Жената на Васил Божков – Елена Динева, влиза в ареста. Това реши окончателно днес Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС), след като прие, че на свобода Динева може да повлияе на свидетелите по разследването, по което тя е обвинена за участие в престъпната група на Божков.

Миналата седмица първата инстанция ѝ наложи рекордната парична гаранция от 1,5 млн. лева, но прокуратурата настоя да бъде задържана. Адвокатите на Динева – Трендафил Трендафилов и Людмил Рангелов пък поискаха тя да бъде освободена без каквато и да е мярка за неотклонение.

В началото на заседанието прокурорът Тихомир Стоев каза, че са събрани нови доказателства срещу Динева, след като днес показания и срещу нея е дал основният свидетел срещу Божков – доскорошният му бизнес партньор Цветомир Найденов.

Според прокурор Стоев, в показанията си Найденов разказал, че Динева е била запозната с престъпната дейност на Божков и знаела дори за случаите на изнасилвания и убийства, за които прокуратурата започна отделно разследване по показанията на свидетеля.

Пред съда Динева каза, че не е виждала Найденов от 3 години, но се гнуси дори от твърдението му, че е знаела за изнасилвания и убийства. По думите ѝ, това излизало извън всякакви граници. Динева каза, че има интереси в областта на културата, но никога не се е занимавала с лотарията.

Съставът на съда с председател Георги Ушев обаче прие, че има достатъчно доказателства, от които да се направи обосновано предположение, че Динева е участвала в престъпната група и на свобода може да повлияе на свидетели. Затова определението на първата инстанция, с което ѝ беше наложена парична гаранция, беше отменено, а Динева беше задържана в съдебната зала.

Съдът отказа да решава за 72-часов арест на Божков, след като не е бил задържан

Специализираните съдилища отказаха да разглеждат жалбата на служебните адвокати на Васил Божков срещу постановлението на прокуратурата за 72-часовото му задържане.

Днес състав на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) с председател Георги Ушев и докладчик Николай Димитров реши окончателно, че постановлението може да бъде обжалвано само пред Апелативната специализирана прокуратура, тъй като Божков реално не е бил задържан в България. Той беше арестуван в Обединените арабски емирства (ОАЕ) в края на януари, където тепърва ще започне производството по екстрадирането му, а днес главният прокурор Иван Гешев каза, че от Върховната касационна прокуратура вече са говорили с колегите си в ОАЕ.

„Държавата свърши всичко, което трябваше по случая с Васил Божков, сега топката е в ОАЕ. Да му се молим да се върне ли?“, каза Гешев.

По-рано адвокатите на бизнесмена и обвиняемия с него Георги Попов са обжалвали искането за задържане и инстанционно в прокуратурата, но и тя е отказала да се произнесе.

Служебните защитници Милена Миланова и Надежда Николова се позоваха на чл. 5 от Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ), според който всеки арестуван има право да обжалва в съда основанията за задържането си и да разбере в какво е обвинен. Според тях това не е сторено, а исканията за 72-часов арест са безпрецедентни, неоправдани и необосновани. Адвокат Николова подчерта, че на Попов било повдигнато обвинение единствено за участие в престъпната група на Божков, без да има повече данни какво е правил в нея.

След едночасов размисъл съставът на АСНС реши, че правилно първата инстанция е отказала да се произнесе, защото реално двамата не са били арестувани, а смисълът на конвенцията е, че пред съд подлежи законността на всяко фактическо задържане.

Затова съдът посочи, че в случая може да бъде обжалван единствено прокурорският акт, а това става само пред второинстанционната прокуратура.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
28 февруари 2020 13:27
Гост

Цветомир Найденов – Цеката, този певец, исках да кажа светец, само за коронавирусът и озоновата дупка не се е изказал.
На мен Цеката ми напомня за Бисер Петното.

Стойчо
Стойчо
28 февруари 2020 8:50
Гост

Ушеф, Ушеф любимият съдия в спец. съда, при него няма ‘лабаво изпълнява всякакви поръчки, колкото и трудни да са … Няма да рискуват с някой като Миталов, я!

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2020 23:41
Гост

Е, съд ги прави тези работи. Не е прокуратурата. Спец, но съд. Супер професионалисти. И затова ще получават и полагаемото им се възнаграждение. Някой беше казал, че с такъв съд няма нужда от прокурор.

Иван
Иван
27 февруари 2020 15:08
Гост

Божков щеше да се прибере човека. Ама решил на път да мине през Италия да врътне едни ски. Та заради коронавирусът се разкандардисал.

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2020 14:48
Гост

За сетен път се убеждавам, че спецсъдилищата са ненужни и най добре е да се закрият.

Кирилов
Кирилов
27 февруари 2020 14:50
Гост

Да, тамън ще се направят икономии от заплатите им, които взимат.

Реалист
Реалист
27 февруари 2020 16:49
Гост

Ми то само един.

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2020 14:46
Гост

Много го пазят този! Гешев тук е прав. Прокуратурата си свърши работата, ама от тук натам опряха на камък.

Дидо
Дидо
27 февруари 2020 14:37
Гост

Божков как ли се кефи от там на безрезултатните напъни на прокуратурата ни.

ГГГ
ГГГ
27 февруари 2020 14:34
Гост

Малко са се изсилили колежките. Какво задържане да ревизира съдът, след като не се е състояло.

санчо панса
санчо панса
27 февруари 2020 14:30
Гост

Служебните адвокати много опасни, бе! Как се фърлят на жалби, ама и те трябва да изкарат някой лев 😉

Чоко
Чоко
27 февруари 2020 14:33
Гост

Пък и известни стават.

Лозан
Лозан
27 февруари 2020 14:35
Гост

Въпросът е с какво са известни. Те иначе много хора се прочуха, като Черепа например.

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2020 14:30
Гост

На Елена Динева й наложиха космическа гаранция. Прокуратурата какво повече рови.

ангел
ангел
27 февруари 2020 14:32
Гост

Да, но ако наистина е била запозната с престъпната дейност на Божков, тя също е замесена.

малоумие
малоумие
27 февруари 2020 14:41
Гост

Глупости. Утре ще отида да кажа, че еди кой си е запознат с престъпната дейност на друг и трябва само на база на тези мои непроверени твърдения ли да задържат. Наскоро един друг, истински съд, а не този измислен, не каза ли в едни мотиви, че не може да се дава вяра на свидетелски показания от типа „една жена каза“.

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2020 14:45
Гост

Знаеш ли? Свидетелят може дори да каже, че я е чул да говори за престъпленията на Божков.

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2020 14:23
Гост

Исканията за арест въобще не са безпрецедентни, неоправдани и необосновани.

7777-1
7777-1
27 февруари 2020 14:14
Гост

Цеката само за коронавируса не се е изказал още.

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2020 14:25
Гост

Ааааа, и по този въпрос има становище със сигурност.