Софийският районен съд (СРС) ще заседава още веднъж по делото на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов срещу глобата от 1000 лв., която му беше наложена, защото през 2017 г. не подаде декларация пред Сметната палата. Това е решил днес съдията докладчик Ангел Павлов след като на 12 юли обяви делото за решаване.

От СРС съобщиха само, че днес съдия Павлов е отменил дадения ход на делото и всички протоколни определения и е насрочил ново заседание по него в петък от 13 ч. Мотиви за това не са посочват, а само, че като въззиваема страна е призована новата Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество КПКОНПИ, а не Сметната палата.

Предмет на делото е наказателно постановление на председателя на Сметната палата Цветан Цветков, с което през януари Лозан Панов беше глобен с 1000 лв. До санкцията се стигна след като с промени в закона беше предвидено, че от 2017 г. магистратите подават декларации за имуществото си пред Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), а не пред Сметната палата. Тогава Панов подаде своята пред ИВСС, но според Цветков е трябвало да я подаде и до Сметната палата, тъй като освен съдия е и член на ВСС, а за тях изискването е такова.

Така на 12 юли на първото и единствено заседание по делото председателят на ВКС застана лично пред съда, за да поддържа жалбата си срещу санкцията. В залата бяха и процесуални представители на КПКОНПИ, към която от тази година мина звеното от Сметната палата, което отговаря за декларациите на висшите представители на властта. Съдия Павлов обаче прие, че страна по делото е директорът на Сметната палата, който нямаше представител, а юристите на антикорупционната комисия останаха в залата само като слушатели.

Председателят на ВКС твърди, че не е извършил нарушение, защото именно председателят на Сметната палата е издал указания, че от 1 януари 2017 г. магистратите вече не подават декларации пред палатата, а пред ИВСС, както е постъпил и самият Панов. Целта на закона е имуществото на съдиите, прокурорите и следователите да е публично, а това е постигнато като го е обявил пред инспектората.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
16 октомври 2018 17:23
Гост

А кой е съдията на снимката. Прилича ми на готвача от кошмари в кухнята?

Потърпевш
Потърпевш
15 октомври 2018 13:39
Гост

Този човек сериозно уронва авторитета на ВКС. Работил съм там по времето на Лазар Груев и Иван Григоров, който дори изкара 2 мандата (лека му пръст). Имах „удоволствието“ да съм служител там няколко месеца, докато Панов беше председател. Нищо общо! Поставя хората под такава преса, че ги принуждава да напуснат.

Анонимен
Анонимен
15 октомври 2018 13:32
Гост

За времето, през което Панов е ръководител на ВКС доста хора бяха изгонени от съдебната система за уронване на престижа й, въпреки че те не са направили нищо в сравнение с неговите изцепки.

Не на страха!
Не на страха!
15 октомври 2018 13:24
Гост

Панов, не ставай смешен. Нямаш 1000 лева, или не желаеш да си признаеш, че си превишил правата си. Не си недосегаем.

Възмутен
Възмутен
15 октомври 2018 13:27
Гост

Той като трябва да наказва се бори със зъби и нокти във ВСС, но когато трябва да поеме лична отговорност, не му стиска. Какъв пример дава на колегите си?

Анонимен
Анонимен
15 октомври 2018 13:13
Гост

Дано КПКОНПИ си свършат работата добре и този път.