Подсъдим за брутална агресия на пътя, завършила със смърт, е оправдан от съда, защото разследването срещу него било водено тенденциозно и манипулативно, имало и съмнения за подменен протокол от полицай, а униформени са насочвали свидетели да разпознаят конкретен извършител и дописвали показанията им.

Това става ясно от мотивите (пълния им текст виж тук) на съдия Андрей Ангелов от Софийския градски съд (СГС) към присъдата, с която подсъдимият Любомир Крумов беше оправдан за причинена смърт по непредпазливост на Красимир Пеев. Публичност на случая дадоха близките на жертвата, които още преди началото на делото твърдяха, че има чадър над Крумов, защото разследването се е проточило, а на финала на процеса подсъдимият каза, че по време на инцидента е бил стюард в Ловеч на футболен мач между „Левски“ и „Монтана“.

Трагичният случай е от 20 ноември 2016 г. пред кафене „Енерджи“ в центъра на София. Красимир Пеев и близкият му приятел Цветан М. седнали на по питие пред заведението, когато на улицата се образувала опашка от няколко автомобила, докато жена в друга кола опитвала да паркира. Шофьорът на спрял „Мерцедес“ започнал да натиска клаксона. Цветан М. му направил забележка, като му извикал: „Аре стига, к’во си си се разсвиркал? Не виждаш ли, че има задръстване“.

Шофьорът отворил прозореца и попитал: „Какво, бе, ще ме биете ли?“, а според свидетел пострадалият след това Пеев му отговорил: „Може и да те набием“. Тогава Цветан М. успокоил шофьора с думите: „Кой говори за бой? Приятен ден. Не става въпрос въобще за такива неща. Ето тръгнаха“, а един от присъствалите му казал да остави Пеев и Цветан М., защото са си „пийнали“.

След като всички продължили пътя си, Красимир Пеев започнал спор с познатия си от заведението, че е взел страната на шофьора. След около 20 минути обаче непознат мъж с качулка се приближил до входа на заведението, където бил застанал Пеев.

„Вие ли ще ме биете, бе“, казал мъжът на Красимир и го ударил два пъти с юмрук в лицето, докато той се обръщал към него. Пеев паднал на двете стъпала на заведението и си ударил главата в пода. След това непознатият започнал да бие и Цветан М., като го удрял с юмруци и с един от столовете, а накрая си тръгнал, след като останалите посетители се развикали. Тогава останалите забелязали, че Пеев не се движи и извикали „Спешна помощ“, но след 9 дни в болницата той починал заради тежката черепно-мозъчна травма.

Цветан пък е свидетелят, който до последно твърди, че е разпознал нападателя, въпреки че бил с черна блуза с качулка, тъй като в един момент от нападението се видяло лицето му под очите.

Разследването в полицията стигнало до Любомир Крумов, който на 22 март 2017 отишъл доброволно в СДВР, където било извършено и разпознаване от Цветан М., от общият им приятел с Пеев, който бил с тях в заведението и един от шофьорите в колоната коли при първия епизод от инцидента.

Обвинителният акт е внесен в съда през 2018 г., като Крумов е обвинен за причинена смърт по непредпазливост след умишлено нанесена средна телесна повреда, за което Наказателният кодекс предвижда от 2 до 8 години затвор, както и за нанесена телесна повреда на Цветан М. по хулигански подбуди.

Подсъдимият е дал обяснения два пъти в хода на делото, като първо през май 2019 г. разказва, че при задържането му в СДВР бил накаран да свали шапката си и бил оставен на входа на кафене за няколко минути. Тезата му тогава е, че полицай е говорил с двама мъже и вероятно са го наблюдавали за предстоящо разпознаване.

Година по-късно той отново дава обяснения, но вече представя алиби за инцидента от 2016 г. и твърди, че по това време е бил стюард на мача на „Левски“ в Ловеч.

Според близките на Красимир Пеев дори и съдията бил изненадан от това, че Крумов дава тези обяснения чак в края на съдебното следствие. Аргументите на подсъдимия пък са били свързани с опасенията му, че разследващите могат да манипулират доказателства. Тогава пред съда той казва, че получил сведения от адвоката си, че отдел „Убийства“ не искал да го разследва и случаят бил даден на отдел „Грабежи“ на СДВР, където от година имали оперативен интерес от него. Макар да не е осъждан, от материалите по делото е видно, че той е криминално проявен и няколко пъти е бил задържан и разследван по различни дела.

Крумов разказва още, че между 13 ч. и 14.30 ч. на 20 ноември 2016 г. бил в офиса на фен-клуба на „Левски“, откъдето с шефа му тръгнали за Ловеч с „Фолксваген-Голф“. Той признава, че бащата на приятелката му имал „Мерцедес“, но той не го карал, защото ползвал черно БМВ.

След тези обяснения съдът е назначил допълнителна експертиза на запис от футболния мач, като е изискал и справка от агенция „Пътна инфраструктура“ за местонахождението на автомобила, с който Крумов твърди, че е пътувал.

От АПИ потвърдили, че описаният „Фолксваген“ е бил в Горни Богров в посока Ловеч в 14,23 ч. на 20 ноември 2016 г., а 17 минути по-късно е засечен и на тунел „Топли дол“.

Експертът обаче не дава категорично заключение, а казва, че на кадрите от мача в Ловеч най-вероятно е Крумов. Свидетел, който е бил на мача, добавя, че не си спомня подсъдимия, но потвърждава, че е видял там спътникът, с когото Крумов казва, че е отишъл в Ловеч. Съдът се позовава и на характерна особеност на челото на подсъдимия, за която експерт е цитиран да казва, че за 18 години практика като криминалист такова чело не е сравнявал.

За да приеме за достоверна версията на Крумов, съдия Ангелов подробно описва показанията на свидетелите, участвали в разпознаването на подсъдимия, заради които и стига до извода за манипулативното разследване. В хода на досъдебното производство в показанията на очевидците се казвало, че са разпознали Крумов, докато пред съда всички с изключение на Цветан М. разказват за манипулации от полицаите, въпреки че познавали жертвата и нямали мотив да прикриват извършителя.

Барманката от заведението разказва пред съда, че била викана няколко пъти в полицията, като ѝ задавали все едни и същи въпроси.

„За някои неща си спомням, че казвах, че не е така, но те казват: „Дори да не е точно така, засега ще го оставим така“, разказва свидетелката.

В протокола от първоначалните показания на друг присъствал на инцидента се казва, че видял мъж с едра структура, набола брада, късо подстриган, с топчесто лице и висок около 170-175 см. Пред съда обаче той казва, че изобщо не е видял лицето на нападателя, а разликата в показанията си обяснява с внушения от страна на полицията. Той разказва, че е бил държан 7 часа в МВР, където при него влизали и излизали все различни служители. Един от тях показал снимка на Крумов на лаптоп и казал: „Ето, това е. Във фоайето тук сме го снимали, не може да не си го спомняте“.

„Как да си го спомниш… Те ни казват, че на тези 4 снимки ще бъде човекът, който е извършил деянието и ще трябва да го разпознаем… При положение че ме подготвиха за това нещо, предварително с някаква, макар и недобра, снимка от камери и аз се спрях на една снимка, която прецених, че е тя. Тази снимка, която посочих, като лицето съответстваше на другата снимка, която ми показаха на лаптопа. Ако не беше подготовката, предварителната на тези 7-8 часа да се говори как са го хванали с камери, от Народното събрание едва ли не го следят с камери, и накрая да ми кажат, че във фоайето стои той и е сниман с камери – нямаше как да го разпозная“, заявява свидетелят пред съда и добавя, че полицаят му казал, че този път са го закопчали и няма мърдане.

Друг свидетел пък обяснява, че в полицията били правени опити да му бъде „стимулирана“ паметта, като също му е била показвана снимка на лаптоп и дори бил направен опит да бъде подменен протокол от негов разпит като свидетел. Той разказва как още в началото казал, че изобщо не може да разпознае нападателя, но полицаите го поканили при шефката си, която била симпатична руса жена, предложила му кафе и бонбони, но почти не говорили, а като му показала протокола от показанията му, вътре пишело, че може да разпознае извършителя.

„И аз казвам: „Това не е моят протокол… Тя започна да ми се извинява после и казва, че са се объркали. И казвам: „Как ще сте се  объркали, вие променяте целия протокол“… След това ми се извини и ми каза довиждане и си отидох….“, казва свидетелят.

Приятелят на Пеев, който е бил с него и Цветан М., също казва, че още при разпознаването е казал на полицаите, че не може изобщо да твърди със сигурност, че снимката, която му показват, е на извършителя.

„Аз го посочих при условие, че изобщо не твърдя, че съм сигурен, че това е лицето. Просто ми е заприличало… Може би съм виждал човека, може би ми е заприличал на някой, но в никакъв случай не съм потвърдил, не съм казал, защото аз и не го видях в лицето…“, заявява и той пред съда, докато в протокола от показанията му в хода на разследването е записано, че го разпознава по чертите на лицето и дори казва, че му се струва малко отслабнал.

„Как е записано вече не знам. Може би и тогава, може да не съм прочел протокола…“, допълва свидетелят вече пред съда.

В мотивите си съдия Ангелов не подминава и закъснелите обяснения с алибито на Крумов, но заявява, че аргументите му за опасения от манипулации се потвърждават пък от установени действия на полицаи. Съдът посочва, че в районната прокуратура дори е имало преписка, в която разследващият полицай по делото е твърдяла, че началничката ѝ е искала да се проведе ново разпознаване с един свидетел, а протоколът от вече извършеното да бъде унищожен и подменен.

„Обобщено, от множество независими един от друг източници на информация по делото се събраха данни, че досъдебното производство срещу подсъдимия Крумов е водено тенденциозно и необективно, свидетели са били манипулирани и насочвани към даване на уличаващи го показания, бил е оказван натиск върху психиката им и показанията им са били невярно вписвани в протоколи за разпит и разпознавания именно с цел посочването му като извършител на инкриминираните по делото престъпления“, пише съдия Ангелов и отново подчертава, че част от тези свидетели са познавали жертвата и е логично да искат да извършителят бъде наказан.

Накрая съдът посочва, че дори и обвинението не е точно, защото е доказано, че на жертвата е нанесена лека телесна повреда с двата удара в лицето, а не средна, което означава, че дори и да беше признат за виновен, Крумов е щял да бъде осъден за по-леко престъпление, което се наказва с до 5 години затвор.

Присъдата не е окончателна и близките на Красимир Пеев, които са граждански ищци по делото, вече обявиха, че ще я обжалват пред Софийския апелативен съд.

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Младия адвокат
Младия адвокат
16 юни 2021 12:57
Гост

Квалификацията на съда е тотално неадекватна, подобна грешка не би направил и третокурсник в Югозападния. Очевидно подсъдимият е нокаутирал жертвата, т.е. ударил го е така, че последният е загубил съзнание. Загубата на съзнание представлява разстройство на здравето, временно опасно за живота, това е константна практика, има и постановления на Пленума на ВС от време. Честно казано съм потресен.

Анонимен
Анонимен
16 юни 2021 13:50
Гост

Млади колега, квалификаията трябва да е в обвинителния акт, за да може да се позове на нея съдът, освен ако не приеме по-лека. И като знам какво е нивото на родната прокуратура, по-добре да не ти обяснявам…

селски прокурор
селски прокурор
16 юни 2021 13:51
Гост

Не винаги. Само ако е съпроводено с изпадане в пълно безсъзнание / да не мърда, да не диша и шава/, за сравнително продължителен период от време -поне няколко минути/, в противен случай се касае за зашеметяване от преходен тип, отиващо към чл. 130 от НК.

Гешев е радост
Гешев е радост
16 юни 2021 11:27
Гост

Позор съдия Андрей Ангелов, вие сте позор. За далеч по-малко и доста, ама доста по-съмнителни доказателства сте осъждали хора.

Коко Роко
Коко Роко
16 юни 2021 11:07
Гост

Любо Гъзара е въпросният Крумов и е известен софийски крими елемент. Вече дали е той убиецът не знам … или го накисват за това, че да се разпее по ченгеджийски прийом ще се разбере, ама в следващите инстанции 🙂 Продължение във втори сезон 😀

хаха
хаха
16 юни 2021 10:58
Гост

Браво на професионалистите от сгс, още една добре свършена работа и един убиец на свобода, евала! Триумф за българското правосъдие!

Анонимен
Анонимен
16 юни 2021 13:58
Гост

Нали! А вместо това можеше да го обвинят заедно с баба му и дядо му за ОПГ и Спецсъда като не го осъди поне да го подържи 2-3 години в ареста. И после всички ние да плащаме осъдителното решение на ЕСПЧ срещу държавата, а троловете на Пеевски да повтарят как Гешев е радост.

Анонимен
Анонимен
16 юни 2021 20:39
Гост

Само че за работа на спецсъда Европейския съд не ние дъдил до момента.Виж за други съдилища- решения бол.

897
897
16 юни 2021 23:58
Гост

Ти да не си от тия,дето взимат под масата?!?!

897
897
16 юни 2021 23:55
Гост

СГС-запазена марка!
Там едно от десет дела завършва с осъдителна присъда, всичко останало са оправдателни присъди…!!
Представям си как ще е когато делата от Специализирания съд отидат там..ще се взимат пари под масата,над масата,кой от където ме падне…
А това,че поредния убиец е оправдан не е новина.
В СГС оправдаха и много други,пуснаха издирван с червена бюлетина от щатите наркотрафикант.
Истината е,че гнилите ябълки са там,най-вече в СГС,и всички ги знаят!!
На този съд ли ще разчитаме за в бъдеще?!
Там няма правосъдие,има търговия и срамни наддавания…
После се чудим защо сме на първо място по корупция в ЕС….

Отвратителна несправедливост
Отвратителна несправедливост
16 юни 2021 10:54
Гост

Страшна излагацие е това решение на съда… Поредното петно върху СГС.

Анонимен
Анонимен
16 юни 2021 13:56
Гост

Съдът не може да приеме некадърно събрани доказателства за валидни и да приложи „вътрешна справедливост при липса на доказателства“. Това само Специализираните съдилища го правят и обикновено само когато трябва да „опраскат“ някой.

Анонимен
Анонимен
16 юни 2021 20:41
Гост

Само че на специализираните съдилища в крайна сметка ВКС не им отменя актовете. Тези “ опрасканите“ нещо ги праскат няколко инстанции

Герасим
Герасим
16 юни 2021 10:14
Гост

Не е истина. Това изглежда като сюжет на тъжен филм.

Анонимен
Анонимен
16 юни 2021 10:11
Гост

Не мога да повярвам, че са искали протоколът от вече извършеното да бъде унищожен и подменен.

Филипов
Филипов
16 юни 2021 10:13
Гост

Със сигурност това не е първият такъв случай. И после защо хората не вярват в правосъдието ни.

Манолева
Манолева
16 юни 2021 9:55
Гост

Ужасно

Запетуйка
Запетуйка
16 юни 2021 9:55
Гост

Това не е сериозно

Анонимен
Анонимен
16 юни 2021 9:55
Гост

Скандално просто. Какво значи „не искали да го разследват от отдел Убийства“?

Анонимен
Анонимен
16 юни 2021 9:54
Гост

После да не се чудите защо имаме висока престъпност.

Михаил
Михаил
16 юни 2021 10:07
Гост

Защото ей така си минават между капките.

Анонимен
Анонимен
16 юни 2021 9:54
Гост

Супер

Анонимен
Анонимен
16 юни 2021 9:53
Гост

Заради неадекватно поведение сега пускаме убиец на улицата?

Spiridon
Spiridon
16 юни 2021 10:09
Гост

Като няма гаранция, че няма да извърши престъпление отново.

Харизанов
Харизанов
16 юни 2021 9:53
Гост

Според мен се излагат много в системата

Ьрвин
Ьрвин
16 юни 2021 9:53
Гост

Смятам, че такова е нивото на разследващите – потресаващо.

AnimalMan
AnimalMan
16 юни 2021 9:52
Гост

Той ако е престъпник с престъпно мислене, ще се пробват да го хванат за нещо друго

Серафим
Серафим
16 юни 2021 9:52
Гост

Еми така става.