Софийският градски съд (СГС) отказа да разпусне партия „Възраждане“ на Костадин Костадинов. Миналата година прокуратурата внесе иск за заличаване на партията заради установени множество нарушения при регистрацията. Проверка на държавното обвинение тогава показа, че на учредителното събрание са присъствали по-малко от 500 граждани, тъй като 86 от вписаните са били извън страната, 108 са казали, че подписите в списъците не са техни, 87 са отрекли да са подписвали декларация за индивидуално членство, а двама са починали преди събранието. Други 120 души пък са посочили, че изобщо не са присъствали на учредителното събрание на „Възраждане“.

Голяма част от свидетелите обаче промениха показанията си в съда и казаха, че са присъствали на събранието и подписите под декларациите са си техни. Затова и съдът прие, че прокуратурата не е успяла да докаже твърденията си, които дори са били опровергани от разпитаните свидетели.

По-важното обаче е, че според съдия Венета Цветкова, дори и държавното обвинение да беше доказало нарушенията при регистрацията, това пак не би било достатъчно, за да бъде разпусната партията.

В решението на СГС (виж тук) се напомня, че Законът за политическите партии (ЗПП) изрично описва случаите, в които може да се разпусне регистрирана и действаща партия. Според чл. 40 на ЗПП, съдът може да разпусне партия, ако тя системно нарушава закона, дейността ѝ противоречи на Конституцията, не е участвала на избори повече от 5 години след последната регистрация, не е подала годишни отчети или ако не е провеждала предвидени в устава си заседания в последните 5 години и не е представила в съда новото си ръководство. Описаните от прокуратурата нарушения обаче засягат само учредяването на „Възраждане“, които според ЗПП не са основание за разпускане. Според съда пък законът не може да бъде тълкуван разширително, когато се касае за налагане на най-тежка санкция на партия.

„Поради това, законодателят ясно е определил, че обществената нужда не налага разпускане на политическата партия, в чиято дейност не се откриват нарушения на закона или Конституцията, при евентуално последващо установяване на нарушения при учредяването ѝ. Напротив, общественият интерес и обществото в условията на демократичен плурализъм, налагат установяване на определена сигурност в политическия живот и допуснатите от закона и по предвидения ред /чрез вписване в съответния регистър/ на участниците в него“, се казва в решението на съда. В него съдия Цветкова обяснява още, че законодателят е преценил, че трябва да бъдат разпуснати само онези партии, които нарушават закона при вече активното си участие в политическия живот. В противен случай, според съда, при разширително тълкуване на нормата ще бъдат засегнати интересите на хора, които са представени вече от тази партия.

„Точно с оглед охраняване неотменимите граждански права на свободно сдружаване и съответно участие в политическите процеси, законът не е допуснал възможността за разпускане на една партия в неограничен период от време след регистрацията ѝ и след заявената от нея политическа дейност“, пише съдия Цветкова.

Решението обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

На последните парламентарни избори през 2017 г. „Възраждане“ спечели над 1% от гласовете и получи право на субсидия от 1,6 млн. лева за следващите 4 години. Партията възнамерява да участва и на предстоящите парламентарни избори, като вече беше регистрирана от Централната избирателна комисия. Преди дни пък стана ясно, че бившата съдийка Румяна Ченалова, която стана известна около скандала „Двете каки“, ще бъде и водач на листата на „Възраждане“.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Познавач
Познавач
30 март 2022 12:55
Гост

Маркс-ленинската теория на правото затова казва, че Правото създава народа, а не народът правото.

Анонимен
Анонимен
16 ноември 2021 19:28
Гост

Значи по мойте сметки са имали 96 или 69 позиции, хора де, а де….:-)

Анонимен
Анонимен
16 ноември 2021 19:27
Гост

Значи от сметките, които си направих са имали 96 или 69 бяха…..а дее 🙂

Анонимен
Анонимен
28 февруари 2021 15:02
Гост

То остана да бяха дерегистрирали. Костадинов е герберастка креатура, на изборите във Варна го игра уж срещу ГЕРБ, и така обра доста гласове от БСП. Краен резултат- ГЕРБ пак първи във Варна. Та полезна му е партийката. Патерица, също като Магарешки, Обединени боклуци и т.н.

Анонимен
Анонимен
26 февруари 2021 12:13
Гост

Тоест, дереджето е-късно е либе за китка.

Анонимен
Анонимен
26 февруари 2021 12:04
Гост

Жалко! Много тъжна новина.

Митко
Митко
26 февруари 2021 11:59
Гост

Е, как така голяма част от свидетелите са променили показанията си в съда?

Заки
Заки
26 февруари 2021 12:00
Гост

Някой е бил много убедителен. Освен, ако не страдат от амнезия милите.

RAM
RAM
26 февруари 2021 11:47
Гост

E, заради този маса народ яде бой есента пред парламента. 50 парчета надрусана паплач се нахвърляше по светло на полицаите, а на тях пък малко им трябваше да си го изкарат по тъмно на съвсем други хора, след като виновните вече си бяха хванали автобусите.

Анонимен
Анонимен
26 февруари 2021 12:14
Гост

А бе, не му е чиста работата, ама прикриватурата толкова си може.

Анонимен
Анонимен
26 февруари 2021 11:45
Гост

Каскетното ведомство затвърждават първото място за най-некомпетентна институция в рамките на съдебната власт. Няма такова основание в закона, обаче те си искат хората… Ама не е работа с тези партии да му се не види, не можеш да ги задържиш 8 месеца под стража с абсурдни обвинения и искания, както в подведомствения Специализиран мафиотски съд…

333
333
26 февруари 2021 11:56
Гост

После: Ами видяхте, ние искахме, ама той съдът…

Мими
Мими
26 февруари 2021 12:02
Гост

А иначе досъдебното им е изрядно, разбираш ли….

сетила се Мара
сетила се Мара
26 февруари 2021 11:43
Гост

Виждам, че населението се възмущава, но положението е малко сетила се Мара да се побара. Прокуратурата вместо да атакува сега, да беше си свършила работата при вписването на партията в регистъра, в което както е известно задължително участва прокурор и да си проверят нещата и да възразят! Коепйкин е за бой, но решението на колегата от СГС е напълно обосновано и правилно

Анонимен
Анонимен
26 февруари 2021 12:48
Гост

И как в процедурата по регистрация да се „възрази“, след като ситуацията около проблемните „участници“ в учредителното събрание не е била известна?

Джанго
Джанго
26 февруари 2021 11:34
Гост

Ченалова май показва за пореден път защо беше определена за „гнила ябълка“.

Timtom
Timtom
26 февруари 2021 11:40
Гост

Интересно как гледат сега на нея жълтопаветните, които бързо я припознаха като борец срещу корупцията само защото започна да говори срещу прокуратурата, а тя го направи само защото прокуратурата започна да рови срещу нея.

Рени
Рени
26 февруари 2021 12:03
Гост

Да, в интерес на истината борбата й не беше никак безпристрастна.

Анонимен
Анонимен
26 февруари 2021 12:15
Гост

Ясно е като бял ден, че е такава.

OMG
OMG
26 февруари 2021 11:33
Гост

Копейкин ще захлеби още един път май, а можеше до сега да е и подсъдим.

Спондж
Спондж
26 февруари 2021 11:36
Гост

Те кукловодите от Москва май вече се убедиха, че от него няма да излезе новия Сидеров и ще разчита предимно на свои приходи.