Съд в Англия изяснява дали мръсният въздух в Лондон е причина за смъртта на 9-годишно момиченце. Това става в дело, което може да създаде правен прецедент седем години, като след като Аду-Киси-Дебра е починала от тежък пристъп на астма, предава Франс прес. Момичето е имало пристъпи в продължение на 3 години и над 30 хоспитализации.

Първоначалният извод на съда през 2014 г. е бил, че детето е починало от остра дихателна недостатъчност, причинена от тежката астма. Тези изводи обаче са били отменени миналата година, когато е било наредено ново разследване поради нови научни данни.

Съдебният лекар, който е натоварен с откриването на причината за смъртта, вчера е започнал да изследва равнищата на замърсяване, на които е била подложена Ела и след две седмици ще определи дали те са предизвикали смъртта ѝ, предава БТА.

Ако той заключи, че замърсяването на въздуха е пряка причина за смъртта на Ела, това ще създаде прецедент във Великобритания.

Майка ѝ Розамунд Аду-Киси-Дебра се надява най-после да получи „причината за смъртта ѝ в смъртния ѝ акт“ и да накара властите да предприемат действия срещу замърсяването на въздуха.

Тя разказва, че в някои дни дъщеря ѝ е имала изключително тежки пристъпи и е спирала да диша. През останалото време водела нормален живот, свирела на пиано или на китара, грижела се за своите по-малки братче и сестриче и мечтаела да стане пилот на самолет.

Ела е живяла на по-малко от 30 метра от силно натоварения Южен околовръстен път в Лондон.

През 2018 г. британският експерт по атмосферно замърсяване професор Стивън Холгейт установи „поразителна връзка“ между спешните хоспитализации на Ела и регистрираните пикове на азотен двуокис и на фини прахови частици, които са най-вредните замърсители.

„Това ме шокира, разгневи ме, но и невероятно ме натъжи, че с нищо не можаха да ѝ помогнат“, спомня си майката на Ела.

Разследването ще проучи евентуални пропуски на властите да вземат мерки за намаляване на замърсяването и информиране на обществото за здравните рискове.

На първото заседание по делото вчера адвокатът на семейството Ричард Хърмър обвини властите на квартал „Луишъм“, че са се забавили да предприемат действия срещу замърсяването, чиито нива са се покачвали.

След като общинският съвет е направил оценка на качеството на въздуха в този район, са били нужни три години, за да се изготви план за действие и още четири за официалното му приемане.

„Това е геологично бавно темпо в контекста на спешна здравна ситуация, нали?“, каза адвокат Хърмър, обръщайки се към отговарящия за околната среда в „Луишъм“ Дейвид Едуардс.

„Погледнато в настоящия контекст, да, със сигурност“, отвърна Едуардс.

В хода на делото ще бъдат изслушани представители на министерствата на транспорта, околната среда и здравеопазването, както и професор Холгейт.

По данни на лондонското кметство в 99% от града се превишават препоръчаните от СЗО допустими максимуми на атмосферно замърсяване. Миналия месец изпълнителният директор на Фонда за чист въздух Джейн Бърстън заяви, че за децата в Лондон има 4,2% по-висока вероятност да бъдат приети в болница за астма в дните на високи нива на замърсяване с азотен двуокис.

Кметът лейбърист на Лондон Садик Хан заяви миналия месец, че качеството на въздуха се е подобрило от 2016 г. Той изреди въведени от встъпването му в длъжност мерки, сред които влязлата в сила миналата година „зона с ултраниски емисии“, където шофьорите на най-замърсяващите автомобили трябва да плащат всекидневна входна такса.

Междувременно в София

Преди 3 години в Софийския градски съд беше заведен колективен иск срещу столичната община, като целта му е да бъде преустановено замърсяването на въздуха в София, както и да се установи неефективната реакция на общината в периода от 2015 г. до 2017 г.

Делото тръгна в съда едва миналата година, а преди това трима съдии се отведоха, двама го прекратиха, докато накрая апелативният съд определи, че съдебен процес трябва да има и той беше поет от Албена Ботева. Процесът обаче върви мудно заради трудното намиране на вещи лица, които да изготвят заключения по назначените експертизи. Следващото заседание е насрочено чак за 1 март догодина.

Въздухът в София е един от най-замърсените, като преди седмица столицата на България дори оглави световната класация за място с най-мръсен въздух. Преди дни пък Европейската комисия предупреди България за нова наказателна процедура за несправяне с мерките за намаляване на замърсяването.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 декември 2020 21:28
Гост

Голяма новина. В мъгливия Лондон ще решават нещо. Което тука, в БГ, няма значение.

Анонимен
Анонимен
01 декември 2020 15:21
Гост

А какво да кажем ние? София е изключително замърсен град.

Анонимен
Анонимен
01 декември 2020 15:13
Гост

Основна вина за мръсния въздух в София са освен циганите, то и колите. Обаче нито на циганите ще се забрани и ще се следи дали се спазва да не горят боклуци, нито ще спрат колите и ще пердашат солени глоби на хората с коли над 10 годишна възраст

Knowledgeable
Knowledgeable
01 декември 2020 18:42
Гост

Трябва да започнем с премахване на „едрите“ промишлени замърсители – обществена тайна е кои са те (в смисъл, че са тайна само за СО). След това нека да видим какви ще бъдат нивата и можем да се тревожим за циганите и колите. Но мерки трябва да се вземат и то от вчера.

Анонимен
Анонимен
01 декември 2020 15:12
Гост

Фандъкова да се замисли!

Анонимен
Анонимен
01 декември 2020 15:23
Гост

А, пука й на нея. Само дава празни обещания.

Неман
Неман
01 декември 2020 15:11
Гост

Смятайте за какво става дума. А тук и да измира децата ни на база на мръсния вуздух, общината не взема мерки, защото не смее да забрани на всички столичани да ползват коли в центъра на града, а също така ги е страх от реакцията ако това се случи. Няма да може да извлечеш закостенелите мозъци на 40+ годишните от колите. Трябва да се случи промяната при 20-30 годишните

Анонимен
Анонимен
01 декември 2020 21:31
Гост

Да бе, и да се качат всички на велосипеди? Ти като си много разкрепостен мозък, си върви пеша из София, колко му е от Младост-3 до Орлов мост, нищо работа. Или на велосипедче през зимата.

Василева
Василева
01 декември 2020 15:10
Гост

Смятам, че е редно да се вземат мерки и да не се случва това. Да се спре изгарянето на въгища. Нещо, което доста подхранва немската икономика, но и те забраняват изкопаването на въглища. Уви чак през 2060 та година.

Анонимен
Анонимен
01 декември 2020 15:25
Гост

Хората се топлят с въглища,защото това им е евтина алтернатива. Токът поскъпна страшно много.

Йосиф
Йосиф
01 декември 2020 15:09
Гост

Нищо ново. Ама в нормалните страни може да се вземат адекватни мерки, а тук никой няма да се занимава с този проблем. Знаем го

Анонимен
Анонимен
01 декември 2020 15:09
Гост

Там може и така да стане, че в центъра на града да се забрани да се движат коли, но в една София всички тарикати дошли от къде ли не, че и кореяк софианците, не могат да си слязат от колите. Те са много повече от всички други и затова не слизат от таратайките дето си купуват за 3000 лева на старо

Анонимен
Анонимен
01 декември 2020 21:33
Гост

Глупав трол. Замърсяването от колите е най-малкия проблем. Ти какво предлагаш, да си купуват всички от евтинките лектромобили?

Анонимен
Анонимен
01 декември 2020 15:08
Гост

Така се прави в правова и цивилизована държава. Защото ако момиченцето си е отишло заради мръсния въздух, то повярвайте, че жената ще осъди градската управа за много пари, а после ще я принуди да вземе мерки. И Лондон ще вземе мерки. Ма понеже там са прости, местните ще се съгласят, че въздухът им е мръсен. А тук и да се случи същото – Ганьо ще каже, че то не се знае дли мръсният въздух е проблем, какво сега си измислят глупости да го карат да спира да гори въглища и да си кара колата

Анонимен
Анонимен
01 декември 2020 21:35
Гост

Ти ми купи електромобилче, аз само да го карам, герберастче. Евтини са.

Анонимен
Анонимен
01 декември 2020 15:06
Гост

А там дори нямат толкова къщи, които да се отопляват на въглища, дрехи и гуми.

Димитриева
Димитриева
01 декември 2020 15:05
Гост

А Лондон дори не е най0мръсният град в света. Все пак на първо място по този показател редовно е…София!!!

М. Кирилов
М. Кирилов
01 декември 2020 15:05
Гост

Браво за статията. Много в тон с това, което се случва сега в София