Варненският апелативен съд отмени решението за екстрадиция на руснака Алексей Алчин в родината му (решението виж тук). До окончателното решение на съда се стигна, след като вчера бяха разпитани близки на Алчин, а той и защитата му през цялото време твърдяха, че ако бъде предаден на властите в Русия, може да бъде преследван заради политическите си убеждения и противопоставянето на войната в Украйна.

Апелативните съдии Румяна Панталеева (председател на състава), Росица Тончева и Десислава Сапунджиева (докладчик) приеха, че при предаване на Алчин на Русия, не могат да бъдат гарантирани животът и здравето му, правото на справедлив процес, както и това, че няма да бъде преследван заради политическите си убеждения.

В решението си съдът се позова на чл. 7, т. 4 и т. 5 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА), в които са описани част от основанията за отказ от екстрадиция. В случая на Алчин апелативните съдии приемат, че той може да бъде преследван в Русия заради политическите си убеждения и съществува риск положението му да бъде утежнено. Освен това, според съда Алчин може да бъде подложен в Русия на насилие, изтезание или на жестоко, нечовешко или унизително наказание.

Решението още не е публикувано, но от съда съобщиха, че от представените документи е видно, че екстрадирането в Русия би било опасно за Алчин.

„От всички тях не остава съмнение, че Русия е засилила репресиите срещу мирни демонстранти, защитници на човешките права и активисти на гражданското общество и протестиращи срещу войната. Промените в руското законодателство се използват за упражняване на съдебен тормоз срещу изразяващите несъгласие в страната и чужбина с водената политика на страната. При тези обективни данни, въззивният съд счита, че при екстрадиране съществува риск положението на исканото лице да бъде утежнено поради политическите му убеждения“, съобщиха от съда.

До обрата в решението за екстрадиране се стигна, след като апелативният съд обърна внимание на две резолюции на Европейския парламент относно непрекъснатите репресии срещу гражданското общество и защитниците на правата на човека в Русия, както и на доклада на Българския хелзинкски комитет за състоянието на човешките права и спазване върховенството на правото. В пледоариите си адвокатите на Алчин – Герман Германов, Иван Ангелов, Росен Желязков и Герасим Ковачев, неколкократно изтъкваха решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) и това, че Русия напусна Съвета на Европа, с което денонсира Европейската конвенция за защита правата на човека, като заяви изрично, че няма да признава юрисдикцията на ЕСПЧ и няма да спазва неговите решения. В тази връзка апелативните съдии са преценили, че това ще изключи възможността за контрол върху спазването на правата на задържаните в местата за лишаване от свобода, при положение че Русия и досега не е изпълнила решенията по 90% от делата в ЕСПЧ. Резултатите от проучвания на ситуацията в затворите в Русия пък показват системен проблем с произволни задържания, липса на мотиви в съдебните актове, забавени разглеждания на обжалването на мерки за неотклонение, липса на справедлив процес при разглеждане на задържането, лоши условия в местата за лишаване от свобода, посочват от съда. Магистратите са преценили още, че правото на справедлив процес в Русия също е несигурно, а това води до съмнения, че и правата на Алчин ще са застрашени, ако бъде екстрадиран.

„Съображенията на настоящия състав са сходни с решения на съдилища в страните-членки на Съвета на Европа, които отхвърлят искания за екстрадиция или международна правна помощ от Руската федерация на основание липса на доверие във волята на тази страна да изпълни задълженията си по международното право, наличие на съмнение в спазване на принципа за върховенство на правото и невъзможност за наблюдение върху дадените гаранции…Апелативен съд – Варна се съобрази и с постигнатото единодушно съгласие на Съвета по правосъдие и вътрешни работи, че “действията на Русия представляват толкова сериозно нарушение на международното право и международните споразумения, че оправдават избора на много държави членки да не разглеждат искания от Русия и Беларус за сътрудничество по наказателноправни въпроси, като си запазват правото на преценка за всеки отделен случай”, са записали в решението си апелативните съдии.

„Много съм горд с българския съд, защото той не подходи формалистично, а на основание на европейските ценности и доказателствата по делото. За разлика от окръжния съд, апелативният съд допусна и събра доказателства, които обмисли и взе правилно решение“, заяви за „Лекс“ адвокат Германов. По думите му, самото обвинение на Алчин е изфабрикувано и абсурдно, защото от него не става ясно кога, къде и с кого е извършено престъпление. След днешното решение руският гражданин ще бъде освободен от ареста, но процесът срещу него в Русия може да продължи задочно и да бъде дори осъден, след което руските власти е възможно да поискат да бъде екстрадиран, за да изтърпява присъдата си.

Засега Алчин остава във Варна и през декември ще има право да кандидатства за постоянно пребиваване. Проблемът при него е, че след като изгори в знак на протест документите си за самоличност, той не може да се идентифицира.

„Не може да влезе и в консулството, защото с него ще е свършено“, обясни ситуацията адвокат Германов и добави, че има вариант Алчин да поиска убежище. Той живее във Варна от 5 години, но стана известен след началото на войната в Украйна, когато публично изгори руските си документи и след това подкрепяше украинските бежанци.

В началото на месеца окръжният съд във Варна разреши екстрадирането му (решението виж тук), а в хода на производството стана ясно, че според изпратената информация от руските власти, делото срещу него е образувано през 2018 г. Той е обвинен, че като генерален директор на фирма „Естериал“, за да не плаща данъци на дружеството, се сдобил с данните за сметките на фиктивни фирми „Опал“ и „Главснаб“, както и че с фалшиви споразумения, товарителници и фактури за доставка и продажба между трите дружества, избегнал плащане на данъци за над 282 млн. рубли.

Защитата на Алчин оспори истинността на представената информация от руските власти, като посочи, че може да става дума за подправени документи и поиска образуване на предварителна проверка.

Самият Алчин твърди, че още на 27 февруари 2017 г. е бил привлечен към наказателна отговорност, но това е бил формален повод, тъй като разполагал с данъчни справки за закрита фирма и нямал никакви данъчни задължения. Той твърди, че е извършвал хуманитарни доставки за украинската армия, което може да се приеме за държавна измяна.

95
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
А за Б
А за Б
28 август 2022 9:31
Гост

Българският съд – най-справедливият съд на света.

Народна поговорка.

ps. Колко е съд и колко е български, всеки знае.

срам, срам, срам
срам, срам, срам
26 август 2022 11:02
Гост

Само, като си спомня, как Украйна отказа екстрадицията на Брендо – с влезли в сила три ефективни присъди в три държави от ЕС за около 20 години лишаване от свобода общо! Разправяше едно време Филчев за едни лелички с пазарски мрежи с тикви в тях, ама кой да слуша… Еврогейци, сър…

Чемодан - вокзал - Сибир!
Чемодан - вокзал - Сибир!
26 август 2022 12:28
Гост

В украинската конституция пише, че украински гражданин не се предава на чужда държава при никакви обстоятелства, а той беше взел украински паспорт. Просто е имал добри адвокати, които няма нищо общо с путлерастките тролове в този форум, които само търсят за какво да залеят Украйна с помия.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
26 август 2022 15:55
Гост

Ама какви познавачи по сравнителноконституционно право се навъдиха тука. И какво ще правим, ако пък в руската конституция всички предатели и сътрудници на чужди армии влизат в затвора за държавна измяна? Алчин много добре е знаел в какво се забърква, но е продължавал, вероятно с с користна цел, днешно време войните са едни перачници на пари.

Куфар - Терминал 1 - ФАЩ
Куфар - Терминал 1 - ФАЩ
27 август 2022 15:14
Гост

Знам защо не го екстрадираха, бе, гейвропейчо. Точно затова именно Украйна е престъпната и терористичната държава, а не Русия. Предателството и държавната измяна са най-тежките престъпления във всяка една държава. Затова именно са и в началото на специалната част на нашия НК. Руснаците, макар и да не са повдигнали такива обвинения на въпросния измамник, имат пълното право да го направят. Въпреки това, те са го искали за данъчни измами, които нямат нищо общо с политическите му убеждения… Да са живи и здрави лелките с пазарските чанти и с мрежичките с тиквите. Все така да я карат и ще си гарантират… Покажи целия коментар »

Путлерасти, сър!
Путлерасти, сър!
27 август 2022 15:44
Гост

Всички орки, подкрепящи Капутлер – моля ви не се мъчете повече в ужасния ЕС, ами стягайте куфарите и бегом към Сибирския рай!

кашчей безсмертний
кашчей безсмертний
27 август 2022 19:11
Гост

Руснаците са канибалска държава.Нямаше да го съдят,направо щяха да го сготвят и да го изядат.Правилно е,че не го екстрадираха.Всеки има право на живот.

Анонимен
Анонимен
25 август 2022 22:38
Гост

Браво на колегите от Варна! И за решението, и за мотивите! Който си мисли, че в Русия има правосъдие трябва да е тотално изтрещял и без връзка с главния мозък. А който си въобразява, че може да се вярва на гаранциите на тези патологични лъжци, със сигурност не притежава грам мозък. И без значение дали е трол или не, пожелавам му да се установи да живее в Русия. Освободете ни от присъствието си тук, любители на путиновия сатрапски режим! Никой не ви спира да му се порадвате на местна почва там!

Анонимен
Анонимен
26 август 2022 9:06
Гост

Правото явно не ти е силна страна, ако изобщо си юрист.

re:
re:
28 август 2022 9:35
Гост

Браво ще викаш на майка си!

Анонимен
Анонимен
25 август 2022 19:46
Гост

Този правен сайт е заприличал на жълтокафява притурка.То злоба,плюене по инакомислещия и обиди в изобилие.Да отричаш като възможно всяко друго мнение извън твоето е също фашизъм.

Анонимен
Анонимен
25 август 2022 23:31
Гост

Така е откакто го налазиха троловете на закрития преПравен свят

Карлос Тевез
Карлос Тевез
25 август 2022 19:14
Гост

Преди бяхме най-верният сателит на СССР, а днес България е най-послушният слуга на САЩ!
Колониалната администрация в София периодично се сменя – БКП (БСП), СДС, НДСВ, ГЕРБ, ПП и т.н., но слугинажът към господарите СССР/САЩ винаги е бил стриктно изпълняван от българските правителства!

Явен русофоб
Явен русофоб
25 август 2022 16:57
Гост

Стана добре.Сега руснаците могат да си прибират крокодила Митрофанова,която се провали в изпълнението на поръчката.България не е руска изтривалка,че да им изпълняваме мокрите поръчки.

Асан
Асан
25 август 2022 16:42
Гост

Позор и смях 🙂 Явно на руския измамник са му останали пари в наличност, а и Германчо много добре изигра хода с изгарянето на руския паспорт. Рамазан Кънев и той се разлая с патологичната си русофобия от трибуната на ЕС. Независимият съд изпълни волята на няколко соросоида. Е, няма как, сега ще си пазим тук и един руски измамник, освен нашите си 😉

Анонимен
Анонимен
26 август 2022 9:14
Гост

Докладчикът по делото е перфектен юрист, за разлика от другите председатели на наказателни състави на Апелативен Варна.
Да се беше паднал в ръцете на палавата П..на, те тогава да видите изпълнение на братска поръчка

Асен
Асен
25 август 2022 15:03
Гост

Браво за решението! Този човек нямаше да оцелее в Русия.

Анонимен
Анонимен
25 август 2022 14:06
Гост

Появи ли се улицата, правото го няма.

Анонимен
Анонимен
25 август 2022 14:41
Гост

Понякога хората излизат на улицата, когато окончателно са им отнели правото и справедливостта и не виждат друг изход.

Анонимен
Анонимен
25 август 2022 15:08
Гост

Да, сигурно всички на улицата са пеналисти с поне 10 години стаж.Ясно е, колко си далеч от правото.

Гражданин
Гражданин
25 август 2022 15:17
Гост

На улицата обикновено са хора, жадуващи за справедливост. Поне в България съвсем скоро беше така.

Анонимен
Анонимен
25 август 2022 19:33
Гост

На улицата обикновено са заблудените, неграмотните и комплексарите.Наблюдавах ги жадуващите седесарски скачачи преди 30 години и ги съжалявах за масовото безумие.

Йорист
Йорист
25 август 2022 21:17
Гост

Казано по друг начин- “ Когато общественото мнение стане съдник, правото напуска съдебната зала“. Тогава ставаме джунгла, а не държава.

Анонимен
Анонимен
25 август 2022 13:47
Гост

Да „осветля“ едни проскубани мисли на един учатник в този форум, защитаващ не правото, а неговото „любовно чувство“ към една Сатрапия: „Проблемът е изключително сериозен, защото дори и при досегашното членство на РФ в Съвета на Европа, тя не е изпълнила решенията по 90% от делата, идентифициращи проблем с човешките права, по които са постановени осъдителни решения срещу нея от Европейския съд за правата на човека през последните 10 години“, пише съдът. Магистратите се позовават и на сходни решения на съдилища в страните-членки на Съвета на Европа, които отхвърлят искания за екстрадиция или международна правна помощ от Руската федерация на… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
25 август 2022 13:48
Гост
Проскубания бухал
Проскубания бухал
25 август 2022 14:55
Гост

„Mного членки на ЕС отказват да екстрадират дори осъдените за убийство и лица, занимаващи се с проституция на непълнолетни. Генералната прокуратура на Русия се оплаква, че от началото на войната, повечето европейски страни на практика постановяват постоянни откази за екстрадиция. Ако през първите два месеца на 2022 г. Русия е получила само четири отказа, то през март-май тази година те вече са 43. Посочват се много държави, които са го направили, включително Австрия, Германия, Великобритания, Италия, Полша и Чехия. За този период само Германия е отказала да екстрадира 13 обвинени и то за престъпления от общ криминален характер.“ Добре, не… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
25 август 2022 19:36
Гост

Явно нямаш идея, колко отказа по ЕЗА получава България от любимите Ви т.н. демокрации.

Георги Ат.
Георги Ат.
25 август 2022 13:46
Гост

Да не са луди колегите от апелативния да го пратят в Русия, нали знаят какво се случи на Миталов! Малко остана „демократичната“ общност да разкъса и тези от първата инстанция … мани, мани.

ПС: Сега пътят на нашите мошеници към Москва е отворен, могат спокойно да се крият там. Не вярвам да ни върнат някой вече …

Явен русофоб
Явен русофоб
25 август 2022 17:57
Гост

Тези съдии от първа инстанция би трябвало да си посипят главите с пепел и да си признаят публично,че са сбъркали.Не изключвам и външен натиск да е имало.Руската пета колона в България действа като мафия.Октопод с много пипала.

Анонимен
Анонимен
25 август 2022 18:42
Гост

„Колония“ бе човек…премиерът го каза преди време!

адв.
адв.
25 август 2022 13:08
Гост

А нещо в защита на Джулиан Асанж ще прочетем ли?

Путлерастките тролове в Сибир!
Путлерастките тролове в Сибир!
25 август 2022 13:31
Гост

Когато има статия за него ще прочетем. Особено ако е свързана с българското право. Дотогава разни путлерастки тролове ще ни обясняват как в щатите бият негрите.

адв.
адв.
25 август 2022 15:25
Гост

Един съдия, Петко Петков от СРС, не изчака тази статия, ами сам публикува такава – по повод висящото дело.

https://news.lex.bg/%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D0%B8-%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%BF/

Анонимен
Анонимен
25 август 2022 18:43
Гост

Те ги стрелят-не ги бият!

Анонимен
Анонимен
25 август 2022 12:55
Гост

И сега „уверенията“ на главпрок-а на Русия, че няма „да има преследване“ каква стойност имат? Винаги трябва правото да е водещо, а не „някакви уверения“ на главпрок на една войнствена, авторитарна държава, който съзнателно напусна Съвета на Европа, а преследва „със затвор“ всяко чуждо мнение и издявление, че войната е война, а не спецоперацийка. Какво повече имаше да се коментира този казус?! Въобше обществото нямаше да се впечатли от него, ако окръжният съд беше се „уверил“ в по-горе описаните обстоятелства, вкл. обществено известни, а не да създава „смущение“ в убедеността на българина и Европа относно факта дали в България се… Покажи целия коментар »

Минувач
Минувач
25 август 2022 13:51
Гост

Е да, ама сега Капейкин и Митрапанава бълват змии и гущери

Гери
Гери
25 август 2022 14:56
Гост

Мандалото обаче хлопна. Браво за решението!

Един адвокат
Един адвокат
25 август 2022 12:13
Гост

Чест и почитания за съда.Спасиха човека от смърт.Руснаците са получовеци,някакви примати.Милост за него нямаше да има.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
25 август 2022 12:19
Гост

Расист, те и нацистите са твърдели същото за циганите, евреите и славяните, просто не се усещате. Да не излезе накрая, че Путин е прав за т.нар. „денацификация“ на Украйна и съществуващите сходни антируски виждания в Европа. Много лесно простия безкритичен човек да мисли шаблонно с предубеждения и така да го настроиш срещу цяла една нация.

бай Иван
бай Иван
25 август 2022 12:25
Гост

Ме не бе, те руснаците са най-нормалните хора на тоя свят бе! Пият най-хубавите лосион за вана и метилов алкохол, карат най-хубавите лади и москвичи и носят най-хубавите ватенки! И няма по-нормално нещо от това да обявиш някой за втора ръка човек и да го нападнеш, за да унищожиш държавата му, а след това с цялата си наглост да обявиш трета страна за тази брутална агресия! Ма САЩ са виновни за войната в Украйна и то това не е война, ами хуманна денацификация бе! Бухале, обясни им го на тея форумни серсеми бе!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
25 август 2022 12:35
Гост

Прочетете си коментара пак, ама внимателно. Не оправдавам войната в Украйна, но за съжаление такъв тип конфликти са част от действителността, САЩ също избиват, щото като се използват огнестрелни оръжия се получава така. Маделин Олбрайт и нейните 500 к избити иракски деца я погребаха с почести и никой нищо не каза. Едно е да се противопоставяне на нелегитимно нахлуване на чужда армия в суверенна държава, а съвсем друго е да генерализирате, че всички руснаци са „получовеци“. Не се стеснявайте, използвайте истинския термин „untermenschen“, дано като го чуете се освестите малко. Дано сега ви стане ясно, защо съм против сляпата подкрепа… Покажи целия коментар »

Жалък трол
Жалък трол
25 август 2022 12:38
Гост

Путлерасткия трол с каскет е против сляпата подкрепа за Зеленски, но е твърдо за сляпата подкрепа за Гешев.

Веселина
Веселина
25 август 2022 12:49
Гост

Отвратена съм от такива като горе коментиращия. И като юрист, като гледам как се опитват да оправдават погазването на правовия ред от Русия, и като майка, която гледа как Путин праща едни деца на фронта да убиват други деца.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
25 август 2022 23:23
Гост

Никой нищо не оправдава, защо сега изведнъж се сещате, че има такова нещо като война и че там се пращат хора на смърт. Добро утро, реалността е гадна, не съм виновен аз. Предпочитам да гледам трезво на нещата, а не да живея в розовия и „демократичен“ свят на либералните политици, които са тотално загубили връзка с действителността. Руските войски са нападатели, но те са длъжни да изпълняват заповеди смъртта им е предизвикана от западни оръжия. Да гръмнат Путин ок, ама не очаквайте неподчинение в армията и там има правила.

Щерев
Щерев
25 август 2022 14:58
Гост

Вече половин година! Няма ли свършване тази война.

„Независимата“ руска съдебна система
„Независимата“ руска съдебна система
25 август 2022 12:11
Гост

Арестуваха руския опозиционер и бивш кмет на Екатеринбург за дискредитиране на армията

https://dnes.dir.bg/svyat/arestuvaha-ruskiya-opozitsioner-i-bivsh-kmet-na-ekaterinburg-za-diskreditirane-na-armiyata-video

Пародия на правосъдие
Пародия на правосъдие
25 август 2022 11:58
Гост

Какво съвпадение, че руската прокуратура се загрижила за Алчин чак след като той изгорил публично паспорта си. Преди това няма никакъв интерес към него, но изведнъж в Кремъл се сетили, че той бил „извършил престъпление“ и го поискали обратно да го съдят. Това е обаче е напълно случайно, случайност по руски или по-скоро руска действителност.

Анонимен
Анонимен
25 август 2022 13:11
Гост

„Самият Алчин твърди, че още на 27 февруари 2017 г. е бил привлечен към наказателна отговорност…“ Не разбирам какви „юристи“ правят изказвания по непознато дело въз основа на собствените си предпочитания и чужди политически изказвания.

Справедливост
Справедливост
25 август 2022 11:54
Гост

Костя Копейкин и 40-те 4-хилядници не харесват това. За разлика от мнозинството обикновени хора и всички юристи, които знаят за какво иде реч.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
25 август 2022 11:17
Гост

Как да се измъкнем от наказателно преследване за неплатени данъци от 2018г? Възползваме се от международната политическа обстановка, като си изгаряме руските документи и се пишем украинци. Цялата руска измет ще мине по тъч линията по този начин, както едно всички престъпници са били изселени в Австралия и САЩ, така и сега. Изглежда спазването на закона не е толкова и когато ни изнася се правим на мъченици за украинската кауза.
Въпрос: защо го е нямало никакъв като Русия анексира Крим през 2014г, че и бизнес е правел години след това. Козяк тържествува, а българската съдебна система е отново в канала.

Адвокат
Адвокат
25 август 2022 11:32
Гост

Ти колега ли си или магистрален рубладжия?! Въпросът е реторичен, защото ако беше юрист, щеше да знаеш, че опозицията в Русия се преследва по изфабрикувани обвинения, а независима съдебна система на практика няма. Най-известният пример е с Навални, който беше осъден за това, че бил нанесъл щети на представлявано от него търговско дружество, въпреки че последното в прав текст по време на целия процес твърдеше, че щети въобще няма, камо ли причинени от Навални.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
25 август 2022 11:44
Гост

Вие изхождате от презумпцията, че в Русия няма правосъдие, и то от медийни публикации. Съмнявам се да се били активен участник в процеса или да разполагате с доказателства, които защитават тезата Ви. Съжалявам, но твърдението може и да е вярно, но като гледа почива на политически предположения, а не на факти. Да не говорим, че надали някой от нашите съдии въобще се е запознал с конкретни документи по делото, като гледам всичко става с свидетелски показания от близки. Акцентирам върху това, че много лесно мога да се пиша борец за правда и свобода, когато ме погнат властите и да се… Покажи целия коментар »

Наблюдател
Наблюдател
25 август 2022 12:42
Гост

Адвокате, адвокате….
Ако поне от нещо разбирате, това го и коментирайте. Поне четете, а не преразказвайте съчинения по картинки за Навални, че и за съдебната система на Русия. Дори представа си нямате….

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
25 август 2022 11:36
Гост

я си задайте въпроса дали Джамал Хашогджи щеше да бъде преследван по политически причини за неплащане на данъци в Саудитска Арабия? или верният на евроатлантическата линия на партията български съд ще обяви Кралство Саудитска Арабия за демократична държава…

Проскубана лека жена
Проскубана лека жена
25 август 2022 11:38
Гост

Проскубания бухал е лека жена на Путлер и Каскета.

Юриста
Юриста
25 август 2022 11:42
Гост

На тоя трол горе и друг път съм му попадал на платените коментари. Когато Рашков или някой друг обвини Бойко Борисов, че бил извършил дадено престъпление, тоя вика „няма доказателства, това са само твърдения“. Когато обаче Путин каже, че Алчин е виновен, вината му се приема априори. Жалък трол, който ако беше юрист щеше да е срам за правната общност у нас.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
25 август 2022 12:06
Гост

Така, а що четете само политическите ми коментари? Или другите нещо не ги разбирате, няма лошо да си признаете, никой няма да Ви обвини неоснователно, че сте трол. Има огромна разлика между казуса с ББ Рашков, защото той се развива изцяло в рамките на юрисдикцията на България, съответно производството е образувано от наши институции по нашето законодателство и се предполага, че имат съответните доказателства. От друга случаят с Алчин е особен изхожда се от предположения и е силно повлиян от международната политика: 1. В Русия няма съдебна система – някой ходил ли е там, че да го казва толкова уверено,… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
25 август 2022 11:46
Гост

Брей, като гледам какви глупости пишете на едро, нищо чудно, че заставате на страната на този, който Ви харесва, а не на доказаната обективна истина.

Богдан
Богдан
25 август 2022 11:46
Гост

Бухалът отново е тотално неадекватен. Каква изненада.

Щатен проскубан копейкаджия
Щатен проскубан копейкаджия
25 август 2022 11:50
Гост

Бухалът е напълно адекватен на актуалната икономическа обстановка, в която получава по 15 копейки на коментар. Не е лесен живота на професионалните тролове, особено на фона на предателите на родината, които получават по 4 хиляди лева месечно, за да провеждат активно рашисктото влияние в България.

Адвокат със сак
Адвокат със сак
25 август 2022 11:11
Гост

Руската правна система не е много либерална.

Обаче е извършил данъчни престъпления.
За да избяга 8 години в България и да си живее спокойно – явно е имал причина.

Иначе – професионална адвокатска защита, в крайна сметка това е работата на адвокатите.

Адвокат
Адвокат
25 август 2022 11:22
Гост

А откъде знаеш, че е е извършил данъчни престъпления бе, „колега“ ? Има влязла в сила присъда ли ?

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
25 август 2022 11:38
Гост

а откъде знаете, че Джулиан Асанж е извършил престъпления? има влязла в сила присъда ли? знаете ли изобщо при какви условия се гледа дело за екстрадиция?

Райко
Райко
25 август 2022 11:44
Гост

Колега, нямаш ли макар и спорадични наблюдения, че правната система на САЩ е някак по-развита, а?

Вени
Вени
25 август 2022 11:51
Гост

Да се сравняват съдебните системи на САЩ и Русия по каквито и да е показатели, особено по независимост от изпълнителната власт, е просто нелепо.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
25 август 2022 12:25
Гост

САЩ няма нужда да се обясняват на никого за каквото и да било. Факт е, че в момента, в който поискат екстрадиция на някого, жална му майка на този, който я откаже. Това не зависи от никаква съдебна система или каквото и да било, говорим за чист политически натиск. Дайте един пример за отказана екстрадиция от България, поискана от САЩ, че те си създават списъци, с всякакви корумпирани хора, но само тези, които не им играят по свирката.

Проскубания рубладжия
Проскубания рубладжия
25 август 2022 12:30
Гост

Товарищ, 3 рубли и 50 копейки на коментар да обясниш подробно как в САЩ бият негрите.

Викс
Викс
25 август 2022 11:05
Гост

Доказахме, че сме европейска правова държава, а не задунайска губерния на един авторитарен режим.

Анонимен
Анонимен
25 август 2022 11:01
Гост

Шокиращо! Почти може да си помисли човек, че натискът, упражняван върху съда от медии, други магистрати и всякакви политически зависими лица, дава резултати…

Анонимен
Анонимен
25 август 2022 11:04
Гост

Шокиращо щеше да е ако съдът беше предал един опозиционер на една държава, която открито репресира опозиционерите по скалъпени обвинения.

Анонимен
Анонимен
25 август 2022 12:00
Гост

Подсъдимият сам твърди, че обвинението му е от 2017 г. Толкова знам за обвинението. Извън това, наличието на скалъпени обвинения срещу някои опозиционери не е основание за отказ за екстрадиция на всички престъпници, които се считат за опозиционери. Законът предвижда специфични изисквания и съдът преценява. Политически пози и игрички нямат място в работата на съда.

Победа
Победа
25 август 2022 10:58
Гост

Възхищавам се на украинския народ, който с висок морал се бори срещу фашистката агресия, но още повече се възхищавам на самите руснаци, които имат смелостта на висок глас да кажат „Путлер е гол!“. Последното не може да бъде престъпление, освен в една талибанска държава, в която преследват и ликвидират опозицията, затова съм изключително удовлетворен, че справедливостта по това произвоство възтържествува!

Анонимен
Анонимен
25 август 2022 10:52
Гост

Незаконосъобразното арестуване на Борисов и сподвижниците му и базисната негодност на събраните в тази връзка материали, защо не се коментират тук? Защо няма публикация в тази връзка – това не е новина от значение за правото ли? Прави впечатление също, че се тиражират и излъчват само негативни за прокуратурата новини. Когато същата заяви, че арестът е незаконен, никой не обърна внимание. Сега когато го казва и съдът положението е същото. Ето това се казва тенденциозно отношение и двойни стандарти! Само не си мислете, че остава незабелязано! Правен свят бяха тръгнали по този път и свършиха зле, lex.bg , очевидно не… Покажи целия коментар »

Vox
Vox
25 август 2022 10:55
Гост

Основната цел на съществуването на сайта преПравен свят беше да възхвалява малоумния каскет и да оправдява опъването на чадър от прокуратурата над едрата престъпност. Напълно закономерно скоро след „Магнитски“ този пропаганден сайт се самозакри. Лекс няма нищо общо и поднася напълно обективна информация, която напълно резонно не се нрави на троловете с каскети.

REGARDS
REGARDS
25 август 2022 11:18
Гост

Удобно пропускате времената, когато сайтът беше рупор на ССБ и г-н Прокопиев. Защо ли? Ето за тези стандарти става дума!

Анонимен
Анонимен
25 август 2022 10:47
Гост

Путлер, Мутрофанова, Копейкин и националните предатели от „Израждане“ не харесват това.

Стоян Николов
Стоян Николов
25 август 2022 10:39
Гост

Шапка свалям на хора като Алчин

Опортюнист
Опортюнист
25 август 2022 10:38
Гост

Путин няма да е доволен, но Румен Радев какво мисли по въпроса

Васкес
Васкес
25 август 2022 10:38
Гост

А Стефан Янев с „тръбата“

Отто
Отто
25 август 2022 10:36
Гост

WOW

gossip girl
gossip girl
25 август 2022 10:36
Гост

Браво!

Тошко
Тошко
25 август 2022 10:35
Гост

Алчин президент на Русия!

Макадамия
Макадамия
25 август 2022 10:35
Гост

Гордея се от подобни решения на българския съд

Веселата коза
Веселата коза
25 август 2022 10:34
Гост

Добре би било за апелативните съдии, да

Анонимен
Анонимен
25 август 2022 10:37
Гост

Добре е за правото и хората.

Анонимен
Анонимен
25 август 2022 10:34
Гост

Браво на съда! Доказа, че България е част от европейското правно семейство, където понятияга „право“ и „човешки права“ не са само на хартия.

Мариола
Мариола
25 август 2022 10:34
Гост

Дано Апелативният съд е отказал екстрадиция поради вътрешното си убеждение, а не заради оправдания шум, който се вдигна след произнасяне на първата инстанция

Карадимов
Карадимов
25 август 2022 10:33
Гост

Много ми е интересно как точно Окръжният съд във Варна прецени да пусне в Русия човек, който изгори руските си документи и след това подкрепяше украинските бежанци

Анонимен
Анонимен
25 август 2022 10:39
Гост

За съжаление дейци на петата кремълска колона в България има и в съдебната система. Радостното е, че справедливостта възтържествува.

Анонимен
Анонимен
25 август 2022 10:24
Гост

Ами ето, само онези измислени НПО-та и кръгът от ДБ където клякаха, съдът трябва де независим и да взема решения по вътрешно убеждение базирано на закона и доказателствата по делото. А не по политическа идеология от някакви НПО–та и политически лица, пък било то и адвокати.

Анонимен
Анонимен
25 август 2022 10:35
Гост

В ЕС НПО са уважавани докато в Путлеристан са чужди агенти и врагове на народа.

Анонимен
Анонимен
25 август 2022 10:40
Гост

Не ме интересува ЕС, а България и независимостта на съда, съдът взема решения независимо на базата на доказателства и закон, а не на някакви измислени политически лозунги от някакви НПО-та, спонсорирани от чужди фондации, които естествено са пристрасни и субективни. И тук няма нищо общо путлеристан, а справедливостта, справедливост не се постига с путлеристани и всякакви други политически измислици, щедро грантирани, за да обслужат нечий, чужд интерес. Тия приказки ги говорете на някоя партийна сбирка на ДБ!

Факт
Факт
25 август 2022 10:46
Гост

Където има диктатура както в Русия, Турция, Северна Корея няма нито НПО, нито справедливост, а еднолични решения на диктатора, облечени в съдебни актове.

Виктор
Виктор
25 август 2022 10:51
Гост

Всички русороби и рублофили – чемодан, вокзал, Москва – там ще могат да се къпят в справедливост. Ако случайно се изпуснат вместо „военна операция“ да кажат „война“ може да ги пратят за 15 години в поправителна колония в Сибир, но това е част от „справедливостта“ в Русия.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
25 август 2022 15:57
Гост

русоробофобите и рублофилофобите какво ги правите, case-plane-Washington ли? щото там бъка от справедливост, всички затвори са натъпкани справедливо. е, някои частни фирми от това кярят парички, ама алъш-вериш да става – търговията с роби седи в основата на всяка една могъща държва. кой ще остане последен, та барем да угаси лампите на летището? п.п. Конституция на Република България Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, >>> убеждения… Покажи целия коментар »