Съдия от Софийския апелативен съд (САС) е получил предложение от членове на Висшия съдебен съвет да се кандидатира за председател на Софийския градски съд (СГС). Става дума за известния наказателен съдия Алексей Трифонов.

Пред „Лекс“ съдия Трифонов заяви, че обмисля дали да приеме предложението. Какво ще бъде окончателното му решение, ще се разбере до 8 юни, когато изтича срокът за подаване на документи за участие в надпреварата, стана ясно още от думите му.

Засега е сигурно, че съдията от СГС Евгени Георгиев ще участва и във втората процедура за избор. Негови колеги вече официално са депозирали кандидатурата му за председател на съда. Очаква се на общо събрание на градския съд на 22 май тя да бъде обсъдена. На него съдиите могат да издигнат и други кандидатури.

В началото на годината Съдийската колегия на ВСС направи опит да избере председател на градския съд. Тогава кандидатите бяха двама – Евгени Георгиев и Светлин Михайлов. Но след изслушването им на 13 март, нито един от двамата не успя да събере необходимия брой гласове – поне осем.

Тогава членове на съвета заявиха, че СГС не може да стои дълго време без председател. Имаше призиви кадровиците да се обединят около един кандидат, защото става дума за най-натоварения окръжен съд в страната, в който има проблеми, както професионални, така и лични, които трябва да бъдат решени.

Алексей Трифонов е дългогодишен наказателен съдия. Завършил е юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Работил е в Софийския районен съд, Софийския градски съд, а от години е в Наказателното отделение на САС.

Като съдия е разглеждал редица знакови дела. Пред него в съдебната зала са се изправяли Стефан Софиянски като подсъдим и Иван Костов като свидетел по дело срещу съпругата му. Трифонов беше в състава на САС по едно от делата срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Беше докладчик по делото срещу прокурора Ангел Дончев и го призна за виновен за това, че е изнудвал колега.

Трифонов е бил и член на ЦИК от квотата на ДПС, а миналата година премиерът Огнян Герджиков го назначи за заместник-министър на правосъдието в служебния кабинет.

Евгени Георгиев също е възпитаник на юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Започва работа в съдебната система през 2001 г. До 2012 г. е съдия в Гражданското отделение на СРС. Повишен е в СГС, където започва работа през май 2012 г. Преди три години за близо шест месеца е изпълнявал функциите на заместник-председател на градския съд.

През 2010 г. той е един от създателите на Центъра по спогодби и медиация към СРС и СГС. И до днес продължава активно да участва в развитието на дейността му.

 

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
17 май 2018 15:43
Гост

Ха, аз мислех, че от години членовете на ВСС не могат да предлагат кандидати за председатели. Някой е назад във времето, май не съм аз

Магистрат
Магистрат
17 май 2018 15:37
Гост

Голям човек, страхотен колега и професионалист.

Анонимен
Анонимен
17 май 2018 15:41
Гост

Евгени Георгиев е по-подходящ, имайки впредвид практиката му в СГС.

Анонимен
Анонимен
17 май 2018 15:35
Гост

По добре да се кандидатира, че с тоя избор голяма сага се получи.