Идеята да се забрани на магистратите да членуват в професионални организации е мракобесна. А предложението за кариерен бонус за членовете на Висшия съдебен съвет е „опасно, цинично и развращаващо“ . Така Съюзът на съдиите определи предложения за изменения в Закона за съдебната власт, направени от депутати между първо и второ четене на проекта. В писмо до ВСС и правната комисия на Народното събрание от организацията призовават Пленума на съвета да изрази отрицателно становище по тях, а комисията да не ги приема.

Както „Лекс“ писа, със становище срещу част от предлаганите изменения вече излезе и друга магистратската организация – Асоциацията на прокурорите.

Идеята за въвеждането на кариерен бонус за членовете на ВСС е на депутати от ГЕРБ. Те предлагат кадровиците да могат да се възстановяват на длъжност с една степен по-висока от заеманата преди избора. Същевременно се запазват сегашните опции, предвидени в закона – по негов избор кадровик може да се върне на старата си месторабота в съдебната власт или на равна по степен длъжност.

От ССБ изтъкват, че предложението е в „ярко противоречие“ с възприетия в ЗСВ принцип за конкурсите като единствен начин за кариерното израстване на магистратите и като важна гаранция за осигуряването на тяхната независимост. „Особена тревога буди фактът, че тези предложения се правят малко преди предстоящия избор на нов главен прокурор, а в миналото подобни „кариерни бонуси“ са предвиждани с изменение на ЗСВ малко преди избор на председател на Върховния административен съд. Това поставя под съмнение доколко те са били независими и безпристрастни при участието им в гласуването на различни решения в дейността на ВСС и ИВСС“, посочват от организацията.

Според тях въвеждането на този кариерен бонус създава напълно реална възможност в рамките на до три нови състава на ВСС и на Инспектората към него, за когото вече е предвидена такава привилегия, до половината от местата във ВКС и ВАС да бъдат заети от бивши инспектори и кадровици. „Предложеният нов режим отделя членовете на ВСС и ИВСС от професионалните проблеми на всички останали колеги и ги поставя в положение на зависимост“, изтъкват от ССБ.

Те категорично възразяват и срещу предложението членовете на съвета да получават обезщетение за прослужено време докато се занимават изцяло с администрирането на съдебната власт. „Намираме, че сегашният конституционен и законов статут на изборните членове на ВСС и на членовете на ИВСС дава достатъчно гаранции за тяхното справедливо финансово възнаграждение и осигурява и друг вид материална обезпеченост (ползване на служебни автомобили, ведомствени жилища и други), поради което е необосновано въвеждането на още едно ново материално стимулиране, което отново отделя в по-привилегирован режим тези колеги от всички останали. Отново смущаващ е фактът, че това предложение се прави малко преди избора на нов главен прокурор“, посочват от съюза.

Друго предложение, което предизвиква негативна реакция на ССБ, е това на „Обединени патриоти“, които искат да ограничат финансирането на професионалните организации. Според Валери Симеонов и депутати от групата му магистратските сдружения могат да се финансират само от членски внос, дарения от членовете, от програми и фондове на Европейския съюз, финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм.

От ССБ констатират, че така е изключена е възможността да получават средства от програми, фондове или фондации на държави с утвърдена демокрация и върховенство на закона каквито са отделните държави-членки на Европейския съюз, а също Швейцария, Канада и САЩ. А заедно с САЩ, отбелязва съюзът, България е член на НАТО, където двете държави споделят едни и същи принципи за върховенство на закона и правовата държава, като са приели, че ще осигуряват взаимно националната си сигурност, част от която безспорно е и състоянието на правосъдието.

Самият факт, че една неправителствена организация е финансирана от чужбина, не може да води до автоматичен извод за опасност за националната сигурност или заплаха за независимостта и безпристрастността на съдиите. Намираме така предвиденото ограничение в източниците на финансиране за неоправдано и нелогично. Същото ще доведе като резултат неизбежното затрудняване на нормалното функциониране на професионалните организации на магистратите, а оттам и до противоконституционно ограничаване правото на магистратите да се сдружават“, казват от съюза.

Що се отнася до идеята на депутати от „Атака“ въобще да се забрани на магистратите да членуват в организации, то от ССБ определят това като „мракобесно“ и целящо „чистосърдечно унищожаването на конституционното право на съдии, прокурори и следователи да се сдружават съгласно чл.44, ал. 1 от Конституцията и чл.11 от Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ)“.

Сдружаването на съдии в професионална организация е една от гаранциите те да могат успешно да бранят независимостта както на съда като институция, така и на отделните съдии. Съгласно принципите, съдържащи се в Препоръка СМ/Rес (2010) 12, приета от Комитета на министрите на Съвета на Европа, относно свободата на сдружаване на съдии (член 25), „съдиите трябва да имат свобода да формират и да се присъединяват към професионални организации, чиито цели са да се запази независимостта им, да се защитят техните интереси и да се насърчава върховенството на закона“, заявяват от организацията.

И посочват, че Европейската конвенция за защита правата на човека разрешава някои ограничения за правото на сдружаване, но само когато това е необходимо в интерес на националната или обществената сигурност, за предотвратяване на безредици или престъпления, за защитата на здравето и морала или на правата и свободите на другите. А българската Конституцията пък предвижда възможност за забрана на организации, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията и т.н.

Но са категорични: „Считаме, че нито Съюзът на съдиите в България, нито която и да е от другите четири професионални организации на магистрати в България, някога са имали такива цели или че дейността им обективно е водела към постигането на такива резултати. Ето защо твърдим, че предложеното сериозно ограничение на конституционните ни права е лишено от легитимна цел“.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Тъжно
Тъжно
25 октомври 2019 10:39
Гост

Соросоидните събранийца ще останат в миналото и разните там умни и красиви пак се разпискаха.

Петров
Петров
24 октомври 2019 16:57
Гост

Бонусите са легализирана корупция. Това е ясно на всички, особено на тия, които ги предлагат.

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2019 11:07
Гост

А и Валери Симеонов как смята, че може да се издържат само от членски внос?

Прав е
Прав е
25 октомври 2019 10:39
Гост

С тия хонорари няма да имат проблем.

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2019 11:04
Гост

Никой не бива да ни отнема правото на сдружаване. Това е абсурдно.

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2019 11:05
Гост

По-скоро идеята на депутатите от „Атака“ е лобистка.

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2019 11:06
Гост

А, той Волен ако може ще промени и Конституцията.

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2019 11:03
Гост

Абсолютно подкрепям становището им. ВСС си гласуват бонуси, а ограничават иначе правата на магистратите.

16-ти април
16-ти април
24 октомври 2019 9:27
Гост

Конкретно по темата – аз не считам, че ВСС е „ИЗВЪН СИСТЕМАТА“, съветът е самата система. Та в този ред на мисли – никакви обезщетения не се полагат освен при напускане на системата на съответното основание. Айде сега както падат една след друга наредби и наредбички тия хрантутници, както и предишните да си върнат всичките парични обезщетения! Отправям призив към съответното звено на ВАП да се самосезира и провери основанието, на което са си изплащали обезщетения и да атакуват решението пред ВАС – там вече и Господ не може да ИМ помогне….

анонимен
анонимен
23 октомври 2019 17:36
Гост

Какво ли мисли прокурорската част от ВСС за тия предложения. Сигурно най-доволна е Гергана Мутафова.

анонимен
анонимен
23 октомври 2019 17:03
Гост

Само да допълня – докато мислите, ще сложа тук едно четиво – също за размисъл:
https://www.actualno.com/politics/pere-li-pari-edinstvenijat-kandidat-za-glaven-prokuror-dokumenti-news_1387735.html?fbclid=IwAR1ZQJtplIwRnGLwcCdMAVzFYduOPLN4x35qcWvbLTA6wj4gJvkX3kovdhg

уха
уха
23 октомври 2019 17:24
Гост

а Гешев пере ли, пере

Радост
Радост
23 октомври 2019 17:36
Гост

И Обама го няма, и Путин го няма…

Хмм
Хмм
25 октомври 2019 10:40
Гост

Това май е фалшива новина

Дали
Дали
25 октомври 2019 10:41
Гост

Дали наистина? Вече на всичко вярвам.

анонимен
анонимен
23 октомври 2019 17:02
Гост

За да получи човек бонус в този живот, той трябва да го е заслужил. По принцип никой не дава даром нещо на другия. За ВСС и сега има редица привилегии в закона – пари за дрехи, транспорт, за всякакви други служебни разходи. Неотдавна заплатите им бяха приравнени с тези на председателите на върховните съдилища и на главния прокурор. Да не говорим, че повечето от тях вече са си взели обезщетенията за прослужено време, а понеже не малко са тези с голям стаж, то това са 40 заплати отгоре. Но ако погледнем кой колко получава и за какво, вече наистина нещата… Покажи целия коментар »

анонимен
анонимен
23 октомври 2019 16:57
Гост

А бе защо не коментирате по същество предложенията и мотивите, а само хейтите. Голяма работа. Хората просто мислят еднакво и едни и същи неща им правят впечатление.

анонимен
анонимен
23 октомври 2019 16:53
Гост

Не че нещо, но становището на ССБ много прилича на това на Керелска. Или заедно са го писали, или са си преписвали.

анонимен
анонимен
23 октомври 2019 16:56
Гост

Ами аргумента, че кариерният бонус се предлага преди важни избори в съдебната система? Вчера Лизан го каза същото. Ех, тези съвпадения.

Николай
Николай
23 октомври 2019 17:38
Гост

To това становище не е толкова оригинално, че да търсите авторски права за него

анонимен
анонимен
23 октомври 2019 16:52
Гост

И според мен забраната няма да бъде приети. Може би и ограничението за финансирането. Има шанс и финансовият бонус да не бъде приет, защото Горанов вече каза, че няма пари. Но пък кариернияяя – ооо, за него нямам съмнение. Вече уредиха инспекторите, сега ще уредят и ония безделници от ВСС.

бонус-фалос
бонус-фалос
23 октомври 2019 16:49
Гост

Работата е ясна, да влезе убитият! Тези промени няма да минат – визирам за съсловните организации. За бонусите за ВСС обаче, май, май. Или както е казал народа – за едни бонус, за други – фалос.