Софийският градски съд (СГС) оправда бизнесмена Огнян Донев по делото за укриване на над 62 млн. лева данъци. Подсъдим с шефа на „Софарма“ е и съдружникът му Борис Борисов, който също беше оправдан по обвинение за укриване на 7,5 млн. лева данъци.

Съдът отхвърли и гражданските искове на Министерството на финансите за близо 70 млн. лева. Според обвинението двамата са укрили данъци от 7 блокови сделки с акции на „Софарма“ през 2007 г. Акциите били продавани за по 1 лева и данъци са плащани върху печалбата, докато прокуратурата смята, че цената е била занижена, а пазарната цена била над 9 лева на акция. Защита пък обясни, че няма как да се изчислява пазарна цена на непазарни сделки.

„Още преди началото на следствието преди седем години ми беше ми казано, че тъй като съм имал амбиции да стана премиер на България, трябва по някакъв начин да бъда спрян. Длъжен съм да кажа, че никога не съм имал политически амбиции, имал съм амбиции да се занимавам с това, което разбирам, доктор съм по икономика, мисля, че съм постигнал всичко, което може да се постигне в моята професионална среда“, каза днес Донев.

Делото беше внесено в съда през 2015 г. и се проточи 4 години на първа инстанция, въпреки че протече при съкратена процедура, без да бъдат разпитвани всички свидетели.

Вчера държавното обвинение поиска по 4 години затвор за двамата подсъдими. От прокуратурата вече обявиха, че ще протестират присъдата пред Софийския апелативен съд (САС) и изразиха съмнение в безпристрастността на съдебния състав с председател Даниела Борисова, която отказа да си направи отвод в началото на делото. То трябваше да започне през есента на 2015 г., но съдия Борисова го върна на прокуратурата за доразследване. Определението ѝ беше отменено от САС в края на ноември, а според прокуратурата съдийката забавила процеса, защото не го насрочила до края на годината.

„Същността на делото е, че като има сделки и между свързани лица, трябва да бъдат така добри да си платят данъка, но при пазарни условия“, коментира днес зам.-градският прокурор Даниела и каза, че ще протестира присъдата, защото от нея излизало, че всеки, който може да си намери счетоводител да му води счетоводството, може да сключва блокови сделки и да не си плаща данъците.

Според адвокат Ина Лулчева обаче, ако връщането на делото заради намерени нарушения в обвинителния акт е основание за отвод, това означава голяма част от съдиите да не могат да гледат делата.

„Един от доводите, който прокуратурата премълчава през цялото време е, че има становище на НАП, което казва, че по тези сделки не се дължи данък. Прокуратурата не казва защо, ако едно лице се е съобразило със становището на НАП, която следи за събирането на данъци и която е казала, че данък не се дължи, следва да отговаря по наказателен ред. Тук не става дума за счетоводство“, каза Лулчева.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Румен
Румен
14 февруари 2020 17:09
Гост

Те и Ковачки оправдаха за същото!

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2019 11:42
Гост

А Пеевски кога?

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2019 11:42
Гост

И аз се съмнявам в в безпристрастността на съдебния състав с председател Даниела Борисова.

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2019 11:41
Гост

Поредният оправдан бизнесмен.

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2019 11:29
Гост

Много добре е, че решението ще се обжалва.