Съдружник в строителната фирма „Джи пи груп“ е обвинен за превода на 14 млн. евро, за които преди месец главният прокурор Сотир Цацаров каза, че са запорирани и по случая е започнало разследване.

Сега от държавното обвинение съобщиха, че обвиняеми са вече двама души, свързани с фирмата. Те са обвинени за престъпен сговор за извършване на данъчни и финансови престъпления, чиято цел били имотни облаги в особено големи размери. Единият от тях е обвинен и за пране на пари.

Според обвинението съдружникът в „Джи пи груп“ получил в своя сметка 14-те милиона евро от други сметки. След това опитал да нареди превод на парите в друга своя сметка в чужбина.

Двамата обвиняеми остават на свобода срещу парични гаранции от 15 000 лева и 30 000 лева.

От държавното обвинение не посочват имената им. Съдружниците в „Джи пи груп“ са трима – Владимир Житенски, Георги Василев и Стефан Тотев.

Сигнали в прокуратурата за злоупотреби с европейско финансиране, свързани с „Джи по груп“, бяха изпратени от сайта „Бивол“ и от вицепремиера Томислав Дончев. Още през септември ДАНС започна проверка заради публикация в изданието с изнесени данни за корупция във фирмата.

Тогава и журналист от „Бивол“ и негов колега от Румъния подадоха сигнал в полицията, че край Радомир се изгарят документи на „Джи пи груп“. Двамата отишли на мястото, но там бяха арестувани от полицаите, а от МВР после обясняваха, че изпратените служители не са знаели, че сигналът е подаден именно от тези журналисти.

Миналия месец премиерът Бойко Борисов нареди „Джи пи груп“ да бъде извадена от всички проекти с европейско и държавно финансиране, а после от дружеството сами обявиха, че се отказват от проекта за тунел „Железница“ и от ремонта на трасето на трамвай №5.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анчо
Анчо
15 ноември 2018 8:02
Гост

Нищо ново пид слънцето.

Анчо
Анчо
15 ноември 2018 7:23
Гост

Не е първата строителна фирма, която краде пари.

Недялко
Недялко
15 ноември 2018 21:24
Гост

Ти пък от къде знаеш кой какво краде … Тъпо е да има клевети срещу нещо което дори няма доказателства …. но прокуратурата трябва да докаже престъпление, а съдът да постанови присъда.

Анонимен
Анонимен
15 ноември 2018 7:22
Гост

Тази схема вече е изтъркана.