Окръжният съд в Пловдив оправда бизнесмените Георги Бранеков и Александър Николич за събарянето на тютюневия склад в града, известен като Сградата на „Ориент табако“.

Двамата са управители на фирмата „Одрин 8“, която през пролетта на 2016 г. започна събарянето на сградата. Бившият тютюнев склад беше почти съборен, когато граждани започнаха протести и разрушаването беше преустановено. Общината издаде заповед за спиране на събарянето и след това за укрепването на сградата, но фирмата обжалва в съда.

Прокуратурата пък се самосезира и започна проверка за издаването на разрешително за събарянето на бившия тютюнев склад.

В крайна сметка на съд бяха пратени двамата бизнесмени, на които бяха повдигнати обвинения за противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културното наследство. Двамата бяха обвинени и в документни престъпления за удостоверяването на статута на сградата. Според прокуратурата удостоверението от Националния институт за недвижимо културно наследство е било подправено.

От Окръжния съд в Пловдив съобщиха, че Бранеков и Николич са оправдани, защото сградата няма статут на единична недвижима културна ценност. Обвиненията в документни престъпления пък са отпаднали заради изтекла абсолютна давност. От съда поясниха, че подробните основания за оправдателната присъда ще бъдат описани в мотивите към нея.

Присъдата не е окончателна и прокуратурата вече обяви, че ще я протестира пред Апелативния съд в Пловдив.

Държавното обвинение твърдеше в хода на делото, че е било подправено именно записаното в удостоверението, че сградата не притежава статут на единична недвижима културна ценност и попада „извън охранителната зона на архитектурно-строителна недвижима ценност „Тютюнев склад на ул. „Одрин“ в гр. Пловдив и „е извън обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групов археологически и архитектурно строителен паметник“.

„Цялата сага има в основата си една лошо свършена работа от държавата администрация, но няма как изкупителната жертва на това да са двамата подсъдими“, каза адвокат Розалина Апостолова, която защитава Бранеков и Николич, цитирана от сайта „Под тепето“. По думите ѝ тютюневият склад на „Ориент табако“ очевидно има качествата да бъде паметник на културата, но няма документално доказателство, че е обявен за такъв.

През лятото на 2016 г. изгоряха още 4 от тютюневите складове в града, които са паметници на културата. За пожара обвинен и осъден на 4 години затвор беше бездомникът Любомир Данчев, който живеел в една от сградите.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Не всичко е пари, приятелю.
Не всичко е пари, приятелю.
17 октомври 2018 16:42
Гост

Удостоверението от Националния институт за недвижимо културно наследство много лесно може да се фалшифицира. Те хората продават имоти с фалшиви пълномощни и после собствениците не могат да се оправят, та за едни порутени сгради ли?

Местен
Местен
17 октомври 2018 16:33
Гост

Истината е, че тези складове отдавна са изоставени и от държавата и от общината и представляват жалки руини. Не, че това оправдава двамата бизнесмени.

Минко
Минко
17 октомври 2018 16:28
Гост

Такива псевдобиснесмени не за първи път се измъкват. Ама нали парите оправят всичко в нашата държавица.

Минувач
Минувач
17 октомври 2018 16:20
Гост

Ха, сега топката остава в прокурорите.

Пълна пародия
Пълна пародия
17 октомври 2018 16:14
Гост

До кога престъпниците ще се измъкват заради изтекла абсолютна давност.