021 12:52
Гост

Е, да. Но за тях няма да има последствия.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2021 11:46
Гост

Да се надяваме, че ще има последици, но ме съмнява дълбоко. ВСС са амортизиран орган.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2021 11:45
Гост

ВСС вероятно ще се направят на приятно разсеяни

Йосиф
Йосиф
06 декември 2021 11:45
Гост

И те като се юрнат ВСС. Как не.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2021 11:45
Гост

Да да. Желая им успех на ВСС.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2021 11:44
Гост

Ще видим какво ще стане.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2021 11:44
Гост

Вероятно няма да има виновни. Ще кажем, че то така се е случило. Как така се случва бе, като някой е вземал решение довели до тези последици.

Шони
Шони
06 декември 2021 13:22
Гост

Няма да е за първи път.

Haralampi
Haralampi
06 декември 2021 11:44
Гост

Надявам се да се разкрие. Но това вероятно ще е споделена отговорност – сиреч никой не е виновен.

Димитрова
Димитрова
06 декември 2021 11:43
Гост

Ние дори и не съзнаваме колко много се излагаме пред Европа. После как да те вземат на сериозно?

Ceci
Ceci
06 декември 2021 13:21
Гост

Няма начин.

Бобо
Бобо
06 декември 2021 11:43
Гост

Поредната излагация. Поредната излагация.

Димо
Димо
06 декември 2021 13:20
Гост

Ганьо не пропуска да го направи.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2021 11:43
Гост

Ами да, да ги посочат!