Върховният административен съд (ВАС) спря действието на новата наредба за конкурсите за директори на училища и така и стотиците конкурси, обявени в цялата страна.

Наредба № 16 за провеждане на конкурси за заемане на длъжността „директор“ в държавните и общинските институции в системата на предучилищното и училищното образование беше обнародвана на 5 юли 2022 г. Кандидатка за директор на Средно училище „Д-р Петър Барон“ в Пазарджик.

В определението си (пълния му текст виж тук) върховните съдии Мариника Чернева (председател на състава), Мирослав Мичев и Александър Митрев (докладчик) сочат, че целта на спирането на действието на наредбата е да се осигури защита на лицата, които са я обжалвали.

ВАС приема, че ако обявените конкурси за директори на институции в системата на предучилищното и училищното образование продължат при действието на оспорената наредба, това би ограничило възможностите на жалбоподателката да участва в този за пазарджишкото училище, предвид евентуално несъответствие с поставените в подзаконовия нормативен ак изисквания към кандидатите.

„Заложени са множество критерии, които имат субективен характер, отнасят се до личността на кандидата като мотивация за заемане на длъжността, нагласа за работа в екип и усъвършенстване и комуникационни умения. Евентуалната незаконосъобразно формирана комисия, която ще оценява качествата на кандидатите, възможността за субективизъм при оценката, влияят пряко върху законосъобразността на конкурса и пряко засягат всеки участник в този конкурс“, изтъква ВАС.

И напомня, че централизираното провеждане на стотици конкурси за директори на училища, които са обявени в момента, при действието на незаконосъобразни правни норми, би представлявало сериозно засягане на обществения интерес, включително и на кандидатката от Пазарджик.

„Предварителното изпълнение на наредбата би причинило значителни и трудно поправими вреди, както на интересите на участниците в конкурса, конкретно и на жалбоподателката, така и на защитимите обществени интереси, които са предмет на регулиране. Това е така и предвид несигурността, свързана с действителността на евентуално възникналите вследствие на конкурса трудови правоотношения, в случай че наредбата бъде отменена от съда и неблагоприятния ефект върху провеждането на предстоящата учебна година“, пише ВАС.

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ивана Кирязова
Ивана Кирязова
17 август 2022 12:15
Гост

Много правилно.Трябва да се даде гласност и възможност и други млади хора да участват в конкурси.Иначе пак на наши и ваши става работата.

Анонимен
Анонимен
16 август 2022 23:21
Гост

Докога такива ще ни ръководят?

Учител/София, гимназия до НДК
Учител/София, гимназия до НДК
13 август 2022 13:57
Гост

Да се проверят директорите, които не увеличиха учителските заплати през април!

Закривай! Уволнявай! Лустрирай!
Закривай! Уволнявай! Лустрирай!
11 август 2022 18:44
Гост

ВАдмС следва да бъде немедленно закрит, поради:
-Това,че е излишен. В малка държава два върховни съда със стотици върховни съдии е перверзия, която и по ХХЛ не биха показали.
-Опасен за правовия ред. Силно се съмнявам,че лице ,завършило милиционерското училище е редно да бъде съдия, без значение в кой съд. Нито прокурор. В този съд колко са милиционерите? И какво е нивото на компететност, ако например бъдат изпитани, с цел атестация, по конспектите за абсолвенти?
-Основан на връзки и непотизъм. Самите вие, от вашия сайт пишете за връзкарството в този съд-ДЕСЕТКИ РОДНИНИ във върховния административен съд. https://news.lex.bg/pregled-na-pechata/десетки-роднини-работят-във-върховни/

ВАдмС да получи статут на РПУ!
ВАдмС да получи статут на РПУ!
11 август 2022 18:46
Гост

Роднина, милиционер, роднина, милиционер.
https://news.lex.bg/pregled-na-pechata/десетки-роднини-работят-във-върховни/

роднина-милиционер
роднина-милиционер
11 август 2022 18:56
Гост

Да питам роднините в този съд как си говорят помежду си? Казват ли например „мамо“, „тате“, „лельо“, „чичо“, „братовчеде“, или с цел конспиративност използват господин, госпожа и съответната фамилия, дори когато разговарят със роднината си, помогнал за инсталирането? Защото статията за роднинството в този съд е потресаваща. Дори в МВнР родниството е по-малко, а непотизмът е на далеч по-ниски нива. Че то в този съд, ако се задълбаят нещата кръвно родствените връзки са до там,че направо съдът да го преименуват във племенен съд. Двайсетина рода в този съд, инсталирали роднини , а по-изключение-приятели е повече от прекалено. Съдът е превърнат… Покажи целия коментар »

бръмбар
бръмбар
11 август 2022 15:49
Гост

Какво не ѝ е наред на тази статия? Само аз ли не виждам някакъв текст. Ни в клин, ни в ръкав съществува изразът „Кандидатка за директор на Средно училище „Д-р Петър Барон“ в Пазарджик“. Дори не е изречение, няма глагол. За каква кандидатка става дума и какво не е дописано тук?

Виви
Виви
14 август 2022 9:41
Гост

А в четвъртия абзац пише „нормативен ак“.
Някой автор/редактор е бързал за плаж 🙂

Гост
Гост
11 август 2022 14:55
Гост

Нека да се правят записи на всеки явил се на конкурса и да се пазят поне 1 месец, ако някой ще го обжалва. Време е вече да се направи мандатност на директорите не повече от 2 мандата де имат в едно училище . Прекалино дългото стоене на ръководна позиция в нашата страна води до корупция. тА това не е добре за образованието ни. Крайно време е да се реши проблема с пенсионери в образованието, хейм пенсия получават хем държавна заплата получават. Да не излизат , че няма млади и , че те са най- способни. Без манипулиране.

Кики
Кики
11 август 2022 13:34
Гост

E, хубава работа.

Петров
Петров
11 август 2022 13:18
Гост

Безспорно трябва да се осигири защита на лицата, които са обжалвали наредбата.

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 13:14
Гост

Лекс.бг по договор или „pro bono“ от известно време се явява PR агенция на ВАС?

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 13:03
Гост

ИВСС:
Някaкви разговарят по телефона. Единият пита: – Вие откъде се обаждате? – От ‘асково. – Моля? Не ви разбрах?!.. – От ‘асково – повтаря другият. – …Не ви разбирам…?! – ‘Aсково бе! – ядосва се вече другият – ‘асково, кат ‘ляб!!!

Справедливост за всеки
Справедливост за всеки
11 август 2022 12:14
Гост

Конкурси в българия няма, няма абсолютен никакъв подбор всичко е за „НАШИ ХОРА“ има цели семейства от който всеки един е на държавна работа, а както знаете наште хора не ги пипаме как може да искаме безпристрастност и обективност от хора който са обвързани по семейна линия.

Фики
Фики
11 август 2022 13:19
Гост

Така е за съжаление.

Данчо
Данчо
11 август 2022 11:58
Гост

Мъка

Пешо
Пешо
11 август 2022 11:58
Гост

big one

Даниела Симова
Даниела Симова
11 август 2022 11:57
Гост

Браво бе

Жаки
Жаки
11 август 2022 11:55
Гост

ами, заместниците ще са и.д. директори, това е

Нора
Нора
11 август 2022 11:49
Гост

Интересен казус

Веско Шилев
Веско Шилев
11 август 2022 11:57
Гост

Чак пък интересен

Георги Гергинов
Георги Гергинов
11 август 2022 11:47
Гост

Трябва да се осигури защита на лицата, които са я обжалвали

Манджуков
Манджуков
11 август 2022 11:44
Гост

Е, това какво е сега

Щерев
Щерев
11 август 2022 13:20
Гост

Поредната каша.

Кирил ПетРов
Кирил ПетРов
11 август 2022 11:41
Гост

При незаконосъобразни правни норми е така

Заки
Заки
11 август 2022 13:21
Гост

За кой ли път.

Мишо
Мишо
11 август 2022 11:38
Гост

ау, и сега какво

Тити
Тити
11 август 2022 13:22
Гост

Чакаме резултатът от обжалването.