Три години затвор за нарушение на карантина е първата присъда, произнесена по „Скайп“ в Сърбия, съобщи БТА, като се позовава на информация на „Танюг“.

Съд в Цариброд е осъдил днес 38-годишен мъж от Ниш на 3 години затвор за това, че след като се е върнал от чужбина, не е спазил задължителната мярка за самоизолация.

Това е и максималното наказание в Сърбия за „нарушение на здравните предписания по време на епидемия“.

Делото е първото в страната, което е гледано чрез видеовръзка по „Скайп“ между съдията, адвоката и прокурора в съдебната зала, и обвиняемия, който е в ареста в Пирот.

Съдебните дела по „Скайп“ бяха препоръчани от сръбското министерство на правосъдието, за да се гарантира безопасността както на страните в процеса, така и на служителите на съда в условията на епидемията от коронавирус.

В България Наказателният кодекс беше променен, за да бъдат увеличени наказанията за нарушаване на мерките по време на епидемия и сега нарушаването на карантина предвижда вече до 5 години затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лева. До момента са образувани над 200 досъдебни производства, а вътрешният министър Младен Маринов обяви, че под карантина са над 24 000 души.

Някои български съдилища също разглеждат дела по „Скайп“ откакто беше въвдено извънредното положение.

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Живко
Живко
27 март 2020 16:11
Гост

Радвам се, че бързо почнахме да действаме и в България по редица въпроси. Организирахме се. Чак ще изнасяме оборудване на Европа. Хайде сега де. Ние смотаните българи ще им помагаме нали. Какво ще ни кажат след това на нас?

Адвокат
Адвокат
28 март 2020 0:04
Гост

Редко тъпи хора пишат в тоя сайт.

Русева
Русева
27 март 2020 16:09
Гост

Болници се ремонтират за дни, направиха се някой промени в учебния процес, изремонтираха цяло летище за тиреовете към Турция, работят по скайп в съдъ… мисля, че хораа се научиха да работят бързо и качествено, а не да увъртат

Живко
Живко
27 март 2020 16:10
Гост

Да де, то ако се окаже, че в Пловдив трябва да има стадион за да се преглеждат болни хора (недай си Боже) то ще се вдигне прочутия стадион на Ботев за 1-2 седмици. Ама сега ще има мотане с години още.

Любенова
Любенова
27 март 2020 16:08
Гост

Вижте, не може такива хора да отиват в един затвор с убийци. Трябва да се измисли някакъв по-кротък затвор за тях.

Обретенов
Обретенов
27 март 2020 16:08
Гост

Това, че разглеждат дела по Скайп тук е новина, но на мен не ми е интересно дали гледат по Скайп. Супер е, това е иновативно, но ми е интересно дали съгрешилите и разхождали се в тези 14 дни под карантина, ще бъдат осъдени или ще ни се стори прекалено малко наказание за хора, които са съвестни граждани, че да ги пращаме в затвора?

Bili
Bili
27 март 2020 16:06
Гост

Какво става с тукашните сладури? Каролев ще влиза ли в затвора ?

Емилиева
Емилиева
27 март 2020 16:06
Гост

Айде сега ако се размине на Каролев 5 години затовр, защото може да е бил заразен и да е убил след себе си 1-2-3 човека… ако не иде в затвора, а се размине с мизерната за стандартите му 5000 лв. глоба просто няма да искам да гледам и чета нищо за правораздавателните ни органи!

Адвокат
Адвокат
28 март 2020 0:08
Гост

Ама ти „гледаш и четеш за правораздавателните органи“ в България ли ? Това трябва да е последна фаза на оглупяване…

Daniel
Daniel
27 март 2020 16:05
Гост

Аз какво виждам? Едното е, че този човек от Ниш е осъден. Второто което виждам, като наказание за неспазване на карантината беше в Индия, която Индия я знаем на какво ниво е. В този ред на мисли там наказанието е полицията да те кара да правиш клекове на мястото, на което те е хванала. Също така бой с пръчка на място. Както и да е. Всеки наказва, но тук един Каролев се мисли за по-голям от всички ни, защото има пари. Това не е ли наглост?

Адвокат
Адвокат
28 март 2020 0:10
Гост

Май по-голяма наглост е премиерът слънце да купи къща в Барцелона на метресата си с крадени пари…

Ристевски
Ристевски
27 март 2020 16:04
Гост

Сърбите не си поплюват. Като цяло Източния блок – бившия, успява далеч по-адекватно да се справи. Разбира се тук имаме само наказания, но някой, които се разхождат насам натам не са в затвора вече. Което значи, че тук не се прилага точно това наказание.

Димитриев
Димитриев
27 март 2020 16:03
Гост

Браво на сърбите. Сега същото да сполети и Каролев.

Адвокат
Адвокат
28 март 2020 0:11
Гост

Най-много да го сполети едно условно.