Европейската комисия (ЕК) заведе втори иск срещу България в Съда на Европейския съюз (СЕС) заради мръсния въздух.

От комисията съобщиха днес, че след като страната не е изпълнила нищо от предвидените мерки след осъдителното решение на СЕС преди три години, са решили да предявят нов иск.

„Тъй като това е последващ иск пред Съда след неспазване на решение на Съда, той може да доведе до санкции за времето от първото решение до осигуряването на неговото изпълнение“, се казва в съобщение на комисията.

През 2017 г. България беше осъдена в Люксембург затова, че не е изпълнила задълженията си по законодателството на ЕС в областта на качеството на атмосферния въздух (Директива 2008/50/ЕО), но тогава санкции не бяха наложени, а държавата трябваше да плати само разноските по делото.

България систематично и постоянно не е спазвала пределно допустимите стойности за суспендирани прахови частици (ПЧ10) и не е предприела подходящи мерки, така че периодите на превишаване да бъдат възможно най-кратки, напомня комисията.

От страната ни се очаква да приеме и приложи редица законодателни и административни мерки, а представените данни за периода 2015—2019 г., потвърждават, че установеното от съда систематично и постоянно неспазване, продължава.

„Повече от три години след решението България все още не е осигурила съблюдаването на определените в Директивата пределно допустими стойности във всички свои зони и агломерации за следене на качеството на въздуха. Следователно напредъкът към днешна дата не е задоволителен, тъй като България всъщност не е започнала да прилага мерки на място, за да гарантира спазването на пределните стойности. България съобщи, че повечето от мерките са в подготвителен етап или ще бъдат приложени в сила до 2024 г.“, заявяват от ЕК.

От комисията напомнят, че въздухът в България е сред най-мръсните в Европейския съюз с най-сериозни превишавания на прахови частици ПЧ10 и с произтичащите от това рискове за здравето на нейното население.

Преди 3 години съдът констатира завишени дневни и годишни стойности на праховите частици в София, Варна, Пловдив, Северна, Югозападна и Югоизточна България и отхвърли доводите на страната, че неизпълнението е заради социално-икономическото положение и технически трудности.

Отделни дела за мръсния въздух бяха заведени и в съдилищата в България срещу общините в София и Пловдив. Процесът срещу столичната община започна преди 3 години, но още не е приключил на първа инстанция в Софийския градски съд, а делото за мръсния въздух в Пловдив вече близо 3 години е спряно от Върховния касационен съд.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Класик
Класик
05 декември 2020 17:53
Гост

В цяла София е хорър филм, да подкрепя предния коментиращ. Шкембести и дебелогъзи келеши, със закопчани всички копченца на сакенцето и скъсани дънки, бради като на Фидел Кастро и с дълго перчемче, сресано настрани, обръснати отзад, се возят на тротинетки и се карат на бабичките и дядовците, че им пресичат вело-алеята. Не е европейско. После се прибират вкъщи и вземат синтетика заедно. Ама това лятото. Зимата се ограничават само до синтетиката и писането по форуми срещу заплащане. С екологична идея. На такива софийски дриШльовци много им пречи, че нормалните хора не искат да купуват скъпи електрически миксери на колела, чиято… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
04 декември 2020 13:27
Гост

Гледката от Витоша миналия уикенд беше като от хорър филм. Ако бяха снимали Блейд Рънър в София, нямаше да им трябват никакви допълнителни ефекти. Същевременно наглостта на даскалица Данчето, на шефа Тиква, на подопечните му министри-феодали и на слепите с едно око прокурори-wannabe мутри само расте. Един и същи трол спами дезинформация и селски нападки под 200 различни имена. А гражданите си дишат вкусния въздух и си свиркат. Ако не ми беше толкова писнало от този гротескен комикс, щеше да ми е забавно…

Ime
Ime
03 декември 2020 20:29
Гост

Да, а сега герберастките лобисти ще се опитват да прекарат някое законче, да ограничат ДВГ и за загробят населението със заеми за мегаевтини, само по 30-40 хиляди, електрически недоразумения, наречени автомобили. Ама те праховите частици не са от колите, цитирам: „пределно допустимите стойности за суспендирани прахови частици (ПЧ10)“. И всякакви издухани псевдоеколози и истерични лобисти на тротинетки и миксери на колела изобщо нямат място в дискусията.

Димо
Димо
03 декември 2020 16:03
Гост

Защо спряха билетите за градския транспорт от левче. Нали Фандъкова обеща.

Ники
Ники
03 декември 2020 16:16
Гост

Поредните й празни приказки.

Стела
Стела
03 декември 2020 15:47
Гост

Е, пак ли ще плащаме безхаберието на управляващите.

Bobi M
Bobi M
03 декември 2020 14:52
Гост

Надявам се хората да се вразумят и да минат поне на скутери. Как в Италия и Испания могат да го правят. И там също работят в офиси и също има дрескод и също не могат да идат на работа потни. Обаче пътуват със скутери и е далеч по-чист въздуха в Рим и Барсеона.

Анонимен
Анонимен
03 декември 2020 20:43
Гост

Това и 5 пъти да го напишеш с 5 различни имена, не прави мнения на 5 човека, а твоето собствено тролене, размножено като амеба в топла вода. Хайде качи се ти на скутер с костюма посред зима в София, смешко. В Рим и Барселона зимата не е като при нас, ако ти не си ходил там, аз съм. Аман от тролове.

Анонимен
Анонимен
05 декември 2020 23:14
Гост

Аз се надявам ти да си вземаш редовно хапчетата. А не наркотиците.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2020 17:43
Гост

Това си го самоадресираш към Bobi M и другите си клонинги, нали?

Анонимен
Анонимен
06 декември 2020 17:54
Гост

Очевидно е.

Temelko
Temelko
03 декември 2020 14:47
Гост

Да си слизат от колите столичани. Има градски транспорт и не е обидно и унизително ако ходиш с градския транспорт, а не с колата на 200 000 километра…

Ivanov
Ivanov
03 декември 2020 14:48
Гост

Е как с колата няма да ходят бе. Нали не могат келешчетата на по 20 години да форсират по булевардите в София в 22 вечерта, когато се опитваш да си приспиш бебето. Защото някой не ги е отгледал, като хората. Вероятно някой тумбак 140 килограма, дето пие ракия и псува ги е възпитавал, че само колата е най-великото откритие на човека и от нищо друго не разбират

Анонимен
Анонимен
03 декември 2020 20:47
Гост

Фините прахови частици не са от автомобилите. Ти ме кефиш, в 14.47 си пишеш коментар и в 14.48 си отговаряш сам. Сигурно си някой платен келешар с мюсюлманска брада и сресан настрани, споделящ еврогейските ценности. С вталени и накъсани дънки. И не пиеш ракия, защото е селско, ти си европеец, возиш се на електрически скутер и вземаш синтетични наркотици.

Radosveta
Radosveta
03 декември 2020 14:44
Гост

Дано. Но санкцията е с цел да си вземеш поука и да промениш нещо. Освен че смениха рейсовете в София за да са на ток друго не виждам какво може да се направи. Мръсния въздух е такъв заради циганите и начина им на отопление и заради мръсните коли, които карат масово всички

Чочо
Чочо
03 декември 2020 15:51
Гост

Циганите какво ли не горят. Даже автомобилни гуми. Ама как можеш да се разбереш с тях.

Анонимен
Анонимен
05 декември 2020 18:24
Гост

Колите не отделят фини прахови частици.

Шумковски
Шумковски
03 декември 2020 14:43
Гост

Истина е, че въздухът ни е мръсен. Обаче аз друго не схващам. Как да накараш простия народ да спре да гори боклуци и да си кара старите трошляци от единия квартал до другия, защото „било им пок-комфортно с колата да се придвижват, имало дрес код и не можело то така с колело или скутер да се пътува“

Radosveta
Radosveta
03 декември 2020 14:46
Гост

Не е заяждане със селяни и граждани, но е факт, че много хора идват в София и в другите големи градове от малки такива. Там за да идеш до родителите си или до приятели много често се налага да позлваш кола. От Червен бряг до Враца или от Тополовград до околните села се налага да имаш кола, не може да чакаш на някакви рейсове, дето минават един път на високосна година. И лошото е, че тези хора, идвайки да работят в голям град прилагат същата стратегия. Те са свикнали на ползването на кола и не могат да си представят да… Покажи целия коментар »

Temelko
Temelko
03 декември 2020 14:46
Гост

Да де, кажете си го. Комплексирани хора има бол

Анонимен
Анонимен
03 декември 2020 14:49
Гост

Хайде, за тия дето ще си вземат децата от детската или училище след работа, разбирам да са с коли през деня, но за тия дето просто им е по-комфортно да се клатят в задръстванията и да се псуват на пътя е въпроса да слязат от колите. Не знам. За мен шофирането в София приемерно, не само е бавно, защото има задръствания, но и замърсява въздуха и което явно се случва – стават агресивни хората. Не може за едно засичане на пътя да се слиза от колата с готовност за бой.

Bobi M
Bobi M
03 декември 2020 14:51
Гост

Може бе човек. Как да не може да се слиза от колата готов за бой. Той си е купил трошляк на 15 години (БМВ или Голф) и понеже за селска чест си го е взел и едва е събрал пари и за него ,ако счупи нещо по колата трябва да дава пари. А вероятно е на ръба на оцеляването когато държавата му поиска винетки, граждански, смяна на гуми и какво ли още не, като разходи. Ние имаме кола. Позлваме я само събота и неделя и то не всеи уикенд за да идем до някъде извън града. ПРез седмицата на работа… Покажи целия коментар »

Антитрол
Антитрол
03 декември 2020 21:00
Гост

Коментарите от Шумковски, Radosveta, Temelko, Анонимен, Bobi M- все от едно глупаво тролче, през има-няма 2 минути. Пише си и си отговаря. Смях будиш, олигофренче.. качвай се на междуградския транспорт и се прибирай в Горно Надолнище, и там си купи електричка, да не дишаш мръсния въздух на София.

Лазар
Лазар
03 декември 2020 15:54
Гост

Толкова им е акъла. Аз с метрото си стигам за нула време до офиса. А и с карта ми излиза много по- евтино.

Свети Лазар
Свети Лазар
03 декември 2020 21:11
Гост

С метрото стигаш за нула време на държавната си служба с държавната карта за метрото, и за това ти е по-евтино. Хайде без глупости, „офиса“ си го написал за благозвучие.

Неман
Неман
03 декември 2020 14:42
Гост

И ще бъдат изключително прави